Pijana śliwka - Przepis
Ciasta przekładane

Pijana śliwka

ciasto pijana śliwka na cieście czekoladowym z kremem i polewą z czekolady

Pijana śliwka

  • 06:00
  • 0
  • Łatwy
06:00
0
Łatwy

"Pijana śliwka" - to idealny przepis na zbliżające się Andrzejki! Ciasto w wersji dla dorosłych zaskoczy pozytywnie Twoich gości. Puszysty biszkopt, nasączony sokiem ze śliwek i rumem oraz delikatny krem budyniowy idealnie ze sobą współgrają. Smakuje wybornie i prezentuje się z gracją! Nie można przestać go jeść. Polecam!

Składniki

Śliwki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 200 ml rumu
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki kakao
Do nasączenia:
  • 50 ml rumu
Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 75 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Śliwki:

Krok 1

Suszone śliwki zalej rumem i podgrzewaj przez minutę.

śliwki zamoczone w rumie i podgrzane
Krok 2

Odstaw je do napęcznienia na kilka godzin, a następnie pokrój. Sok z rumu i śliwek zostaw do nasączenia ciasta.

pokrojone śliwki suszone

Biszkopt:

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Forma wyłożona papierem do pieczenia
Krok 4

Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.

Ubite białka w szklanej misce i żółtka oddzielnie
Krok 5

Cienkim strumieniem wlej olej.

Olej i masa jajeczna
Krok 6

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj je delikatnie do masy jajecznej.

Mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao w jednej miseczce i masa jajeczna w drugiej
Krok 7

Biszkopt piecz przez 40 minut w 170°C. 

Ciemny biszkopt w formie do pieczenia
Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudź, a następnie przekrój go na dwa blaty.

Upieczony biszkopt pokrojony na dwa blaty

Krem budyniowy:

Krok 9

Zagotuj 400 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj zawartość opakowania z budyniem i cukrem. Rozmieszany proszek wlej do mleka i ciągle mieszając zagotuj do zgęstnienia.

Garnek z mlekiem i mleko rozmieszane z budyniem i cukrem w drugiej
Krok 10

Budyń przelej do miski i przykryj go szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu i odstaw go do wystudzenia.

Budyń przykryty folią spożywczą
Krok 11

Gdy budyń się wystudzi, utrzyj masło na jasny i puszysty krem. Do masła stopniowo dodawaj budyń i krótko miksuj do połączenia składników.

Utarte masło i budyń w osobnych miseczkach
Krok 12

Wymieszaj sok z rumu i śliwek oraz rum, nasącz blaty ciasta. Krem budyniowy wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Tak przygotowanym kremem przełóż biszkopt. przykryj drugim blatem biszkoptu.

Krem budyniowy wyłożony na biszkopcie

Polewa:

Krok 13

Czekoladę pokrój na kawałki. Śmietankę doprowadż do wrzenia i natychmiast ściągnij z palnika. Dodaj kawałki czekolady, odstaw na kilka minut do rozpuszczenia. Po tym czasie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.

Czekolada pokrojona na kawałki i śmietanka w garnuszku
Krok 14

Polewę równomiernie rozprowadź na cieście. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Polewa rozłożona na drugim blacie biszkoptu
Składniki
Śliwki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 200 ml rumu
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki kakao
Do nasączenia:
  • 50 ml rumu
Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 75 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Wszystkiego słodkiego
06:00
24
Średni
Kawowe ciasto Mokka
Wszystkiego słodkiego
12:00
24
Średni
Kora orzechowa