1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. OwoCudo ciasto z owocami

OwoCudo ciasto z owocami

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Z tego przepisu często korzystam w sezonie owocowym. Dodaję do ciasta ulubione świeże owoce i mam pyszny deser w krótkim czasie. Do dzisiejszego wypieku wykorzystałam jeszcze ubiegłoroczny zapas jagód i świeże truskawki. Latem wystarczy zamrozić trochę owoców aby cieszyć się tym ciastem również zimą. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Truskawki umyj i pokrój na kawałki.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

  • Krok 4

    Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 5

    Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.

  • Krok 6

    Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Gotowe ciasto przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce i płatki migdałów.

  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej