1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Karpatka z kremem malinowym

Karpatka z kremem malinowym

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Karpatka z kremem malinowym kojarzy mi się z latem i błogim odpoczynkiem. Chrupiąca na wierzchu, z pysznym kremem w środku. Krem cudownie uzupełniają lekko kwaśne maliny. Mimo, że wiele osób obawia się ciasta parzonego uspokajam - postępując zgodnie ze wskazówkami, wystarczy odrobina cierpliwości a wyjdzie idealne! :) Polecam na weekend!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 200°C, a blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha do pieczenia
  • Krok 2

    W garnku zagotuj mleko z wodą i masłem.

    mleko z wodą, mało i mąka
  • Krok 3

    Na gotującą się wodę z mlekiem i masłem wsyp mąkę i gotuj przez cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez około 4 minuty.

    gorace masło z mlekiem i wodą i mąka
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto powinno odchodzić od garnka. Odstaw je do przestudzenia (na około 5 minut), a następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.

    zaparzone ciasto, jajka
  • Krok 5

    Otrzymane ciasto powinno być dosyć gęste.

    ciasto parzone na karpatkę
  • Krok 6

    Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    ciasto parzone na blasze do pieczenia
  • Krok 7

    Piecz przez około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

    upieczone ciasto na karpatkę

Krem:

  • Krok 8

    Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. Schłodzoną śmietankę ubij krótko z serkiem mascarpone.

    śmietanka kremówka, mascarpone i cukier puder ze śmietan-fix
  • Krok 9

    Pod koniec ubijania wsyp cukier puder ze śmietan-fixem i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji. Delikatnie wmieszaj zblendowane maliny.

    krem malinowy
  • Krok 10

    Ciasto przekrój na pół i na jednej części rozsmaruj krem malinowy.

    krem na cieście do karpatki
  • Krok 11

    Następnie ułóż na nim świeże owoce i lekko dociśnij drugą połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.

    nadzienie z kremu i malin
  • Krok 12

    Pokrusz maliny liofilizowane i wymieszaj je z cukrem pudrem. Mieszanką posyp ciasto i udekoruj świeżymi malinami.

    udekorowana cukrem pudrem karpatka z kremem malinowym

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej