Ciasta przekładane

Pijana śliwka

ciasto pijana śliwka na cieście czekoladowym z kremem i polewą z czekolady

Pijana śliwka

  • 06:00
  • 0
  • Łatwy
Zaktualizowano:
06:00
0
Łatwy

"Pijana śliwka" - to idealny przepis na zbliżające się Andrzejki! Ciasto w wersji dla dorosłych zaskoczy pozytywnie Twoich gości. Puszysty biszkopt, nasączony sokiem ze śliwek i rumem oraz delikatny krem budyniowy idealnie ze sobą współgrają. Smakuje wybornie i prezentuje się z gracją! Nie można przestać go jeść. Polecam!

Składniki

Śliwki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 200 ml rumu
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki kakao
Do nasączenia:
  • 50 ml rumu
Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 75 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Śliwki:

Krok 1

Suszone śliwki zalej rumem i podgrzewaj przez minutę.

Krok 2

Odstaw je do napęcznienia na kilka godzin, a następnie pokrój.

Krok 3

Sok z rumu i śliwek zostaw do nasączenia ciasta.

Biszkopt:

Krok 4

Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 5

Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.

Krok 6

Cienkim strumieniem wlej olej.

Krok 7

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj je delikatnie do masy jajecznej.

Krok 8

Biszkopt piecz przez 40 minut.

Krok 9

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudź, a następnie przekrój go na dwa blaty.

Krok 10

Wymieszaj sok z rumu i śliwek oraz rum. Tak przygotowanym ponczem nasącz blaty ciasta.

Krem budyniowy:

Krok 11

Zagotuj 400 ml mleka.

Krok 12

W pozostałej ilości mleka rozmieszaj zawartość opakowania z budyniem i cukrem. Rozmieszany proszek wlej do mleka i ciągle mieszając zagotuj do zgęstnienia.

Krok 13

Budyń przelej do miski i przykryj go szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu i odstaw go do wystudzenia.

Krok 14

Gdy budyń się wystudzi, utrzyj masło na jasny i puszysty krem.

Krok 15

Do masła stopniowo dodawaj budyń i krótko miksuj do połączenia składników.

Krok 16

Krem budyniowy wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Tak przygotowanym kremem przełóż biszkopt.

Polewa:

Krok 17

Czekoladę pokrój na kawałki.

Krok 18

Śmietankę doprowadż do wrzenia i natychmiast ściągnij z palnika.

Krok 19

Dodaj kawałki czekolady, odstaw na kilka minut do rozpuszczenia.

Krok 20

Po tym czasie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.

Krok 21

Polewę równomiernie rozprowadź na cieście. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Składniki
Śliwki:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 200 ml rumu
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki kakao
Do nasączenia:
  • 50 ml rumu
Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 75 g cukru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Dr. Oetker poleca
01:00
24
Średni
Ciasto Kubuś
Wszystkiego słodkiego
06:00
Łatwy
Pijana śliwka