1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta serowa z rabarbarem

Tarta serowa z rabarbarem

tarta serowa z rabarbarem, tarta na kruchym maślanym spodzie na bazie mąki pełnoziarnistej, wypełniona twarożkiem cytrynowym i rabarbarem i posypana startą skórką z cytryny, tarta w kształcie prostokąta - wszystkiego słodkiego
tarta serowa z rabarbarem, tarta na kruchym maślanym spodzie na bazie mąki pełnoziarnistej, wypełniona twarożkiem cytrynowym i rabarbarem i posypana startą skórką z cytryny, tarta w kształcie prostokąta - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarta serowa z rabarbarem to propozycja pysznego, sezonowego deseru, który zaskoczy nie tylko wspaniałym smakiem, ale też wyglądem. Kruche, maślane ciasto, słodki serek z delikatną nutą cytryny i lekko kwaśny rabarbar stanowią idealne połączenie smaków. Wypróbuj koniecznie ten przepis. Polecam! ❤️

🔥 Zobacz przy okazji nasz poradnik, jak zrobić idealny spód na tartę! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartę serową z rabarbarem:

  • Krok 1

    Do dużej miski wsyp mąkę pełnoziarnistą, zimne masło, żółtka, cukier puder i dolej wodę.

    masło pokrojone w kosteczkę, mąka pełnoziarnista, cukier puder i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut do lodówki.

    zagniecione maślane ciasto kruche z mąką pełnoziarnistą uformowane w kulę i owinięte folią spożywczą
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę o wymiarach 34 cm x 11 cm.

    ciasto kruche z mąką pełnoziarnistą wyłożone w prostokątnej formie na tartę, obok wałek do ciasta
  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

  • Krok 4

    Ciasto wstaw do zamrażarki na około 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190°C. Zmrożone ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zrumienienia. Upieczone ciasto na tartę odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    upieczone pełnoziarniste ciasto kruche w prostokątnej formie na tartę studzące się na kratce kuchennej

Masa serowa:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do 160°C. Serek, cukier puder, jajko, żółtko i cukier ze skórką cytrynową przełóż do miski i dobrze wymieszaj.

    serek śmietankowy, cukier puder, roztrzepane jajko i żółtko w osobnych miseczkach, opakowanie cukru ze skórką cytrynową z Włoch od Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Masę wyłóż na spód tarty.

    masa serowa wyłożona na kruchym spodzie do tarty
  • Krok 7

    Rabarbar umyj, pokrój na szerokość około 10 cm i ułóż na tarcie.

    łodygi rabarbaru pokrojone na długość ok. 10 cm i ułożone w poprzek na masie serowej na tarcie, obok pokrojony rabarbar na desce wraz z nożem
  • Krok 8

    Gdy ułożysz cały rabarbar na tarcie, posmaruj go delikatnie miodem. Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut.

    ciasto na tartę z twarożkiem cytrynowym i rabarbarem, obok miseczka z miodem do posmarowania rabarbaru oraz różowy pędzelek kuchenny silikonowy
  • Marta poleca

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

  • Krok 9

    Na upieczoną tartę zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Ciasto odstaw do wystudzenia.

    upieczona tarta z cytrynowym twarożkiem i rabarbarem posypana skórką startą z cytryny
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-serowa-z-rabarbarem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej