1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym,  czekoladowo-karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia! :) Polecam na weekend!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody.

  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąkę blacie i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw ciasto i piecz przez około 25 minut, do zrumienienia. Upieczony spód tarty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  • Krok 5

    100 ml śmietanki przelej do garnka. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę i rozpuść, podgrzewając składniki na małym ogniu.

  • Krok 6

    Serek mascarpone i 125 ml śmietanki włóż do misy miksera. Ubijaj, stopniowo dolewając jeszcze ciepła masę czekoladową.

  • Krok 7

    Gdy masa będzie jednolita, wypełnij nią spód tarty. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem zastygł. Kiedy krem miał bardziej zwartą konsystencję, posyp go połową porcji orzechów ziemnych.

Karmel:

  • Krok 8

    Ważna rada: pamiętaj, że karmelu się nie miesza! Do garnka wsyp cukier i dolałam wodę. Gotuj do czasu, aż karmel uzyska złoty kolor. Dodaj sól.

  • Krok 9

    Stopniowo dolewaj śmietankę (uważaj! na tym etapie masa będzie bulgotała).

  • Krok 10

    Kiedy masa zgęstnieje i uzyska ciemnobrązowy kolor, przelej karmel na ciasto. Posyp resztą orzechów ziemnych.

Dekoracja:

  • Krok 11

    Śmietankę zagotuj. Dodaj do niej kawałki czekolady i wymieszaj do rozpuszczenia. Polewą udekoruj ciasto. Przed podaniem schłodź tartę w lodówce.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej