1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

ciasto z budyniem i brzoskwiniami wszystkiego słodkiego
ciasto z budyniem i brzoskwiniami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Gdy klasyka spotyka świeży twist – deser, który zaskoczy Twoje kubki smakowe 🍑🌿

Maślane, półkruche ciasto z budyniem i karmelizowanymi brzoskwiniami – deser, który łączy klasykę z nutą nowoczesności. Delikatny, kruchy spód rozpływa się w ustach, tworząc idealną bazę dla aksamitnego budyniu. Na wierzchu – soczyste połówki brzoskwiń karmelizowane w maśle i brązowym cukrze, z dodatkiem świeżego tymianku, który nadaje całości lekko ziołowej, intrygującej świeżości. Każdy kęs to harmonia słodyczy, maślaności i owocowej kwaskowatości – idealny na letnie popołudnia, ale i odświętne spotkania💛

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z ciasta półkruchego

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z suchymi składnikami, po czym dodaj mokre i krótko zagnieć do połączenia się składników.

    w misie robota mąka obok proszek do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 2

    Z porcji ciasta odłóż 1/3, resztę wyłóż na spód formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz do zrumienienia około 20 minut.

    w formie wyłożony spód do ciasta

Budyń

  • Krok 3

    W garnku zagotuj 600 ml mleka z masłem i cukrem. W pozostałęj porcji wymieszaj proszek budyniowej i przelej kiedy mleko będzie zbliżało się do wrzenia. Zagotuj budydyń, cały czas energicznie mieszając.

    w garnku na płycie mleko z masłem
  • Krok 4

    Budyń przelej do miseczki i przykryj folią tak, by stykała się z budyniem.

    budyń w głębokim talerzu przykryty folią spożywczą
  • Krok 5

    Na upieczony i wystudzony spód wyłóż równomiernie budyń.

    upieczony spód ciasta

Karmelizowane brzoskwinie

  • Krok 6

    Rozgrzej patelnie, dodaj cukier i tymianek. Przełóż brzoskwinie i karmelizuj przez kilka minut z każdej strony.

    patelnia z rozpuszczonym masłem i świeżym tymiankiem
  • Krok 7

    Skarmelizowane brzoskwinie wyłóż na warstwę bydyniu. Wierzch przykryj kawałkami ciasta.

    ciasto z budyniem i brzoskwiniami w dużej blaszce przed pieczeniem
  • Krok 8

    Piecz w 180°C około 45 minut.

    ciasto z budyniem i brzoskwiniami na kratce do studzenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-z-budyniem-i-brzoskwiniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej