OwoCudo ciasto z owocami


Z tego przepisu cz臋sto korzystam w sezonie owocowym. Dodaj臋 do ciasta ulubione 艣wie偶e owoce i mam pyszny deser w krótkim czasie. Do dzisiejszego wypieku wykorzysta艂am jeszcze ubieg艂oroczny zapas jagód i 艣wie偶e truskawki. Latem wystarczy zamrozi膰 troch臋 owoców, aby cieszy膰 si臋 tym ciastem równie偶 zim膮. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta z owocami:
-
Krok 1
Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkopt贸w na tort, ale te偶 innych okr膮g艂ych ciast. Szeroki wyb贸r znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego S艂odkiego.
-
Krok 2
Truskawki umyj i pokrój na kawa艂ki.
-
Krok 3
M膮k臋 przesiej z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek. Ubij bia艂ka na sztywn膮 pian臋, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 5
Ca艂y czas ubijaj膮c, dodawaj kolejno 偶ó艂tka, po czym cienk膮 stru偶k膮 wlewaj olej, dalej ubijaj膮c.
-
Krok 6
Na ko艅cu delikatnie wmieszaj przesian膮 m膮k臋 z proszkiem. Gotowe ciasto prze艂ó偶 do formy, na wierzch wy艂ó偶 owoce i p艂atki migda艂ów.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Silikonowa mini szpatu艂ka z drewnianym uchwytem sprawdzi si臋 zar贸wno do mieszania sk艂adnik贸w ciasta w misce, jak i wyr贸wnania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/owocudo-ciasto-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze