1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Malinowa księżniczka

Malinowa księżniczka

malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jak kraśc - to miliony, jak kochać - to księcia, a jeśli piec ciasta, to tylko te dla prawdziwych księżniczek👸 Maliniowa księżniczka to pyszny przekładaniec rodem z królewskiego dworu. Warstw jest tam wiele, ale końcowy efekt nieźle Was zaskoczy!

Kakaowy biszkopt, masa serowa, herbatniki i orzeźwiająca galaretka pełna dojrzałych malin - smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się w przekroju. Smaki poszczególnych warstw świetnie się ze sobą komponują, tworząc apetyczną całość👌

Zerknijcie na przepis poniżej i korzystajcie, dopóki sezon na maliny jeszcze trwa 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka podbj na pianę i stopniowo dodawj cukier.

    ubijane białka w robocie kuchennym Bosch obok miseczka z cukrem
  • Krok 3

    Żółtka wymieszaj z olejem i przelej do cienką strużką do ubitych białek.

    ubijana beza w robocie kuchennym bosch obok w miseczce żółtka
  • Krok 4

    Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

    w misie ubite jajka z cukrem i składniki na biszkopt kakaowy w misce obok proszek do pieczenia dr.Oetkera
  • Krok 5

    Suche składniki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką.

    surowe ciasto biszkoptowe w misce
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.

    ciasto biszkoptowe przełożone do foremki
  • Krok 7

    Piecz około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.

    w formie na kratce upieczony kakaowy biszkopt

Warstwa z galaretką

  • Krok 8

    Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku.

    w szklanym naczyniu rozpuszczone galaretki malinowe dr. oetkera

Masa serowa

  • Krok 9

    Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw do napęcznienia.

    w miseczce namoczona żelatyna uniwersalna Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i pastą waniliową.

    w misce twaróg z cukrem pudrem i pastą z wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 11

    Śmietankę ubij na sztywno, żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej.

    w robocie kuchennym ubita śmietanka obok rozpuszczona żelatyna i twaróg z cukrem w misce
  • Krok 12

    Do żelatyny dodaj niedużą ilość śmietanki, wymieszj, przelej z powrotem do masy i zmiksuj. Wymieszaj z całość z ubitą śmietanką.

    masa serowa w misie
  • Krok 13

    Upieczony biszkopt przekrój na dwie części, przełóż z powrotem do formy. Pierwszą warstwę biszkoptu zwilż lekko wodą.

  • Krok 14

    Przełóż połową masy serowej.

  • Krok 15

    Wyłóż warstwą herbatników.

  • Krok 16

    Wyłóż pozstałą część masy serowej.

  • Krok 17

    Przykryj drugą warstwą biszkoptu (zetnij wierzchnią skorupkę), nasącz nieco wodą.

  • Krok 18

    Kiedy galaretka będzie miała żelową konsystencję wymiszaj ją z malinami i wyłóż na ciasto, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/malinowa-ksiezniczka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej