Ciasto anielskie (Angel Food Cake)
Co powiesz na pyszne ciasto, które zostało nazwane ciastem anielskim?🍰 Angel Food Cake to jasny biszkopt, który jest wykonany z samych białek, bez dodatku tłuszczu. To sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i idealnie komponuje się z waniliowym kremem i owocami. Koniecznie wypróbuj! ❤️
W tym przepisie użyłam specjalnej formy do Angel Food Cake, dzięki której ciasto równomiernie się chłodzi i nie opada.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu na ciasto anielskie:
-
Krok 1
Do miski z mąką dodaj 80 g cukru i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190°C.
-
Krok 2
Delikatnie ubij same białka - tylko do momentu, aż się spienią. Następnie dodaj sok z cytryny (lub winian potasu), sól i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 3
Do białek dodaj cukier (180 g) i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą.
-
Krok 4
Do ubitej masy dodawaj partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszaj za pomocą szpatuły.
-
Krok 5
Gotowa masa na ciasto powinna być jednolita, bez bąbli powietrza. Przełóż ją do specjalnej formy do angel food cake i delikatnie wyrównaj.
Uwaga! Formy nie smaruj tłuszczem, ani nie oprószaj mąką, inaczej ciasto nie będzie równomiernie podnosiło się do góry.
-
Krok 6
Ciasto wyrównaj. Ewentualnie wykonaj kilka ruchów nożem tak, jakbyś chciała poprzecinać ciasto. Pomoże to w usunięciu ewentualnego powietrza w masie.
-
Krok 7
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu foremkę wyjmij z piekarnika i postaw do góry dnem tak, żeby opierała się na nóżkach.
To bardzo ważne. Dzięki "nóżkom" ciasto odpowiednio się chłodzi i nie opadnie.
-
Krok 8
Wystudzone ciasto oddziel delikatnie od ścianek formy.
-
Krok 9
A następnie przekrój na dwie części.
Waniliowy krem do ciasta anielskiego:
-
Krok 10
Do misy miksera dodaj serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijaj do uzyskania kremowej, puszystej konsytencji.
-
Krok 11
Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.
Dekorowanie:
-
Krok 12
Przygotowany krem waniliowy przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nałóż krem na jeden z blatów ciasta.
-
Może się przydać
Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)
-
Krok 13
Na środek dodaj maliny.
-
Krok 14
Przykryj drugim blatem ciasta.
-
Krok 15
Oprósz ciasto cukrem pudrem, udekoruj pozostawionym wcześniej kremem, świeżymi owocami i białymi perełkami.
Porada:
* Zamiast winianu potasu, który znajduje się w oryginalnej recepturze, dodałam łyżkę soku z cytryny. 🍋
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-anielskie-angel-food-cake |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze