Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego
Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego to hit Internetu, który postanowiłam wypróbować. I muszę przyznać, że naprawdę warto! Połączenie soczystych jabłek🍎, aromatycznego cynamonu i kruchego ciasta francuskiego smakuje wybornie, a kształt różyczek nadaje temu deserowi niebywałego uroku❣️Jest to deser, który naprawdę cieszy oko. Polecam Wam przygotowanie takich różyczek jako słodkiego prezentu 🎁
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie różyczek z jabłek i ciasta francuskiego:
-
Krok 1
Umyte jabłka przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Usuń gniazda nasienne.
-
Krok 2
Pokrój jabłka w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej wodą z sokiem z cytryny, nieco ponad powierzchnię.
-
Krok 3
Gotuj przez 2 minuty, do lekkiego zmiękczenia jabłek. Ugotowane jabłka przecedź i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę do pieczenia babeczek wysmaruj masłem.
-
Magda poleca
Forma metalowa do muffinów Wilton pozwoli Ci przygotować aż 12 babeczek jednocześnie! Powłoka Non-Stick zapewnia sprawne wyjmowanie wypieków – bez przywierania, a dzięki wygodnym, profilowanym krawędziom z łatwością wyjmiesz formę z piekarnika. Foremkę wykorzystasz również do innych mini wypieków, nadając im kształt apetycznych babeczek.
-
Krok 5
Cukier i cukier wanilinowy wymieszaj w miseczce z cynamonem.
-
Krok 6
Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blacie lekko oprószonym mąką i rozwałkuj na szerokość 60 cm. Ciasto podziel na 12 równych pasków (szerokości około 5 cm).
-
Krok 7
Każdy pasek posyp mieszanką cukrów z cynamonem.
-
Krok 8
Na połowie szerokości każdego paska ułóż zimne plasterki jabłek, nakładając plasterki na siebie - tak, by plasterki jabłek wystawały ponad ciasto. Pozostałą część paska nałóż na jabłka. Paski zawiń na kształt ślimaczka i ułóż w formie.
-
Krok 9
Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut, na 5 minut przed końcem ściągnij folię i wstaw ponownie do piekarnika.
-
Krok 10
Przed podaniem różyczki z jabłek i ciasta francuskiego oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/rozyczki-z-jablek-i-ciasta-francuskiego |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze