1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto „Łabędzi puch”

Ciasto „Łabędzi puch”

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto Łabędzi Puch. Lekki i pyszny, jest dowodem na to, że  u prawdziwej gospodyni nic się nie zmarnuje. Do zagęszczenia kremu używa się w tym przepisie czerstwych bułek. Ja wykorzystałam suchary i efekt mnie zachwycił! Koniecznie spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

     

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodwaj stopniowo cukier.

  • Krok 3

    Żółtka wymieszaj z olejem i gorącą wodą. Cały czas ubijając, połącz je z pianą.

  • Krok 4

    Na końcu, delikatnie mieszając, dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

Masa kokosowa:

  • Krok 6

    Sucharki zalej 500 ml mleka i odstaw, żeby zmiękły. Kiedy już namokną, zblenduj je.

  • Krok 7

    Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj zblendowane suchary i wiórki kokosowe. Mieszając od czasu do czasu, gotuj wszystko około 5 minut. Następnie odstaw masę do wystygnięcia, mieszając ją co jakiś czas.

  • Krok 8

     Na koniec utarzyj na puch miękkie masło i stopniowo dodawaj wystudzoną masę z sucharów. Miksuj do połączenia się składników.

Przełożenie:

  • Krok 9

    Biszkopt przekrój na 2 blaty. Pierwszy posmaruj dżemem i wyłóż na niego połowę masy. Przykryj go drugą częścią biszkoptu i wyłóż pozostałą część masy, po czym odstaw ciasto do lodówki.

Kokosowa posypka:

  • Krok 10

    Masło roztop na patelni, dodaj wiórki, cukier i mieszaj do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 11

    Tak przygotowaną posypkę ściągnij z palnika i jeszcze ciepłą posyp na ciasto. Gotowy Łabędzi puch odstaw do lodówki na noc.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej