Ciasto Góra Lodowa
Góra lodowa - przepis stary jak świat. 😉 Biszkopt nasączony kawą, przełożony waniliowym kremem budyniowym, a na wierzchu tytułowa góra lodowa z biszkoptów i polewy z mlekiem w proszku. Ta ostatania to dla wielu smak dzieciństwa. ❤️
Jeśli chcecie podkręcić smak góry lodowej, posmarujcie jeden biszkopt warstwą kwaśnego dżemu lub dodajcie ulubionych posiekanych i prażonych orzechów.
Przepis na biszkopt pochodzi z naszego poradnika "Biszkopt do tortu - który wybrać? Przepisy i porady." Każdy z podanych w poradniku biszkoptów wypieczesz w kwadratowej lub prostokątnej formie.
Do ciasta Góra Lodowa wykorzystałam proporcje biszkoptu kakaowego z olejem na 6 jaj (tortownica 22 cm). W prostokątnej formie wyszedł mi ładny biszkopt, który bez problemu przekroiłam na dwa równe blaty.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy na ciasto Góra Lodowa:
-
Krok 1
Formę do pieczenia 33 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Może się przydać
Uniwersalna prostokątna forma do pieczenia z pokrywą ułatwiającą przechowywanie ciast.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.
W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier oraz cukier z wanilią i miksuj do jego rozpuszczenia.
-
Krok 3
Ciągle ubijając, dodawaj kolejno żółtka, a później cienką strużką wlej olej.
-
Krok 4
Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia dodawaj do masy w 2-3 turach. Delikatnie i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw od razu do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
Około 550 ml mleka zagotuj razem z cukrem i łyżką masła.
W pozostałym mleku wymieszaj żółtka z budyniem, wlej do goracego mleka i podgrzewaj ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
-
Krok 7
Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę.
Następnie dodawaj wystudzony budyń i miksuj na jednolity krem.
-
Krok 9
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty, jeden ułóż w formie i nasącz kawą.
-
Krok 10
Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz go kawą i wyłóż równomiernie resztę kremu budyniowego.
-
Krok 11
Biszkopty podziel na połówki i ułóż je pionowo w odstępach na kremie budyniowym.
Polewa z mlekiem w proszku:
-
Krok 12
W rondelku podgrzewaj wodę z masłem, ekstraktem waniliowym i cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mleko w proszku i rozmieszaj szybko i energicznie, żeby nie było grudek.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 13
Połowę polewy wymieszaj z kakao.
-
Krok 14
Polewę rozlej równomiernie na cieście.*
Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Porada:
⭐ Polewa szybko stygnie i gęstnieje, dlatego aby ułatwić sobie pracę, możesz dodać dwie łyżki ciepłej wody, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wylać ją na biszkopty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-gora-lodowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze