1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami

tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi solonymi polana czekolad膮 - wszystkiego s艂odkiego
tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi solonymi polana czekolad膮 - wszystkiego s艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym, czekoladowo-karmelowym wn臋trzem. My艣l臋, 偶e kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewno艣ci膮 powróci do tego po艂膮czenia! :) Polecam na weekend! 鈽

鈫笍 A mo偶e zainteresuj膮 Ci臋 przy okazji nasze wskazówki, jak zrobi膰 idealny spód na tart臋?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tart臋 z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami:

  • Krok 1

    M膮k臋 wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne mas艂o, 偶ó艂tka i 艂y偶k臋 wody.

  • Krok 2

    Ciasto szybko zagnie膰, uformuj w kul臋 i zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮. Sch艂adzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj na lekko oprószonym m膮k膮 blacie i wy艂ó偶 nim form臋 do tarty. Ponak艂uwaj je widelcem i w艂ó偶 do zamra偶arki na 20 minut.

  • Wszystkiego S艂odkiego poleca

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem u艂atwi i usprawni przygotowanie tart zar贸wno na s艂odko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mog膮 posiada膰 wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyj臋cie upieczonego ciasta, nie krusz膮c go i nie 艂ami膮c. Niezast膮piony produkt w kuchni ka偶dego mi艂o艣nika wypiek贸w.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw ciasto i piecz przez oko艂o 25 minut do zrumienienia. Upieczony spód tarty wyci膮gnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  • Krok 5

    100 ml 艣mietanki przelej do garnka. Dodaj do niej pokruszon膮 czekolad臋 i rozpu艣膰, podgrzewaj膮c sk艂adniki na ma艂ym ogniu.

  • Krok 6

    Serek mascarpone i 125 ml 艣mietanki w艂ó偶 do misy miksera. Ubijaj, stopniowo dolewaj膮c jeszcze ciep艂膮 mas臋 czekoladow膮.

  • Krok 7

    Gdy masa b臋dzie jednolita, wype艂nij ni膮 spód tarty. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem zastyg艂. Kiedy krem b臋dzie mia艂 bardziej zwart膮 konsystencj臋, posyp go po艂ow膮 orzechów ziemnych.

Solony karmel:

  • Krok 8

    Wa偶na rada: pami臋taj, 偶e karmelu si臋 nie miesza!

    Do garnka wsyp cukier i dolej wod臋. Gotuj na ma艂ym ogniu do czasu, a偶 karmel uzyska z艂oty kolor. Dodaj sól.

  • Krok 9

    Nast臋pnie stopniowo dolewaj 艣mietank臋 (uwa偶aj! na tym etapie masa b臋dzie bulgota艂a).

  • Krok 10

    Kiedy masa zg臋stnieje i uzyska ciemnobr膮zowy kolor, przelej karmel na ciasto. Posyp reszt膮 orzechów ziemnych.

Dekoracja:

  • Krok 11

    艢mietank臋 zagotuj. Dodaj do niej kawa艂ki czekolady i wymieszaj do rozpuszczenia. Polew膮 udekoruj ciasto. Przed podaniem sch艂od藕 tart臋 w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-kremem-czekoladowym-solonym-karmelem-i-orzechami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej