Karpatka z kremem malinowym

Karpatka z kremem malinowym kojarzy mi się z latem i błogim odpoczynkiem. Chrupiąca na wierzchu, z pysznym kremem w środku. Krem cudownie uzupełniają lekko kwaśne maliny. Mimo, że wiele osób obawia się ciasta parzonego uspokajam - postępując zgodnie ze wskazówkami, wystarczy odrobina cierpliwości a wyjdzie idealne! :) Polecam na weekend!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200°C, a blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
W garnku zagotuj mleko z wodą i masłem.
-
Krok 3
Na gotującą się wodę z mlekiem i masłem wsyp mąkę i gotuj przez cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez około 4 minuty.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto powinno odchodzić od garnka. Odstaw je do przestudzenia (na około 5 minut), a następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
-
Krok 5
Otrzymane ciasto powinno być dosyć gęste.
-
Krok 6
Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 7
Piecz przez około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.
Krem:
-
Krok 8
Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. Schłodzoną śmietankę ubij krótko z serkiem mascarpone.
-
Krok 9
Pod koniec ubijania wsyp cukier puder ze śmietan-fixem i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji. Delikatnie wmieszaj zblendowane maliny.
-
Krok 10
Ciasto przekrój na pół i na jednej części rozsmaruj krem malinowy.
-
Krok 11
Następnie ułóż na nim świeże owoce i lekko dociśnij drugą połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.
-
Krok 12
Pokrusz maliny liofilizowane i wymieszaj je z cukrem pudrem. Mieszanką posyp ciasto i udekoruj świeżymi malinami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze