Mazurek
Klasyka gatunku, czyli wielkanocny mazurek 馃惏馃尫馃悾 zapewne najcz臋艣ciej pojawia si臋 na Waszych sto艂ach w tym 艣wi膮tecznym czasie. Zapraszam Was po prosty i szybki przepis na mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym馃崼 Nieziemsko s艂odki i tak samo pyszny - czyli dok艂adnie taki, jaki idealny mazurek powinien by膰!
Mazurek posypa艂am orzechami laskowymi, ale swoje wypieki mo偶ecie dowolnie udekorowa膰, u偶ywaj膮c ulubionych orzechów i bakalii. Dekorowanie 艣wi膮tecznych ciast mo偶e okaza膰 si臋 艣wietn膮 form膮 sp臋dzenia wspólnego czasu ca艂膮 rodzin膮馃懆馃懇馃懅馃懄
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Bakal oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto do mazurka:
-
Krok 1
M膮k臋, zimne mas艂o, cukier puder, szczypt臋 soli, ekstrakt waniliowy umie艣膰 w misie, dodaj jajko i zagnie膰 ca艂o艣膰 na jednolite ciasto.
-
Krok 2
Kul臋 ciasta zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i od艂ó偶 do lodówki na oko艂o 30 minut.
W mi臋dzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
-
Krok 3
Ze sch艂odzonego ciasta odetnij oko艂o 1/4 na brzegi.
Pozosta艂膮 cz臋艣膰 rozwa艂kuj na prostok膮t i wy艂ó偶 nim dno formy. Moja ma wymiary 27,5 x 17,5 cm.
Z reszty ciasta uformuj 4 d艂ugie wa艂ki, z艂膮cz parami i zwi艅, a nast臋pnie utwórz z nich brzegi mazurka.
-
Krok 4
Przygotowane ciasto nak艂uj dobrze widelcem i wstaw do zamra偶arki na krótko do sch艂odzenia.
Po sch艂odzeniu wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 25 minut do zarumienienia.
-
Natalia poleca
艢wietna forma w praktycznym rozmiarze. Upieczesz w niej mniejsze ciasta np. brownie i kruche typu mazurek czy tart臋.
Nadzienie czekoladowo - kajmakowe:
-
Krok 5
Czekolad臋 razem z kajmakiem podgrzej lekko do rozpuszczenia czekolady i wymieszaj dok艂adnie do po艂膮czenia sk艂adników.
Wy艂ó偶 mas臋 na upieczone, wystudzone kruche ciasto.
Dekorowanie mazurka:
-
Krok 6
Orzechy laskowe upra偶 na suchej patelni.
Usu艅 z nich skórk臋 ocieraj膮c je o siebie pomi臋dzy kawa艂kami r臋cznika papierowego.
-
Krok 7
Upra偶one orzechy posiekaj na nierówne kawa艂ki i udekoruj nimi mazurka.
Je艣li lubisz cz臋艣膰 orzechów mo偶esz posieka膰 drobniej i doda膰 do masy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze