Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami
Tarta z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami ziemnymi to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym, czekoladowo-karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia! :) Polecam na weekend! ☕
↪️ A może zainteresują Cię przy okazji nasze wskazówki, jak zrobić idealny spód na tartę?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na tartę z kremem czekoladowym, solonym karmelem i orzechami:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody.
-
Krok 2
Ciasto szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw ciasto i piecz przez około 25 minut do zrumienienia. Upieczony spód tarty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krem czekoladowy:
-
Krok 5
100 ml śmietanki przelej do garnka. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę i rozpuść, podgrzewając składniki na małym ogniu.
-
Krok 6
Serek mascarpone i 125 ml śmietanki włóż do misy miksera. Ubijaj, stopniowo dolewając jeszcze ciepłą masę czekoladową.
-
Krok 7
Gdy masa będzie jednolita, wypełnij nią spód tarty. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem zastygł. Kiedy krem będzie miał bardziej zwartą konsystencję, posyp go połową orzechów ziemnych.
Solony karmel:
-
Krok 8
Ważna rada: pamiętaj, że karmelu się nie miesza!
Do garnka wsyp cukier i dolej wodę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż karmel uzyska złoty kolor. Dodaj sól.
-
Krok 9
Następnie stopniowo dolewaj śmietankę (uważaj! na tym etapie masa będzie bulgotała).
-
Krok 10
Kiedy masa zgęstnieje i uzyska ciemnobrązowy kolor, przelej karmel na ciasto. Posyp resztą orzechów ziemnych.
Dekoracja:
-
Krok 11
Śmietankę zagotuj. Dodaj do niej kawałki czekolady i wymieszaj do rozpuszczenia. Polewą udekoruj ciasto. Przed podaniem schłodź tartę w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-kremem-czekoladowym-solonym-karmelem-i-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze