Ciasto z budyniem i brzoskwiniami



Gdy klasyka spotyka świeży twist – deser, który zaskoczy Twoje kubki smakowe 🍑🌿
Maślane, półkruche ciasto z budyniem i karmelizowanymi brzoskwiniami – deser, który łączy klasykę z nutą nowoczesności. Delikatny, kruchy spód rozpływa się w ustach, tworząc idealną bazę dla aksamitnego budyniu. Na wierzchu – soczyste połówki brzoskwiń karmelizowane w maśle i brązowym cukrze, z dodatkiem świeżego tymianku, który nadaje całości lekko ziołowej, intrygującej świeżości. Każdy kęs to harmonia słodyczy, maślaności i owocowej kwaskowatości – idealny na letnie popołudnia, ale i odświętne spotkania💛
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z ciasta półkruchego
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z suchymi składnikami, po czym dodaj mokre i krótko zagnieć do połączenia się składników.
-
Krok 2
Z porcji ciasta odłóż 1/3, resztę wyłóż na spód formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz do zrumienienia około 20 minut.
Budyń
-
Krok 3
W garnku zagotuj 600 ml mleka z masłem i cukrem. W pozostałęj porcji wymieszaj proszek budyniowej i przelej kiedy mleko będzie zbliżało się do wrzenia. Zagotuj budydyń, cały czas energicznie mieszając.
-
Krok 4
Budyń przelej do miseczki i przykryj folią tak, by stykała się z budyniem.
-
Krok 5
Na upieczony i wystudzony spód wyłóż równomiernie budyń.
Karmelizowane brzoskwinie
-
Krok 6
Rozgrzej patelnie, dodaj cukier i tymianek. Przełóż brzoskwinie i karmelizuj przez kilka minut z każdej strony.
-
Krok 7
Skarmelizowane brzoskwinie wyłóż na warstwę bydyniu. Wierzch przykryj kawałkami ciasta.
-
Krok 8
Piecz w 180°C około 45 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-z-budyniem-i-brzoskwiniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze