1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym

Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym

Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🍩 Pieczone pączki hiszpańskie 🍩 z lukrem cytrynowym, zwane też pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Jest to moja lżejsza alternatywa na Tłusty Czwartek. Pączki nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej! Mimo że to pączki w wersji FIT, smak absolutnie nie zdradza żadnego "podstępu". 😉 Spróbuj koniecznie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pieczonych pączków hiszpańskich:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do garnka dodaj mleko, wodę, masło i szczyptę soli.

    Mleko z wodą w garnku na palniku, masło pokrojone w kostkę w miseczce, łyżeczka z solą
  • Krok 2

    Kiedy mleko się zagotuje, wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do momentu uzyskania jednolitego i odchodzącego od ścianek garnka ciasta.

    ciasto parzone na pączki w garnku z drewnianą łyżką
  • Krok 3

    Zdejmij garnek z palnika i przełóż masę do miski. Schłodź do temperatury 70ºC i miksując, dodawaj stopniowo po jednym jajku.

    Jajka dodawane do ciasta parzonego na pączki hiszpańskie, jajka w miseczce, mikser
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij 6 krążków na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia.

    Ciasto przełożone do rękawa cukierniczego i wyłożone  na papier do pieczenia w kształcie 6 krążków
  • Tylka otwarta gwiazda (1M) - Wilton

    Tylka ozdobna w kształcie gwiazdy otwartej 1M marki Wilton ze stali nierdzewnej nadaje się do tworzenia ozdób takich, jak rozety, kwiaty i gwiazdkowe wypełnienia. Pasuje do każdego większego rękawa cukierniczego!

  • Krok 5

    Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez około 25 minut do zrumienienia. Upieczone pączki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Blacha z upieczonymi pączkami hiszpańskimi

Lukier cytrynowy:

  • Krok 6

    Cukier puder wymieszaj z ekstraktem i utrzyj z 2 łyżkami wrzątku do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym lukrem udekoruj pączki.

    Polukrowane lukrem cytrynowym pieczone pączki hiszpańskie, lukier w miseczce z pędzelkiem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/pieczone-paczki-hiszpanskie-lukrem-cytrynowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej