1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto anielskie (Angel Food Cake)

Ciasto anielskie (Angel Food Cake)

anielskie ciasto - angel food cake z kremem waniliowym i owocami - Wszystkiego S艂odkiego
anielskie ciasto - angel food cake z kremem waniliowym i owocami - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Co powiesz na pyszne ciasto, które zosta艂o nazwane ciastem anielskim?馃嵃 Angel Food Cake to jasny biszkopt, który jest wykonany z samych bia艂ek, bez dodatku t艂uszczu. To sprawia, 偶e ciasto jest wyj膮tkowo lekkie i idealnie komponuje si臋 z waniliowym kremem i owocami. Koniecznie wypróbuj! 鉂わ笍

W tym przepisie u偶y艂am specjalnej formy do Angel Food Cake, dzi臋ki której ciasto równomiernie si臋 ch艂odzi i nie opada.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na ciasto anielskie:

  • Krok 1

    Do miski z m膮k膮 dodaj 80 g cukru i dok艂adnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190°C.

    m膮ka pszenna i cukier w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Delikatnie ubij same bia艂ka - tylko do momentu, a偶 si臋 spieni膮. Nast臋pnie dodaj sok z cytryny (lub winian potasu), sól i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, a偶 masa b臋dzie prawie sztywna.

    W misie robota kuchennego spienione bia艂ka. Obok ekstrakt z wanilii, s贸l i sok z cytryny w miseczce.
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje si臋 do wielu przepis贸w: ciast, deser贸w, kompot贸w. Dzi臋ki p艂ynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dok艂adnie rozprowadza si臋 w wypiekach, oddaj膮c im sw贸j intensywny aromat.

  • Krok 3

    Do bia艂ek dodaj cukier (180 g) i ubijaj, a偶 sk艂adniki dobrze si臋 po艂膮cz膮. 

    Podbite bia艂ka w robocie kuchennym firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 4

    Do ubitej masy dodawaj partiami m膮k臋 z cukrem i delikatnie mieszaj za pomoc膮 szpatu艂y.

    W misie robota kuchennego bia艂ka ubite z cukrem. Obok w miseczce m膮ka wymieszana z pozosta艂ym cukrem.
  • Krok 5

    Gotowa masa na ciasto powinna by膰 jednolita, bez b膮bli powietrza. Prze艂ó偶 j膮 do specjalnej formy do angel food cake i delikatnie wyrównaj.

    Uwaga! Formy nie smaruj t艂uszczem, ani nie oprószaj m膮k膮, inaczej ciasto nie b臋dzie równomiernie podnosi艂o si臋 do góry.

    W misie robota kuchennego gotowa masa na ciasto anielskie. Obok forma z kominem do pieczenia angel food cake.
  • Krok 6

    Ciasto wyrównaj. Ewentualnie wykonaj kilka ruchów no偶em tak, jakby艣 chcia艂a poprzecina膰 ciasto. Pomo偶e to w usuni臋ciu ewentualnego powietrza w masie.

    Masa na anielskie ciasto w formie z kominem.
  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 40 minut. Po upieczeniu foremk臋 wyjmij z piekarnika i postaw do góry dnem tak, 偶eby opiera艂a si臋 na nó偶kach.

    To bardzo wa偶ne. Dzi臋ki "nó偶kom" ciasto odpowiednio si臋 ch艂odzi i nie opadnie.

    Studz膮ce si臋 ciasto anielskie w formie z kominem obr贸conej do g贸ry dnem i opartej na "n贸偶kach"..
  • Krok 8

    Wystudzone ciasto oddziel delikatnie od 艣cianek formy.

    Wyci膮ganie z formy ciasta anielskiego.
  • Krok 9

    A nast臋pnie przekrój na dwie cz臋艣ci.

    Ciasto anielskie przekrojone na dwa blaty i u艂o偶one na kratkach do studzenia.

Waniliowy krem do ciasta anielskiego:

  • Krok 10

    Do misy miksera dodaj serek mascarpone, sch艂odzon膮 艣mietank臋 i cukier puder. Ubijaj do uzyskania kremowej, puszystej konsytencji.

    serek mascarpone, 艣mietanka 30% i cukier puder w misie robota kuchennego
  • Krok 11

    Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.

    Ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera dodany do kremu 艣mietankowego i wmieszany za pomoc膮 szpatu艂ki.

Dekorowanie:

  • Krok 12

    Przygotowany krem waniliowy prze艂ó偶 do worka cukierniczego z ko艅cówk膮 w kszta艂cie gwiazdki. Na艂ó偶 krem na jeden z blatów ciasta.

    krem waniliowy wyci艣ni臋ty na jeden z blat贸w ciasta anielskiego za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego z tylk膮 w kszta艂cie gwiazdki oraz z kilkoma malinami na wierzchu, obok r臋kaw cukierniczy z kremem
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Szeroki wyb贸r work贸w cukierniczych o r贸偶nych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego S艂odkiego. :)

  • Krok 13

    Na 艣rodek dodaj maliny.

    maliny u艂o偶one na 艣rodku kremu waniliowego na cie艣cie anielskim, obok r臋kaw cukierniczy z kremem
  • Krok 14

    Przykryj drugim blatem ciasta.

    drugi blat ciasta na艂o偶ony na warstw臋 z ciastem, kremem i malinami, obok r臋kaw cukierniczy z kremem
  • Krok 15

    Oprósz ciasto cukrem pudrem, udekoruj pozostawionym wcze艣niej kremem, 艣wie偶ymi owocami i bia艂ymi pere艂kami.

    ciasto anielskie posypane cukrem pudrem, udekorowane pozosta艂ym kremem waniliowym, truskawkami i bia艂ymi pere艂kami cukrowymi, obok mix dekoracji cukrowych Bia艂a Fantazja od Dr. Oetkera

Porada:

* Zamiast winianu potasu, który znajduje si臋 w oryginalnej recepturze, doda艂am 艂y偶k臋 soku z cytryny. 馃崑

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-anielskie-angel-food-cake

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej