1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Biszkoptowe ciasteczka z makiem

Biszkoptowe ciasteczka z makiem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Biszkoptowe ciasteczka z makiem to urocze markizy, które warto przygotować do popołudniowej herbatki :) Delikatne krążki z ciasta biszkoptowego obsypane makiem przełożone marmoladą. Ciasteczka są delikatne, idealne na dwa kęsy :) Inna nazwa tych biszkoptowych cudeniek to "baletki z makiem". Dla wielu to smak dzieciństwa - uwielbiam takie desery! Zapraszam po przepis na szybkie i proste markizy biszkoptowe z makiem i marmoladą!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek.

  • Krok 3

    Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.

  • Krok 4

    Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.

  • Krok 5

    Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę i ekstrakt z wanilii.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj na blachę nieduże krążki, zachowując pomiędzy ciastkami odstępy.

  • Krok 7

    Przed włożeniem ciastek do piekarnika posyp je makiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.

  • Krok 8

    Wystudzone ciastka posmaruj marmoladą i złóż. Z podanej porcji otrzymasz około 25 sztuk ciasteczek.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej