Piknik - jak się przygotować?

Piknik - jak się przygotować?

Opublikowano:

Koc w kratę, wrapy, lemoniada i muffiny. Podpowiadamy, jak zorganizować piknik idealny.

Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej, nawet zwykła kanapka na drugie śniadanie. Dlatego jedną z najmilszych letnich aktywności są pikniki, które są idealnym sposobem na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną, celebrację małych i wielkich uroczystości lub nawet zwykłą niedzielę. Leśna polana, łąka, nawet brzeg rzeki czy jeziora, a może trawa w parku lub wieczór na plaży – wszystkie te miejsca doskonale nadają się na letni piknik. Jak go zorganizować?

Co zapakować na piknik?

Na pikniku najlepiej sprawdzą się takie potrawy, które są w stanie dobrze znieść transport. Warto pomyśleć o faszerowanych bułeczkach, kruchej tarcie z wytrawnym nadzieniem, zwiniętych i pokrojonych tortillach z kremowym serkiem i łososiem, wrapach czy spring rollsach. Dużym powodzeniem zawsze cieszą się także pasty, jak humus, pasta z groszku z miętą czy wegański smalec z fasoli. Do ich nabierania przydadzą się wcześniej przygotowane kawałki warzyw, np. słupki marchewki, ogórka czy selera, oraz grissini lub świeże pieczywo – najlepiej bagietka, którą można porwać w rękach. Nie zapomnijcie o świeżych warzywach sezonowych, np. umytych pomidorach czy rzodkiewce, ale sprawdzą się także korniszony, oliwki czy inne tego typu przegryzki, a także różne rodzaje sera. Planując sałatki, najlepiej zapakować je do plastikowego pudełka lub miski z pokrywką, będą wtedy wygodniejsze w transporcie. Jeśli macie do dyspozycji lodówkę turystyczną, możecie nawet zabrać chłodnik i na pikniku rozlać go do kubeczków. Schowajcie do niej także napoje, np. lemoniadę grapefruitową z wanilią i rozmarynem, świeżo wyciskany sok lub mrożoną herbatę. W przypadku braku lodówki, do butelki z zimnym napojem można wrzucić zamrożone owoce, na przykład truskawki, maliny czy borówki. Gdy piknik się rozpocznie, napój będzie przyjemnie chłodny, a do tego będzie pięknie się prezentował. Innym sposobem na schłodzenie zawartości koszyka jest włożenie do niego zamrożonej butelki lub kartonu z sokiem – będzie się powoli rozmrażał i w porze deseru wspaniale orzeźwi wszystkich uczestników pikniku.

Jaki deser przygotować na piknik?

No właśnie, a co na deser? Prawdziwy piknik nie może przecież obyć się bez słodkości, a wachlarz możliwości jest niemal nieograniczony. Lato to sezon na wiele soczystych owoców, umyjcie więc wcześniej czereśnie, brzoskwinie i borówki, pokrójcie arbuza i przełóżcie do pojemnika. Perfekcjonistom polecamy desery w małych, osobnych słoiczkach – na przykład budyniowy krem i galaretka z owocami sezonowymi lub pudding chia z musem z mango. Dobrym pomysłem będą ciastka lub blacha ciasta ucieranego z kruszonką, ale najwygodniejsze w transporcie i zjedzeniu będą domowe muffiny. Są szybkie i proste w przygotowaniu i można je urozmaicić dowolnymi dodatkami.

Piknikowe akcesoria, o których warto pamiętać

Nie ma pikniku bez koca. Zabierzcie największy, jaki macie, lub kilka mniejszych. Wszyscy będą mogli rozprostować nogi i wygodnie się ułożyć. Jeśli ostatnio padało, a temperatura nie jest zbyt wysoka, warto wyposażyć się w koc z warstwą izolacyjną od spodu, która nie przepuści wilgoci i chłodu. Przydadzą się także poduszki, dzięki którym zrobi się naprawdę przytulnie. Szykuje się słoneczny dzień? Przyda się duży parasol i krem z filtrem. Bez względu na pogodę warto zapakować środki odstraszające komary, a także dodatkowe ściereczki lub przykrywki do ochrony jedzenia przed owadami. Do umycia rąk przed jedzeniem, zwłaszcza w sytuacji gdy piknik jest ukoronowaniem wycieczki, przydadzą się antybakteryjne chusteczki i żel dezynfekujący. Warto zapakować także serwetki lub ręcznik papierowy, który pozwoli utrzymać porządek, a także ostry nóż do pokrojenia warzyw i pieczywa.

Zobacz jak zrobić papierowe ozdoby, które urozmaicą każdy piknik! 🔖

Ekologia na pikniku

Pakując kosz piknikowy, warto pamiętać o ekologii. Postawmy na drewniane sztućce i papierowe talerze, zamiast na plastik. Jeśli nie wyobrażamy sobie pikniku bez napojów ze słomką, wybierzmy ekologiczne albo wielorazowe, wykonane z metalu czy szkła. Ostry nóż i sztućce zabrane z domu zabezpieczmy ściereczką, a nie folią. Do przewiezienia jedzenia użyjmy pudełek wielokrotnego użytku, na przykład tych, w których nosimy do pracy obiad. Nie zapomnijmy też o dokładnym posprzątaniu po sobie! Zostawmy polanę czy kawałek trawy w parku w takim stanie, w jakim je zastaliśmy, nie zaszkodzi też zebrać kilka dodatkowych śmieci, żeby odwdzięczyć się Matce Naturze za gościnę.

Zobacz nasze przepisy