1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Pijana śliwka

Pijana śliwka

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

"Pijana śliwka" - to idealny przepis na ciasto w wersji dla dorosłych, który zaskoczy pozytywnie Twoich gości. Puszysty biszkopt, nasączony sokiem ze śliwek i rumem oraz delikatny krem budyniowy idealnie ze sobą współgrają. Smakuje wybornie i prezentuje się z gracją! Nie można przestać go jeść. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Śliwki:

  • Krok 1

    Suszone śliwki zalej rumem i podgrzewaj przez minutę.

    śliwki zamoczone w rumie i podgrzane
  • Krok 2

    Odstaw je do napęcznienia na kilka godzin, a następnie pokrój. Sok z rumu i śliwek zostaw do nasączenia ciasta.

    pokrojone śliwki suszone

Biszkopt:

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 4

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.

    Ubite białka w szklanej misce i żółtka oddzielnie
  • Krok 5

    Cienkim strumieniem wlej olej.

    Olej i masa jajeczna
  • Krok 6

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj je delikatnie do masy jajecznej.

    Mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao w jednej miseczce i masa jajeczna w drugiej
  • Krok 7

    Biszkopt piecz przez 40 minut w 170°C. 

    Ciemny biszkopt w formie do pieczenia
  • Krok 8

    Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudź, a następnie przekrój go na dwa blaty.

    Upieczony biszkopt pokrojony na dwa blaty

Krem budyniowy:

  • Krok 9

    Zagotuj 400 ml mleka. W pozostałej ilości mleka rozmieszaj zawartość opakowania z budyniem i cukrem. Rozmieszany proszek wlej do mleka i ciągle mieszając zagotuj do zgęstnienia.

    Garnek z mlekiem i mleko rozmieszane z budyniem i cukrem w drugiej
  • Krok 10

    Budyń przelej do miski i przykryj go szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu i odstaw go do wystudzenia.

    Budyń przykryty folią spożywczą
  • Krok 11

    Gdy budyń się wystudzi, utrzyj masło na jasny i puszysty krem. Do masła stopniowo dodawaj budyń i krótko miksuj do połączenia składników.

    Utarte masło i budyń w osobnych miseczkach
  • Krok 12

    Wymieszaj sok z rumu i śliwek oraz rum, nasącz blaty ciasta. Krem budyniowy wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Tak przygotowanym kremem przełóż biszkopt. przykryj drugim blatem biszkoptu.

    Krem budyniowy wyłożony na biszkopcie

Polewa:

  • Krok 13

    Czekoladę pokrój na kawałki. Śmietankę doprowadż do wrzenia i natychmiast ściągnij z palnika. Dodaj kawałki czekolady, odstaw na kilka minut do rozpuszczenia. Po tym czasie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.

    Czekolada pokrojona na kawałki i śmietanka w garnuszku
  • Krok 14

    Polewę równomiernie rozprowadź na cieście. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Polewa rozłożona na drugim blacie biszkoptu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej