1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mini galette z rabarbarem i truskawkami

Mini galette z rabarbarem i truskawkami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mini galette z rabarbarem i truskawkami, czyli pomysł na pyszny i łatwy wiosenny deser! Lekko kwaskowe owoce otoczone kruchym ciastem… A to wszystko jeszcze cieplutkie i podane z gałką waniliowych lodów… Na samą myśl, aż ,,ślinka cieknie”! Takie rustykalne tarty są proste do wykonania – raz wypróbujecie przepis, a później z pewnością będziecie do niego powracać. Możecie go również przygotować w formie jednej dużej tarty. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę, cukier, sól i zimne masło zagnieć.

    mąka, cukier, sól i masło w miseczkach
  • Krok 2

    Dodaj pod koniec jogurt naturalny i zagnieć całość na jednolite ciasto.

    jogurt naturalny w miseczce
  • Krok 3

    Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1h.

    zagniecione ciasto w folii spożywczej

Nadzienie:

  • Krok 4

    Rabarbar i truskawki umyj oraz pokrój na kawałki (rabarbar na około 1,5-2 cm kawałki a truskawki na ćwiartki).

    rabarbar na blacie i truskawki w miseczce
  • Krok 5

    Wymieszaj w misce cukier, cukier z wanilią, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i połącz z owocami.

    cukier, cukier z wanilią, mąka ziemniaczana w miesczkach

Wypełnienie:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    Schłodzone ciasto podziel na 8 równych części, każdą rozwałkuj na krążek o średnicy ok 15 cm.

    rozwałkowane ciasto na blacie, wałek
  • Krok 7

    Krążki układaj kolejno na blasze. Na każdy krążek wykładaj część owoców zostawiając około 2,5 cm wolnego brzegu. Zawijaj brzeg ciasta wokół owoców na zakładkę. Gotowe mini galette wstaw do piekarnika na około 30 minut do zarumienienia ciasta, aż owoce puszczą sok.

    nieupieczone mini galette na blaszce do pieczenia
  • Krok 8

    Podawaj jeszcze ciepłe najlepiej z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej