Ciasteczka

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową

ciastka z masłem orzechowym, cukrem kokosowym i czekoladą

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową

  • 01:00
  • 30
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
30
Łatwy

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową, czyli sycąca przyjemność, idealna do popołudniowej kawy. Smak czekolady, masła orzechowego i cukru kokosowego to połączenie, które zasmakuje każdemu! Do swojej wersji dodałam czekoladowe kropelki, jednak możesz użyć swojej ulubionej, gorzkiej lub mlecznej czekolady. :) Każda z tych opcji sprawdzi się świetnie. Idealna propozycja aby sprawić przyjemność sobie i innym. 

Składniki

Składniki:
  • 120 g masła orzechowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
  • 170 g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr Oetkera
  • 80 g pokrojonej w kosteczki czekolady lub kropelek czekoladowych
  • 150 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Masło orzechowe, cukier kokosowy i zwykłe masło utrzyj razem na puszystą, nieco jaśniejszą masę (ok 5 min.).

maslo orzechowe z cukrem kokosowym i masłem
Krok 3

Następnie dodaj pastę waniliową oraz jajko i dokładnie utrzyj, aż masa stanie się jednolita.

pasta waniliowa
Krok 4

Mąkę przesiej, dodaj sól, proszek do pieczenia i sodę, i wszystko razem wymieszaj. Dodaj suche składniki do masy orzechowej i wymieszaj tylko do połączenia na jednolitą masę.

przesiana mąka z proszkiem do pieczenia, sodą i solą
Krok 5

Dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj do ciasta.

czekoladowe kropelki
Krok 6

Przy użyciu dwóch łyżek lub łyżeczek* nakładaj porcje ciasta w odstępach (ciastka się rozleją w czasie pieczenia). Wstaw do piekarnika i piecz ok 15min (ciastka duże) – ok 11-12min (ciastka małe). Po upieczeniu wystudź.

porcjowanie ciasta na ciasteczka

 Odmierzając porcje ciasta łyżką stołową otrzymasz około 15 dużych ciastek , odmierzając porcje łyżeczką otrzymasz około 30 ciastek.

Składniki
Składniki:
  • 120 g masła orzechowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
  • 170 g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr Oetkera
  • 80 g pokrojonej w kosteczki czekolady lub kropelek czekoladowych
  • 150 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Dr. Oetker poleca
00:30
21
Łatwy
Florentynki