1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta serowa z rabarbarem

Tarta serowa z rabarbarem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarta serowa z rabarbarem to propozycja pysznego, sezonowego deseru, który zaskoczy nie tylko wspaniałym smakiem, ale też wyglądem. Kruche, maślane ciasto, słodki serek z delikatną nutą cytryny i lekko kwaśny rabarbar stanowią idealne połączenie smaków. Wypróbuj koniecznie ten przepis. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Do dużej miski wsyp mąkę pełnoziarnistą, zimne masło, żółtka, cukier puder i wodę.

    masło, mąka pełnoziarnista, cukier puder, żółtka
  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut do lodówki.

    ciasto kruche z mąki pełnoziarnistej
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę o wymiarach 34cm x 11cm.

    ciasto kruche z mąki pełnoziarnistej wyłożone w formie
  • Krok 4

    Ciasto wstaw do zamrażarki na około 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190°C. Zmrożone ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    upieczoene pełnoziarniste ciasto kruche

Masa serowa:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 160°C. Serek, cukier puder, jajko, żółtko i cukier ze skórką cytrynową przełóż do miski i dobrze wymieszaj.

    serek, cukier puder, roztrzepane jajka, cukier ze skórką cytrynową
  • Krok 2

    Masę wyłóż na spód tarty.

    masa serowa na kruchym spodzie
  • Krok 3

    Rabarbar umyj i pokrój na szerokość około 10 cm. Tak przygotowany rabarbar ułóż na tarcie.

    tarta z twarożkiem cytrynowym i rabarbarem na wierzchu
  • Krok 4

    Gdy ułożysz cały rabarbar na tarcie, posmaruj go delikatnie miodem. Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut.

    ciasto na tartę z rabarbarem i twarożkowym nadzieniem posmarowane miodem
  • Krok 5

    Na upieczoną tartę zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Ciasto odstaw do wystudzenia.

    upieczona tarta z rabarbarem i nutą cytryny

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej