1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto z galaretką mango i truskawkami

Ciasto z galaretką mango i truskawkami

ciasto z galaretką mango i truskawkami wszystkiego słodkiego
ciasto z galaretką mango i truskawkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto z truskawkami, galaretką mango i kremem, który rozkochuje od pierwszego kęsa!🍓🍓🍓🥭🥭🥭

Jeśli szukasz deseru, który wygląda jak milion dolarów, smakuje jak niebo i jeszcze wpisuje się idealnie w sezon na truskawki – oto on: ciasto z truskawkami, galaretką mango-marakuja i obłędnym kremem! Spód z puszystego biszkoptu daje solidne fundamenty na deserowy hit, krem truskawkowy otula wszystko słodyczą, a galaretka o smaku mango i marakui przenosi Cię myślami na egzotyczne wakacje (nawet jeśli siedzisz w dresie na kanapie) 🛋️

Na górze? Korona z bitej śmietany i świeżych truskawek w błyszczącej glazurze – bo życie jest za krótkie na nudne ciasta! To ciasto z truskawkami nie tylko świetnie smakuje, ale też robi furorę na każdej imprezie, grillu czy zwykłym "mam ochotę na coś słodkiego".

Sprawdź przepis na ciasto z galaretką mango i truskawkami i zakochaj się w tej słodkiej historii! 🍓

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Jajka ubij z cukrem na jasną puszystą masę (około 10 minut). Dodaj olej, na końcu krótko wmiksuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    w robocie kuchennym bosch ucierane jajka na biszkopt
  • Krok 2

    Dno formy 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto, wyrównaj.

    w dużej formie do pieczenia nieupieczony biszkopt
  • Krok 3

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170°C przez około 45 minut.

    Po wystudzeniu zetnij skórkę z wierzchu biszkoptu, ściągnij papier do pieczenia, przekrój na dwa blaty i ponownie umieść w formie.

    na dużej blaszce prostokątnej upieczony biszkoptbiszkopt

Galaretka z mango

  • Krok 4

    Galeretki rozpuść w wrzątku, odstaw do przestudzenia. Mango rozmroź. 

    w szklanym naczyniu mango, w drugim rozpuszczone galaretki z mango marakuja
  • Krok 5

    Mango zblenduj z galaretką, odstaw do lodówki do momentu aż galaretka zacznie tężeć.

    w szklanym naczyniu zblendowane mango z blenderem w środku
  • Krok 6

    Przelej na biszkopt.

    blaszka ciasta z galaretką z mango
  • Krok 7

    Przykryj drugim blatem biszkoptu.

    w dużej blaszce warstwa nasączonego biszkoptu

Krem truskawkowy z galaretką

  • Krok 8

    Truskawkową galaretkę rozpuść i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec przelej jeszcze płynną galaretkę, nie powinna być tężejąca, ani gorąca.

    Krem przełóż na wierzch ciasta.

    w robocie kuchennym ubijana śmietanka obok naczynie z rozpuszczonymi galaretkami

Krem śmietankowy

  • Krok 9

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z śmietan fixami. Krem przełóż na truskawkową warstwę.

    w miseczce cukier puder z śmietan fixami

Truskawki w glazurze

  • Krok 10

    Truskawki pokrój na plastry i wymieszaj w glazurze. 

    w miseczce pokrojone truskawki obok rozpuszczona glazura truskawkowa dr. oetkera
  • Krok 11

    Wyłóż je na wierzch ciasta. Odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.

    na blacie na talerzyku i desce ukrojony kawałek ciasta z galaretką mango i truskawkami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-galaretka-mango-i-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej