Mazurek



Klasyka gatunku, czyli wielkanocny mazurek 🐰🌷🐣 zapewne najczęściej pojawia się na Waszych stołach w tym świątecznym czasie. Zapraszam Was po prosty i szybki przepis na mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym🍫 Nieziemsko słodki i tak samo pyszny - czyli dokładnie taki, jaki idealny mazurek powinien być!
Mazurek posypałam orzechami laskowymi, ale swoje wypieki możecie dowolnie udekorować, używając ulubionych orzechów i bakalii. Dekorowanie świątecznych ciast może okazać się świetną formą spędzenia wspólnego czasu całą rodziną👨👩👧👦
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak, Bakal oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto do mazurka:
-
Krok 1
Mąkę, zimne masło, cukier puder, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy umieść w misie, dodaj jajko i zagnieć całość na jednolite ciasto.
-
Krok 2
Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
-
Krok 3
Ze schłodzonego ciasta odetnij około 1/4 na brzegi.
Pozostałą część rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim dno formy. Moja ma wymiary 27,5 x 17,5 cm.
Z reszty ciasta uformuj 4 długie wałki, złącz parami i zwiń, a następnie utwórz z nich brzegi mazurka.
-
Krok 4
Przygotowane ciasto nakłuj dobrze widelcem i wstaw do zamrażarki na krótko do schłodzenia.
Po schłodzeniu wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut do zarumienienia.
-
Natalia poleca
Świetna forma w praktycznym rozmiarze. Upieczesz w niej mniejsze ciasta np. brownie i kruche typu mazurek czy tartę.
Nadzienie czekoladowo - kajmakowe:
-
Krok 5
Czekoladę razem z kajmakiem podgrzej lekko do rozpuszczenia czekolady i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Wyłóż masę na upieczone, wystudzone kruche ciasto.
Dekorowanie mazurka:
-
Krok 6
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni.
Usuń z nich skórkę ocierając je o siebie pomiędzy kawałkami ręcznika papierowego.
-
Krok 7
Uprażone orzechy posiekaj na nierówne kawałki i udekoruj nimi mazurka.
Jeśli lubisz część orzechów możesz posiekać drobniej i dodać do masy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze