Biszkoptowe ciasteczka z makiem

Biszkoptowe ciasteczka z makiem to urocze markizy, które warto przygotować do popołudniowej herbatki :) Delikatne krążki z ciasta biszkoptowego obsypane makiem przełożone marmoladą. Ciasteczka są delikatne, idealne na dwa kęsy :) Inna nazwa tych biszkoptowych cudeniek to "baletki z makiem". Dla wielu to smak dzieciństwa - uwielbiam takie desery! Zapraszam po przepis na szybkie i proste markizy biszkoptowe z makiem i marmoladą!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek.
-
Krok 3
Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.
-
Krok 4
Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.
-
Krok 5
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę i ekstrakt z wanilii.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj na blachę nieduże krążki, zachowując pomiędzy ciastkami odstępy.
-
Krok 7
Przed włożeniem ciastek do piekarnika posyp je makiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
-
Krok 8
Wystudzone ciastka posmaruj marmoladą i złóż. Z podanej porcji otrzymasz około 25 sztuk ciasteczek.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze