1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto anielskie (Angel Food Cake)

Ciasto anielskie (Angel Food Cake)

anielskie ciasto - angel food cake z kremem waniliowym i owocami - Wszystkiego Słodkiego
anielskie ciasto - angel food cake z kremem waniliowym i owocami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Co powiesz na pyszne ciasto, które zostało nazwane ciastem anielskim?🍰 Angel Food Cake to jasny biszkopt, który jest wykonany z samych białek, bez dodatku tłuszczu. To sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i idealnie komponuje się z waniliowym kremem i owocami. Koniecznie wypróbuj! ❤️

W tym przepisie użyłam specjalnej formy do Angel Food Cake, dzięki której ciasto równomiernie się chłodzi i nie opada.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na ciasto anielskie:

  • Krok 1

    Do miski z mąką dodaj 80 g cukru i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190°C.

    mąka pszenna i cukier w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Delikatnie ubij same białka - tylko do momentu, aż się spienią. Następnie dodaj sok z cytryny (lub winian potasu), sól i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna.

    W misie robota kuchennego spienione białka. Obok ekstrakt z wanilii, sól i sok z cytryny w miseczce.
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

  • Krok 3

    Do białek dodaj cukier (180 g) i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. 

    Podbite białka w robocie kuchennym firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 4

    Do ubitej masy dodawaj partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszaj za pomocą szpatuły.

    W misie robota kuchennego białka ubite z cukrem. Obok w miseczce mąka wymieszana z pozostałym cukrem.
  • Krok 5

    Gotowa masa na ciasto powinna być jednolita, bez bąbli powietrza. Przełóż ją do specjalnej formy do angel food cake i delikatnie wyrównaj.

    Uwaga! Formy nie smaruj tłuszczem, ani nie oprószaj mąką, inaczej ciasto nie będzie równomiernie podnosiło się do góry.

    W misie robota kuchennego gotowa masa na ciasto anielskie. Obok forma z kominem do pieczenia angel food cake.
  • Krok 6

    Ciasto wyrównaj. Ewentualnie wykonaj kilka ruchów nożem tak, jakbyś chciała poprzecinać ciasto. Pomoże to w usunięciu ewentualnego powietrza w masie.

    Masa na anielskie ciasto w formie z kominem.
  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu foremkę wyjmij z piekarnika i postaw do góry dnem tak, żeby opierała się na nóżkach.

    To bardzo ważne. Dzięki "nóżkom" ciasto odpowiednio się chłodzi i nie opadnie.

    Studzące się ciasto anielskie w formie z kominem obróconej do góry dnem i opartej na "nóżkach"..
  • Krok 8

    Wystudzone ciasto oddziel delikatnie od ścianek formy.

    Wyciąganie z formy ciasta anielskiego.
  • Krok 9

    A następnie przekrój na dwie części.

    Ciasto anielskie przekrojone na dwa blaty i ułożone na kratkach do studzenia.

Waniliowy krem do ciasta anielskiego:

  • Krok 10

    Do misy miksera dodaj serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijaj do uzyskania kremowej, puszystej konsytencji.

    serek mascarpone, śmietanka 30% i cukier puder w misie robota kuchennego
  • Krok 11

    Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy.

    Ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera dodany do kremu śmietankowego i wmieszany za pomocą szpatułki.

Dekorowanie:

  • Krok 12

    Przygotowany krem waniliowy przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Nałóż krem na jeden z blatów ciasta.

    krem waniliowy wyciśnięty na jeden z blatów ciasta anielskiego za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki oraz z kilkoma malinami na wierzchu, obok rękaw cukierniczy z kremem
  • Może się przydać

    Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

  • Krok 13

    Na środek dodaj maliny.

    maliny ułożone na środku kremu waniliowego na cieście anielskim, obok rękaw cukierniczy z kremem
  • Krok 14

    Przykryj drugim blatem ciasta.

    drugi blat ciasta nałożony na warstwę z ciastem, kremem i malinami, obok rękaw cukierniczy z kremem
  • Krok 15

    Oprósz ciasto cukrem pudrem, udekoruj pozostawionym wcześniej kremem, świeżymi owocami i białymi perełkami.

    ciasto anielskie posypane cukrem pudrem, udekorowane pozostałym kremem waniliowym, truskawkami i białymi perełkami cukrowymi, obok mix dekoracji cukrowych Biała Fantazja od Dr. Oetkera

Porada:

* Zamiast winianu potasu, który znajduje się w oryginalnej recepturze, dodałam łyżkę soku z cytryny. 🍋

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/ciasto-anielskie-angel-food-cake

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej