1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego to hit Internetu, który postanowiłam wypróbować. I muszę przyznać, że naprawdę warto! Połączenie soczystych jabłek🍎, aromatycznego cynamonu i kruchego ciasta francuskiego smakuje wybornie, a kształt różyczek nadaje temu deserowi niebywałego uroku❣️Jest to deser, który naprawdę cieszy oko. Polecam Wam przygotowanie takich różyczek jako słodkiego prezentu 🎁


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie różyczek z jabłek i ciasta francuskiego:

  • Krok 1

    Umyte jabłka przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Usuń gniazda nasienne. 

  • Krok 2

    Pokrój jabłka w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej wodą z sokiem z cytryny, nieco ponad powierzchnię. 

  • Krok 3

    Gotuj przez 2 minuty, do lekkiego zmiękczenia jabłek. Ugotowane jabłka przecedź i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę do pieczenia babeczek wysmaruj masłem.

  • Magda poleca

    Forma metalowa do muffinów Wilton pozwoli Ci przygotować aż 12 babeczek jednocześnie! Powłoka Non-Stick zapewnia sprawne wyjmowanie wypieków – bez przywierania, a dzięki wygodnym, profilowanym krawędziom z łatwością wyjmiesz formę z piekarnika. Foremkę wykorzystasz również do innych mini wypieków, nadając im kształt apetycznych babeczek.

    Magda poleca
  • Krok 5

    Cukier i cukier wanilinowy wymieszaj w miseczce z cynamonem.

  • Krok 6

    Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blacie lekko oprószonym mąką i rozwałkuj na szerokość 60 cm. Ciasto podziel na 12 równych pasków (szerokości około 5 cm).

  • Krok 7

    Każdy pasek posyp mieszanką cukrów z cynamonem.

  • Krok 8

    Na połowie szerokości każdego paska ułóż zimne plasterki jabłek, nakładając plasterki na siebie - tak, by plasterki jabłek wystawały ponad ciasto. Pozostałą część paska nałóż na jabłka. Paski zawiń na kształt ślimaczka i ułóż w formie.

  • Krok 9

    Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut, na 5 minut przed końcem ściągnij folię i wstaw ponownie do piekarnika.

  • Krok 10

    Przed podaniem różyczki z jabłek i ciasta francuskiego oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/rozyczki-z-jablek-i-ciasta-francuskiego

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej