1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek

Mazurek

mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym i orzechami laskowymi na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego
mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym i orzechami laskowymi na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyka gatunku, czyli wielkanocny mazurek 🐰🌷🐣 zapewne najczęściej pojawia się na Waszych stołach w tym świątecznym czasie. Zapraszam Was po prosty i szybki przepis na mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym🍫 Nieziemsko słodki i tak samo pyszny - czyli dokładnie taki, jaki idealny mazurek powinien być!

Mazurek posypałam orzechami laskowymi, ale swoje wypieki możecie dowolnie udekorować, używając ulubionych orzechów i bakalii. Dekorowanie świątecznych ciast może okazać się świetną formą spędzenia wspólnego czasu całą rodziną👨‍👩‍👧‍👦

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak, Bakal oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto do mazurka:

  • Krok 1

    Mąkę, zimne masło, cukier puder, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy umieść w misie, dodaj jajko i zagnieć całość na jednolite ciasto.

    zagniatanie kruchego ciasta, masło klasyczne Lurpak,
  • Krok 2

    Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.

    ciasto kruche na mazurek
  • Krok 3

    Ze schłodzonego ciasta odetnij około 1/4 na brzegi. 

    Pozostałą część rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim dno formy. Moja ma wymiary 27,5 x 17,5 cm.

    Z reszty ciasta uformuj 4 długie wałki, złącz parami i zwiń, a następnie utwórz z nich brzegi mazurka. 

    wykładanie ciasta w formie do pieczenia Wilton
  • Krok 4

    Przygotowane ciasto nakłuj dobrze widelcem i wstaw do zamrażarki na krótko do schłodzenia.

    Po schłodzeniu wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut do zarumienienia.

    nakłuwanie mazurka przed pieczeniem
  • Natalia poleca

    Świetna forma w praktycznym rozmiarze. Upieczesz w niej mniejsze ciasta np. brownie i kruche typu mazurek czy tartę.

    Natalia poleca

Nadzienie czekoladowo - kajmakowe:

  • Krok 5

    Czekoladę razem z kajmakiem podgrzej lekko do rozpuszczenia czekolady i wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

    Wyłóż masę na upieczone, wystudzone kruche ciasto.

    masa krówkowa, kajmak, czekolada ciemna deserowa  Callebaut

Dekorowanie mazurka:

  • Krok 6

    Orzechy laskowe upraż na suchej patelni.

    Usuń z nich skórkę ocierając je o siebie pomiędzy kawałkami ręcznika papierowego. 

    orzechy laskowe Bakal
  • Krok 7

    Uprażone orzechy posiekaj na nierówne kawałki i udekoruj nimi mazurka.

    Jeśli lubisz część orzechów możesz posiekać drobniej i dodać do masy.

    mazurek z orzechami laskowymi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej