1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Orzechowiec

Orzechowiec

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Orzechowiec to proste ciasto na blatach miodowych z kremem budyniowym i warstwą karmelizowanych orzechów. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu lub po prostu do kawy na weekend.

Ciasto orzechowiec to moja modyfikacja przepisu na Ciasto orzech włoski. W orzechowcu wielbiciele kremu znajdą aż dwie warstwy kremu budyniowego. Ponadto zamieniłam miejscami blaty, a warstwę z karmelizowanymi orzechami ułożyłam na wierzchu.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kremu budyniowego na orzechowiec:

  • Krok 1

    Około 500 ml mleka zagotuj z cukrem i łyżką masła. Pozostałą część mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, a następnie przelej do gotującego się mleka. Wymieszaj i zagotuj do zgęstnienia budyniu.

    na palniku kuchenki rondelek z mlekiem, łyżką masła i rózgą kuchenną, obok miseczka z cukrem, pojemnik z mlekiem i łyżką oraz dwa opakowania budyniu waniliowego od dr. oetkera
  • Krok 2

    Gotowy budyń przełóź do miski, przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do wystudzenia.

    budyń w misce przykryty folią spożywczą w kontakcie

Ciasto miodowe:

  • Krok 3

    Wszystkie składniki zagnieć dokładnie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około pół godziny.

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    ciasto miodowe zawinięte w folię spożywczą na blacie kuchennym
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto miodowe podziel na 3 części. Kolejno rozwałkuj je na wielkość formy.

    ciasto miodowe rozłożone w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Prostokątna forma do ciasta z praktyczną pokrywą ułatwiającą przechowywanie.

  • Krok 5

    Pierwsze dwa blaty ciasta wstaw kolejno do nagrzanego piekarnika (180°C)  i piecz przez 10 minut. 

    upieczony blat ciasta miodowego w formie do pieczenia

Masa orzechowa:

  • Krok 6

    Masło, miód i cukier rozpuść w rondelku. Dodaj posiekane orzechy włoskie Bakal, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 1 minutę, mieszając.

    Następnie rozłóż równomiernie na trzecim, surowym blacie ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-14 minut do zrumienienia.

    masa orzechowa na ciasto orzechowiec w rondelku, obok blaszka z surowym blatem ciasta miodowego
  • Może się przydać

    Orzechy Włoskie z linii Bakal Naturalnie to wyjątkowa odmiana o wytrawnym, intensywnym smaku i zawierają ogromne ilości białka.

Przełożenie:

  • Krok 7

    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę.

    miękkie masło ucierane mikserem ręcznym w misce
  • Krok 8

    Dodawaj partiami wystudzony budyń i miksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy w misce, czyli budyń zmiksowany z miękkim, ubitym masłem
  • Krok 9

    Jeden blat ciasta ułóż na dnie formy, w której był pieczony.

    Wyłóż połowę kremu budyniowego i przykryj drugim blatem ciasta.

    warstwa kremu budyniowego wyłożona na pierwszy blat ciasta miodowego w formie, obok drugi blat ciasta miodowego
  • Krok 10

    Resztę kremu budyniowego rozłóż równomiernie na cieście i przykryj blatem ciasta miodowego z orzechami.

    Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    blat ciasta miodowego z orzechami, obok krem budyniowy wyłożony na drugi blat ciasta miodowego w formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/orzechowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej