1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową

ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową - wszystkiego słodkiego
ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍪🍪 Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i nutą karmelową, czyli sycąca przyjemność, idealna do popołudniowej kawy. Smak czekolady, masła orzechowego i cukru kokosowego to połączenie, które zasmakuje każdemu! Do swojej wersji dodałam czekoladowe kropelki, jednak możesz użyć także swojej ulubionej, gorzkiej lub mlecznej czekolady. 😍 Każda z tych opcji sprawdzi się świetnie. Idealna propozycja, aby sprawić przyjemność sobie i innym. 🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciastek z masłem orzechowym i czekoladą:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Masło orzechowe, cukier kokosowy i zwykłe masło utrzyj razem na puszystą, nieco jaśniejszą masę (ok. 5 minut).

    masło orzechowe, masło i cukier kokosowy nierafinowany w miseczce
  • Krok 3

    Następnie dodaj pastę waniliową oraz jajko i dokładnie utrzyj, aż masa stanie się jednolita.

    opakowanie pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii dr. oetkera, wytłoczka z jajkami
  • Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj. Dodaj suche składniki do masy orzechowej i wymieszaj tylko do połączenia na jednolitą masę.

    suche składniki w misce: mąka, sól, proszek do pieczenia i soda oczyszczona
  • Krok 5

    Dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj do ciasta.

    czekoladowe kropelki w misce
  • Krok 6

    Przy użyciu dwóch łyżek lub łyżeczek* nakładaj porcje ciasta w odstępach (ciastka się rozleją w czasie pieczenia). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut (ciastka duże) lub ok. 11-12 minut (ciastka małe). Po upieczeniu wystudź.

    masa na ciasteczka wyłożona na blaszkę z papierem do pieczenia, miska z masą ciasteczkową i łyżeczką

Porada:

Odmierzając porcje ciasta łyżką stołową otrzymasz około 15 dużych ciastek, zaś odmierzając porcje łyżeczką otrzymasz około 30 ciastek.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/ciastka-z-maslem-orzechowym-czekolada-i-nuta-karmelowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej