Ciasta kruche i tarty

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

  • 01:00
  • 12
  • Średni
01:00
12
Średni

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym,  czekoladowo-karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia! :) Polecam na weekend!

Składniki

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
Krem czekoladowy:
  • 225 ml śmietanki 30% (100 ml śmietanki potrzebne będzie do rozpuszczenia z czekoladą, a 125 ml do ubicia z mascarpone )
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Karmel:
  • 100 g cukru
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • 25 ml śmietanki 30%
  • 20 g czekolady gorzkiej
Składniki
Ciasto kruche:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
Krem czekoladowy:
  • 225 ml śmietanki 30% (100 ml śmietanki potrzebne będzie do rozpuszczenia z czekoladą, a 125 ml do ubicia z mascarpone )
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Karmel:
  • 100 g cukru
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • 25 ml śmietanki 30%
  • 20 g czekolady gorzkiej
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty