1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Leśny mini deser na migdałowym spodzie

Leśny mini deser na migdałowym spodzie

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasteczka migdałowe to idealny przepis dla osób zabieganych. :) Możesz je upiec kilka dni wcześniej i ozdobić kilkanaście minut przed pojawieniem się gości. Z dobrą kawą te malutkie, urocze deserki smakują po prostu doskonale. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę.

  • Krok 2

    Dodaj mąkę i mielone migdały, wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość około 7 milimetrów (pozostałą część pozostawiłam w lodówce). Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 6-7 cm i smaruj roztrzepanym żółtkiem.

  • Krok 4

    Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudź i schowaj na później lub udekoruj kremem i owocami.

Krem:

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.

  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj dżem, delikatnie wymieszaj a na koniec wsyp śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i krótko zmiksuj do połączenia składników.

  • Krok 3

    Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i formuj małe stożki, wzdłuż brzegu każdego ciastka. Środek wypełnij owocami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej