1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Leśny mini deser na migdałowym spodzie

Leśny mini deser na migdałowym spodzie

leśny mini deser na migdałowym spodzie z kremem oraz truskawkami, borówkami i migdałami
leśny mini deser na migdałowym spodzie z kremem oraz truskawkami, borówkami i migdałami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasteczka migdałowe to idealny przepis dla osób zabieganych. :) Możesz je upiec kilka dni wcześniej i ozdobić kilkanaście minut przed pojawieniem się gości. Z dobrą kawą te malutkie, urocze deserki smakują po prostu doskonale. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu migdałowego:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.

  • Krok 2

    Dodaj mąkę i mielone migdały, wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto migdałowe wałkuj partiami na grubość około 7 milimetrów (pozostałą część pozostaw w lodówce). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7 cm i smaruj roztrzepanym żółtkiem.

  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Ciasteczka migdałowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudź i schowaj na później lub od razu udekoruj kremem i owocami.

Krem:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.

  • Krok 6

    Pod koniec ubijania dodaj dżem z owoców leśnych, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i krótko zmiksuj do połączenia składników.

  • Krok 7

    Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i formuj małe stożki, wzdłuż brzegu każdego ciastka. Środek leśnych mini deserów wypełnij owocami.

  • Magda poleca

    Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim wyczarujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)

    Magda poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/lesny-mini-deser-na-migdalowym-spodzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej