1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi solonymi polana czekoladą - wszystkiego słodkiego
tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi solonymi polana czekoladą - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym, czekoladowo-karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia! :) Polecam na weekend! ☕

↪️ A może zainteresują Cię przy okazji nasze wskazówki, jak zrobić idealny spód na tartę?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartę z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody.

  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw ciasto i piecz przez około 25 minut do zrumienienia. Upieczony spód tarty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  • Krok 5

    100 ml śmietanki przelej do garnka. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę i rozpuść, podgrzewając składniki na małym ogniu.

  • Krok 6

    Serek mascarpone i 125 ml śmietanki włóż do misy miksera. Ubijaj, stopniowo dolewając jeszcze ciepłą masę czekoladową.

  • Krok 7

    Gdy masa będzie jednolita, wypełnij nią spód tarty. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem zastygł. Kiedy krem będzie miał bardziej zwartą konsystencję, posyp go połową orzechów ziemnych.

Solony karmel:

  • Krok 8

    Ważna rada: pamiętaj, że karmelu się nie miesza!

    Do garnka wsyp cukier i dolej wodę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż karmel uzyska złoty kolor. Dodaj sól.

  • Krok 9

    Następnie stopniowo dolewaj śmietankę (uważaj! na tym etapie masa będzie bulgotała).

  • Krok 10

    Kiedy masa zgęstnieje i uzyska ciemnobrązowy kolor, przelej karmel na ciasto. Posyp resztą orzechów ziemnych.

Dekoracja:

  • Krok 11

    Śmietankę zagotuj. Dodaj do niej kawałki czekolady i wymieszaj do rozpuszczenia. Polewą udekoruj ciasto. Przed podaniem schłodź tartę w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-kremem-czekoladowym-solonym-karmelem-i-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej