Malinowa księżniczka
Jak kraśc - to miliony, jak kochać - to księcia, a jeśli piec ciasta, to tylko te dla prawdziwych księżniczek👸 Maliniowa księżniczka to pyszny przekładaniec rodem z królewskiego dworu. Warstw jest tam wiele, ale końcowy efekt nieźle Was zaskoczy!
Kakaowy biszkopt, masa serowa, herbatniki i orzeźwiająca galaretka pełna dojrzałych malin - smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się w przekroju. Smaki poszczególnych warstw świetnie się ze sobą komponują, tworząc apetyczną całość👌
Zerknijcie na przepis poniżej i korzystajcie, dopóki sezon na maliny jeszcze trwa 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka podbj na pianę i stopniowo dodawj cukier.
-
Krok 3
Żółtka wymieszaj z olejem i przelej do cienką strużką do ubitych białek.
-
Krok 4
Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
-
Krok 5
Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.
-
Krok 7
Piecz około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Warstwa z galaretką
-
Krok 8
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku.
Masa serowa
-
Krok 9
Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw do napęcznienia.
-
Krok 10
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i pastą waniliową.
-
Krok 11
Śmietankę ubij na sztywno, żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
-
Krok 12
Do żelatyny dodaj niedużą ilość śmietanki, wymieszj, przelej z powrotem do masy i zmiksuj. Wymieszaj z całość z ubitą śmietanką.
-
Krok 13
Upieczony biszkopt przekrój na dwie części, przełóż z powrotem do formy. Pierwszą warstwę biszkoptu zwilż lekko wodą.
-
Krok 14
Przełóż połową masy serowej.
-
Krok 15
Wyłóż warstwą herbatników.
-
Krok 16
Wyłóż pozstałą część masy serowej.
-
Krok 17
Przykryj drugą warstwą biszkoptu (zetnij wierzchnią skorupkę), nasącz nieco wodą.
-
Krok 18
Kiedy galaretka będzie miała żelową konsystencję wymiszaj ją z malinami i wyłóż na ciasto, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-ksiezniczka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze