1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta tatin

Tarta tatin

Tarta tatin z jabłkami i wanilią na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Tarta tatin z jabłkami i wanilią na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Klasyk prosto z Francji, czyli tarta tatin (po francusku tarte tatin)🥧 Można śmiało powiedzieć, że jest to pewna wariacja na temat szarlotki, ponieważ pierwsze skrzypce grają tutaj jabłka. Warto sięgnąć po szarą renetę, która nie rozpadnie się podczas prażenia i ma lekko kwaskowy smak 🍎🍏

Tu nic nie ma prawa się nie udać. Prażone z cynamonem jabłka przykrywamy cienką warstwą delikatnego, kruchego ciasta, a całość po upieczeniu odwracamy do góry dnem - w ten sposób nasza jabłkowa warstwa pozostaje na wierzchu. Całość zwieńczona cynamonowym karmelem. Spełnienie najsłodszych marzeń 😍

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 200°C.

    W misie miksera umieść mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Utrzyj składniki tylko do połączenia, dodaj żółtka i ponownie zagnieć. 

    W misie pokrojone masło, żółtka w miseczce, cukier puder i szczypta soli na łyżeczce.
  • Krok 2

    Z ciasta uformuj płaski placek, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło.

    Kruche ciasto na blacie kuchennym.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Klasyczne Lurpak® dba o wysoką jakość Twoich wypieków dzięki połączeniu subtelnego i świeżego smaku z niezwykle kremową konsystencją. Idealnie komponuje się zarówno z ciastami i babeczkami, jak i wytrawnymi tartami. Masło Lurpak® doskonale podkreśla smak wszelkich dań.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Nadzienie do tarty tatin:

  • Krok 3

    Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry - możesz wykorzystać specjalną nakładkę do robota kuchennego, która potnie owoce na równe plasterki. 

    Jabłka w misce. Obok robot kuchenny firmy Bosch z przystawką krojącą.
  • Krok 4

    Na patelni podgrzej miód z cynamonem. Dodaj pokrojone w plasterki jabłka, laskę wanilii i sok z cytryny. Podpraż całość przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i cynamon.

    Pokrojone jabłka w misce. Obok cynamon mielony Dr. Oetkera. Masło pokrojone w kostkę. Obok na patelni karmel.
  • Krok 5

    Formę na tartę wyłóż jabłkami. Aby tarta tatin ładnie wyglądała po upieczeniu, układaj owoce tworząc kręgi.

    Jabłka ułożone w żaroodpornym naczyniu. Obok jabłka podprażone z cynamonem na patelni.
  • Krok 6

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na średnicę o kilka centymetrów większą niż forma, której używasz.

    Rozwałkowane ciasto kruche. Obok ułożone jabłka w naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 7

    Jabłka przykryj ciastem, dokładnie przykrywając całość formy. Brzegi ciasta zawiń do środka, a wierzch ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 35 minut.

    Jabłka przykryte ciastem kruchym.
  • Krok 8

    Upieczoną tartę przykryj dużym talerzem i obróć tak, aby jabłka znalazły się na górze.

    Upieczona tarta tatin.

Syrop cukrowo-cynamonowy:

  • Krok 9

    W rondelku zagotuj wodę z cukrem do momentu, aż zamieni się w gęsty syrop.

    Na blacie cynamon Dr. Oetkera, obok woda i cukier w garnku.
  • Krok 10

    Dodaj cynamon i gotuj jeszcze przez kilka minut do momentu, aż syrop zacznie się karmelizować.

    Gotujący się syrop karmelowy, a obok cynamon mielony Dr. Oetkera.
  • Krok 11

    Wierzch tarty tatin oblej dokładnie syropem cukrowo-cynamonowym.

    Gotowa tarta tatin.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-tatin

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej