Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym

Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym, zwane też pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Jest to moja lżejsza alternatywa na Tłusty Czwartek. Pączki nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekariku. Wyglądają świetnie a smakują jeszcze lepiej! Mimo, że to pączki w wersji FIT, smak absolutnie nie zdradza żadnego "podstępu". ;) Spróbuj koniecznie!.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pączki hiszpańskie (z piekarnika):
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj masło i szczyptę soli.
-
Krok 2
Kiedy masa się zagotuje, wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do momentu uzyskania jednolitego i odchodzącego od ścianek garnka ciasta.
-
Krok 3
Zdejmij garnek z palnika i przełóż masę do miski. Schłódź do 70 stopni i miksując dodawaj stopniowo po jednym jajku.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wytnij 6 krążków na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.
-
Krok 5
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez około 25 minut, do zrumienienia. Upieczone pączki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 6
Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wrzątku i ekstraktem cytrynowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym lukrem udekoruj pączki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze