1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Łabędzi puch

Ciasto Łabędzi puch

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

🍰 Ciasto Łabędzi Puch - lekki i pyszny, jest dowodem na to, że  u prawdziwej gospodyni nic się nie zmarnuje. Do zagęszczenia kremu używa się w tym przepisie czerstwych bułek. Ja wykorzystałam suchary i efekt mnie zachwycił! Koniecznie spróbuj! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt do ciasta Łabędzi Puch:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

     

    Forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodwaj stopniowo cukier.

    Ubijanie białek z cukrem
  • Krok 3

    Kolejno dodawaj żółtka. 

    Dodawanie żółtek do ubitych białek
  • Krok 4

    Delikatnie mieszając, dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.

    Dodanie mąk z proszkiem do pieczenia do piany z białek i żółtek
  • Krok 5

    Na końcu dodaj wodę oraz olej.

    Dodanie wody i oleju do masy na biszkopt
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

    Rozłożenie masy na biszkopt do Łabędziego Puchu w formie
  • Krok 7

    Piecz około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

    Nastawienie piekarnika do pieczenia ciasta
  • Magda poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

Krem kokosowy:

  • Krok 8

    Sucharki zalej 500 ml mleka i odstaw, żeby zmiękły. Kiedy już namokną, zblenduj je.

    blendowanie sucharków z mlekiem w misce
  • Krok 9

    Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj zblendowane suchary i wiórki kokosowe. Mieszając od czasu do czasu, gotuj wszystko około 5 minut. Następnie odstaw masę do wystygnięcia, mieszając ją co jakiś czas.

    Mleko zagotowane z cukrem, sucharkami i wiórkami kokosowymi
  • Krok 10

     Na koniec utrzyj na puch miękkie masło i stopniowo dodawaj wystudzoną masę z sucharów i kokosa. Miksuj do połączenia się składników.

    Utarte masło miksowane z masą z sucharków

Przełożenie ciasta Łabędzi Puch:

  • Krok 11

    Biszkopt przekrój na 2 blaty. Pierwszy posmaruj dżemem.

    Biszkopt do Łabędziego Puchu posmarowany dżemem z czarnej porzeczki
  • Krok 12

    Wyłóż połowę przygotowanego kremu. Przykryj go drugą częścią biszkoptu i wyłóż pozostałą część kremu, po czym odstaw ciasto do lodówki.

    Krem kokosowy położony na biszkopt

Kokosowa posypka:

  • Krok 13

    Masło roztop na patelni, dodaj wiórki i cukier i mieszaj do uzyskania złotego koloru.

    Masło, wiórki i cukier na patelni
  • Krok 14

    Tak przygotowaną posypkę ściągnij z palnika i jeszcze ciepłą posyp na ciasto. Gotowy Łabędzi puch odstaw do lodówki na noc.

    Ciasto Łabędzi Puch posypane kokosową posypką

Porada:

Przed podaniem wyciągnij ciasto z lodówki na około pół godziny wcześniej.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-labedzi-puch

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej