Ciasta kruche i tarty

Mini galette z rabarbarem i truskawkami

Mini galette z rabarbarem i truskawkami

  • 02:00
  • 8
  • Łatwy
02:00
8
Łatwy

Mini galette z rabarbarem i truskawkami, czyli mój pomysł na pyszny i łatwy wiosenny deser! Lekko kwaskowe owoce otoczone kruchym ciastem… A to wszystko jeszcze cieplutkie i podane z gałką waniliowych lodów… Na samą myśl, aż ,,ślinka cieknie”! Takie rustykalne tarty są proste do wykonania – raz wypróbujecie przepis, a później z pewnością będziecie do niego powracać. Możecie go również przygotować w formie jednej dużej tarty. 

Uwielbiam sezonowe desery i muszę przyznać… ten zniknął z naszej kuchni zaledwie w kilka minut!

Jestem ciekawa jak będzie u Was! :)

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g masła zimnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • Do podania wg upodobań: lody śmietankowe lub waniliowe, bita śmietana lub jogurt naturalny.
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę, cukier, sól i zimne masło zagnieć.

Krok 2

Dodaj pod koniec jogurt naturalny i zagnieć całość na jednolite ciasto.

Krok 3

Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 1h.

Nadzienie:

Krok 4

Rabarbar i truskawki umyj oraz pokrój na kawałki (rabarbar na ok. 1,5-2 cm kawałki a truskawki na ćwiartki).

Krok 5

Wymieszaj w misce z cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną.

Wypełnienie:

Krok 6

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 7

Krążki układaj kolejno na blasze. Na każdy krążek wykładaj część owoców zostawiając ok. 2,5 cm wolnego brzegu. Zawijaj brzeg ciasta wokół owoców na zakładkę. Gotowe mini galette wstaw do piekarnika na ok. 30 min do zarumienienia ciasta i aż owoce puszczą sok.

Krok 8

Podawaj jeszcze ciepłe najlepiej z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g masła zimnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • Do podania wg upodobań: lody śmietankowe lub waniliowe, bita śmietana lub jogurt naturalny.
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
01:30
16
Łatwy
Mazurek różany