Malinowa księżniczka



Jak kraśc - to miliony, jak kochać - to księcia, a jeśli piec ciasta, to tylko te dla prawdziwych księżniczek👸 Maliniowa księżniczka to pyszny przekładaniec rodem z królewskiego dworu. Warstw jest tam wiele, ale końcowy efekt nieźle Was zaskoczy!
Kakaowy biszkopt, masa serowa, herbatniki i orzeźwiająca galaretka pełna dojrzałych malin - smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się w przekroju. Smaki poszczególnych warstw świetnie się ze sobą komponują, tworząc apetyczną całość👌
Zerknijcie na przepis poniżej i korzystajcie, dopóki sezon na maliny jeszcze trwa 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka podbj na pianę i stopniowo dodawj cukier.
-
Krok 3
Żółtka wymieszaj z olejem i przelej do cienką strużką do ubitych białek.
-
Krok 4
Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
-
Krok 5
Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.
-
Krok 7
Piecz około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
Warstwa z galaretką
-
Krok 8
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku.
Masa serowa
-
Krok 9
Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw do napęcznienia.
-
Krok 10
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i pastą waniliową.
-
Krok 11
Śmietankę ubij na sztywno, żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
-
Krok 12
Do żelatyny dodaj niedużą ilość śmietanki, wymieszj, przelej z powrotem do masy i zmiksuj. Wymieszaj z całość z ubitą śmietanką.
-
Krok 13
Upieczony biszkopt przekrój na dwie części, przełóż z powrotem do formy. Pierwszą warstwę biszkoptu zwilż lekko wodą.
-
Krok 14
Przełóż połową masy serowej.
-
Krok 15
Wyłóż warstwą herbatników.
-
Krok 16
Wyłóż pozstałą część masy serowej.
-
Krok 17
Przykryj drugą warstwą biszkoptu (zetnij wierzchnią skorupkę), nasącz nieco wodą.
-
Krok 18
Kiedy galaretka będzie miała żelową konsystencję wymiszaj ją z malinami i wyłóż na ciasto, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-ksiezniczka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze