1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Malinowa księżniczka

Malinowa księżniczka

malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jak kraśc - to miliony, jak kochać - to księcia, a jeśli piec ciasta, to tylko te dla prawdziwych księżniczek👸 Maliniowa księżniczka to pyszny przekładaniec rodem z królewskiego dworu. Warstw jest tam wiele, ale końcowy efekt nieźle Was zaskoczy!

Kakaowy biszkopt, masa serowa, herbatniki i orzeźwiająca galaretka pełna dojrzałych malin - smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się w przekroju. Smaki poszczególnych warstw świetnie się ze sobą komponują, tworząc apetyczną całość👌

Zerknijcie na przepis poniżej i korzystajcie, dopóki sezon na maliny jeszcze trwa 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka podbj na pianę i stopniowo dodawj cukier.

    ubijane białka w robocie kuchennym Bosch obok miseczka z cukrem
  • Krok 3

    Żółtka wymieszaj z olejem i przelej do cienką strużką do ubitych białek.

    ubijana beza w robocie kuchennym bosch obok w miseczce żółtka
  • Krok 4

    Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

    w misie ubite jajka z cukrem i składniki na biszkopt kakaowy w misce obok proszek do pieczenia dr.Oetkera
  • Krok 5

    Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką.

    surowe ciasto biszkoptowe w misce
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.

    ciasto biszkoptowe przełożone do foremki
  • Krok 7

    Piecz około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.

    w formie na kratce upieczony kakaowy biszkopt
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Warstwa z galaretką

  • Krok 8

    Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku.

    w szklanym naczyniu rozpuszczone galaretki malinowe dr. oetkera

Masa serowa

  • Krok 9

    Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw do napęcznienia.

    w miseczce namoczona żelatyna uniwersalna Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i pastą waniliową.

    w misce twaróg z cukrem pudrem i pastą z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 11

    Śmietankę ubij na sztywno, żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej.

    w robocie kuchennym ubita śmietanka obok rozpuszczona żelatyna i twaróg z cukrem w misce
  • Krok 12

    Do żelatyny dodaj niedużą ilość śmietanki, wymieszj, przelej z powrotem do masy i zmiksuj. Wymieszaj z całość z ubitą śmietanką.

    masa serowa w misie
  • Krok 13

    Upieczony biszkopt przekrój na dwie części, przełóż z powrotem do formy. Pierwszą warstwę biszkoptu zwilż lekko wodą.

  • Krok 14

    Przełóż połową masy serowej.

  • Krok 15

    Wyłóż warstwą herbatników.

  • Krok 16

    Wyłóż pozstałą część masy serowej.

  • Krok 17

    Przykryj drugą warstwą biszkoptu (zetnij wierzchnią skorupkę), nasącz nieco wodą.

  • Krok 18

    Kiedy galaretka będzie miała żelową konsystencję wymiszaj ją z malinami i wyłóż na ciasto, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-ksiezniczka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej