1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną wszystkiego słodkiego
Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Sprawdź jak w szybki i prosty sposób wyczarować pyszne ciasto czekoladowe z galaretką truskawkową. Tu wszystko zaczyna się od lekkiego i puszystego biszkoptu kakaowego, stanowiącego podporę dla kwintesencji wypieku, czyli galaretki połączonej z kawałkami świeżych truskawek. Ukoronowanie deseru stanowi bita śmietana, do której możesz dodać odrobinę startej czekolady. Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowy biszkopt:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia wilton  23 x 33 cm
  • Magda poleca

    Forma do pieczenia 23x33 cm - Wilton. Posiada nieprzywierającą powłokę i równomiernie przewodzi ciepło.

    Magda poleca
  • Krok 2

    Masło rozpuść z wodą. Przygotuj czekoladę.

    w rondelku rozpuszczone masło obok pokrojona czekolada w miseczce
  • Krok 3

    Dodaj czekoladę i mieszja do jej całkowitego rozpuszczenia.

    w garnuszku rozpuszczona czekolada z masłem i wodą
  • Krok 4

    Jajka ubij z cukem na jasną puszystą masę.

    w misie robota kuchennego bosch ubita masa jajeczna
  • Krok 5

    Przestudzoną czekoladę dodaj do masy jajecznej, dodaj kakao oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

    w miseczce mąka proszkiem do pieczenia dr. Oetkera, w misie bosch ciasto czekoladowe
  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy. Piecz w 170°C przez 30 minut, do suchego patyczka.

    w formie do pieczenia wilton nieupieczone ciasto czekoladowe
  • Krok 7

    Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

    W formie do pieczenia wilton upieczony spód ciasta czekoladowego
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Galaretka z truskawkami:

  • Krok 8

    Galaretki rozuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.

    w szklanym naczyniu rozpuszczone galaretki truskawkowe obok opakowania Dr. Oetker
  • Krok 9

    Żelującą galaretkę wymieszaj z pokorojonymi truskawkami i przełóż na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

    w formie przygotowywane ciasto z truskawkami i galaretką truskawkową dr. oetkera

Krem śmietankowy:

  • Krok 10

    Czekoladę zetrzyj na tarce.

    w różowej miseczce starta na wiórki czekolada, obok śmietan fix dr. oetkera
  • Krok 11

    Śmietan fix wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj go pod koniec ubijania śmietanki. Dodaj wiórki czekolady. Krem przełóż na ciasto. Wstaw do lodówki.

    przygotowane w formie ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą smietaną

Porada:

⭐ Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną możesz również przygotować z malinami, używając do niego galaretki malinowej 🛒.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-czekoladowe-z-truskawkami-i-bita-smietana

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej