1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Góra Lodowa

Ciasto Góra Lodowa

dwa kawałki ciasta góra lodowa podane z kawą - Wszystkiego Słodkiego
dwa kawałki ciasta góra lodowa podane z kawą - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Góra lodowa - przepis stary jak świat. 😉 Biszkopt nasączony kawą, przełożony waniliowym kremem budyniowym, a na wierzchu tytułowa góra lodowa z biszkoptów i polewy z mlekiem w proszku. Ta ostatania to dla wielu smak dzieciństwa. ❤️

Jeśli chcecie podkręcić smak góry lodowej, posmarujcie jeden biszkopt warstwą kwaśnego dżemu lub dodajcie ulubionych posiekanych i prażonych orzechów.

Przepis na biszkopt pochodzi z naszego poradnika "Biszkopt do tortu - który wybrać? Przepisy i porady." Każdy z podanych w poradniku biszkoptów wypieczesz w kwadratowej lub prostokątnej formie.

Do ciasta Góra Lodowa wykorzystałam proporcje biszkoptu kakaowego z olejem na 6 jaj (tortownica 22 cm). W prostokątnej formie wyszedł mi ładny biszkopt, który bez problemu przekroiłam na dwa równe blaty.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy na ciasto Góra Lodowa:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia 33 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    prostokątna forma do pieczenia Wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Uniwersalna prostokątna forma do pieczenia z pokrywą ułatwiającą przechowywanie ciast.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.

    W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier oraz cukier z wanilią i miksuj do jego rozpuszczenia.

    piana ubita z białek w robocie kuchennym, obok miseczka z cukrem i opakowanie cukru z wanilią, Robot kuchenny planetarny Bosch Optimum MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Ciągle ubijając, dodawaj kolejno żółtka, a później cienką strużką wlej olej.

    białka ubite z cukrem i żółtkami w misie robota kuchennego, obok pojemniczek z olejem, Robot kuchenny Bosch Optimum MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia dodawaj do masy w 2-3 turach. Delikatnie i dokładnie wymieszaj.

    mąka wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia w miseczce na biszkopt kakaowy do ciasta góra lodowa
  • Krok 5

    Gotowe ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw od razu do nagrzanego piekarnika. 

    Piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź.

    Masa na biszkopt kakaowy z olejem w formie do pieczenia wilton przez pieczeniem

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    Około 550 ml mleka zagotuj razem z cukrem i łyżką masła. 

    W pozostałym mleku wymieszaj żółtka z budyniem, wlej do goracego mleka i podgrzewaj ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.

    mleko z masłem w rondelku na palniku kuchenki, cukier w miseczce, mleko z żółtkami w pojemniku, dwa opakowania budyniu waniliowego Dr. Oetkera oraz rózga kuchenna
  • Krok 7

    Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.

    budyń waniliowy do kremu budyniowego na ciasto góra lodowa w szklanej misce przykryty folią spożywczą w kontakcie
  • Krok 8

    Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. 

    Następnie dodawaj wystudzony budyń i miksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy zmiksowany z masłem w misie robota kuchennego planetarnego bosch
  • Krok 9

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty, jeden ułóż w formie i nasącz kawą.

    biszkopt kakaowy z olejem przekrojony na dwa blaty, jeden z blatów umieszczony z powrotem w formie do pieczenia, obok kubek z kawą i pędzelek do nasączenia blatów
  • Krok 10

    Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz go kawą i wyłóż równomiernie resztę kremu budyniowego.

    biszkopt kakaowy przełożony kremem budyniowym
  • Krok 11

    Biszkopty podziel na połówki i ułóż je pionowo w odstępach na kremie budyniowym.

    biszkopty podzielone na połówki i ułożone pionowo na kremie budyniowym

Polewa z mlekiem w proszku:

  • Krok 12

    W rondelku podgrzewaj wodę z masłem, ekstraktem waniliowym i cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mleko w proszku i rozmieszaj szybko i energicznie, żeby nie było grudek.

    na palniku kuchenki rondelek z rozpuszczonym masłem cukrem, wodą i ekstraktem z wanilii oraz rózgą kuchenną, obok miseczka z mlekiem w proszku
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

  • Krok 13

    Połowę polewy wymieszaj z kakao.

    polewa z mlekiem w proszku - połowa w rondelku, a druga połowa w miseczce z dodanym kakao
  • Krok 14

    Polewę rozlej równomiernie na cieście.*

    Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

    ciasto góra lodowa z polewą z mlekiem w proszku

Porada:

⭐ Polewa szybko stygnie i gęstnieje, dlatego aby ułatwić sobie pracę, możesz dodać dwie łyżki ciepłej wody, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wylać ją na biszkopty.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-gora-lodowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej