1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek

Mazurek

mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym i orzechami laskowymi na Wielkanoc - Wszystkiego S艂odkiego
mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym i orzechami laskowymi na Wielkanoc - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyka gatunku, czyli wielkanocny mazurek 馃惏馃尫馃悾 zapewne najcz臋艣ciej pojawia si臋 na Waszych sto艂ach w tym 艣wi膮tecznym czasie. Zapraszam Was po prosty i szybki przepis na mazurek z nadzieniem czekoladowo-kajmakowym馃崼 Nieziemsko s艂odki i tak samo pyszny - czyli dok艂adnie taki, jaki idealny mazurek powinien by膰!

Mazurek posypa艂am orzechami laskowymi, ale swoje wypieki mo偶ecie dowolnie udekorowa膰, u偶ywaj膮c ulubionych orzechów i bakalii. Dekorowanie 艣wi膮tecznych ciast mo偶e okaza膰 si臋 艣wietn膮 form膮 sp臋dzenia wspólnego czasu ca艂膮 rodzin膮馃懆‍馃懇‍馃懅‍馃懄

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Bakal oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto do mazurka:

  • Krok 1

    M膮k臋, zimne mas艂o, cukier puder, szczypt臋 soli, ekstrakt waniliowy umie艣膰 w misie, dodaj jajko i zagnie膰 ca艂o艣膰 na jednolite ciasto.

     

    zagniatanie kruchego ciasta, mas艂o kerrygold,
  • Krok 2

    Kul臋 ciasta zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i od艂ó偶 do lodówki na oko艂o 30 minut.

    W mi臋dzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.

    ciasto kruche na mazurek
  • Krok 3

    Ze sch艂odzonego ciasta odetnij oko艂o 1/4 na brzegi. 

    Pozosta艂膮 cz臋艣膰 rozwa艂kuj na prostok膮t i wy艂ó偶 nim dno formy. Moja ma wymiary 27,5 x 17,5 cm.

    Z reszty ciasta uformuj 4 d艂ugie wa艂ki, z艂膮cz parami i zwi艅, a nast臋pnie utwórz z nich brzegi mazurka. 

    wyk艂adanie ciasta w formie do pieczenia Wilton
  • Krok 4

    Przygotowane ciasto nak艂uj dobrze widelcem i wstaw do zamra偶arki na krótko do sch艂odzenia.

    Po sch艂odzeniu wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 25 minut do zarumienienia.

    nak艂uwanie mazurka przed pieczeniem
  • Natalia poleca

    艢wietna forma w praktycznym rozmiarze. Upieczesz w niej mniejsze ciasta np. brownie i kruche typu mazurek czy tart臋.

    Natalia poleca

Nadzienie czekoladowo - kajmakowe:

  • Krok 5

    Czekolad臋 razem z kajmakiem podgrzej lekko do rozpuszczenia czekolady i wymieszaj dok艂adnie do po艂膮czenia sk艂adników.

    Wy艂ó偶 mas臋 na upieczone, wystudzone kruche ciasto.

    masa kr贸wkowa, kajmak, czekolada ciemna deserowa  Callebaut

Dekorowanie mazurka:

  • Krok 6

    Orzechy laskowe upra偶 na suchej patelni.

    Usu艅 z nich skórk臋 ocieraj膮c je o siebie pomi臋dzy kawa艂kami r臋cznika papierowego. 

    orzechy laskowe Bakal
  • Krok 7

    Upra偶one orzechy posiekaj na nierówne kawa艂ki i udekoruj nimi mazurka.

    Je艣li lubisz cz臋艣膰 orzechów mo偶esz posieka膰 drobniej i doda膰 do masy.

    mazurek z orzechami laskowymi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej