1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych

Wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wieniec adwentowy jest symbolem zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Zaskocz swoich bliskich i stwórz słodką wersję wieńca, która z pewnością stanie się niezwykłą dekoracją świątecznego stołu. Idealnie sprawdzi się również jako ozdoba na drzwi. Jego przygotowanie jest dobrym pomysłem na wspólna zabawę dla całej rodziny. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka i obręcz:

  • Krok 1

    Dwie formy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. 

  • Krok 2

    Mąkę przesiej na stolnicę. Miód rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj, siekając nożem. Kolejno dodawaj cukier, sodę oczyszczoną oraz imbir, cały czas siekając ciasto. Dodaj masło i jajko, wymieszaj nożem. Stopniowo dodawaj mleko zagniatając ciasto rękami do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Całość wyrabiaj przez 10 minut.

  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwie części. 

    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwsza część ciasta na grubość około 3 mm. Za pomoca foremek wytnij gwiazdki i ułóż je na blasze i piecz przez około 10 minut na złoty kolor.

    Upieczone ciastka pozostaw do ostygnięcia.

  • Krok 4

    Druga część ciasta rozwałkuj na grubośc około 5 mm. Wytnij koło o śrenicy około 20 cm, a w środku drugie, mniejsze koło, tworząc w ten sposób obręcz z ciasta. 

  • Krok 5

    Z pozostałego ciasta wytnij gwiazki za pomocą foremki. Przełóż obręcz i ciastka na blachę i piecz przez około 10 minut na złoty kolor i pozostaw do ostygnięcia.

Lukier:

  • Krok 6

    Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i energicznie mieszaj około 1-2 minut do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli lukier wydaje się zbyt gęsty, wówczas dodaj odrobinę wody. Za pomocą pędzelka polukruj 1/3 wystudzonych pierniczków oraz obręcz białym lukrem.

    ciasteczka imbirowe w kształcie gwiazdek pokryte kolorowym lukrem
  • Krok 7

    Do miseczki z lukrem dodaj 1-2 krople niebieskiego barwnika, dokładnie wymieszaj i udekoruj część ciasteczek jasnoniebieskim lukrem. Do lukru dodaj jeszcze 1-2 krople barwnika, dokładnie wymieszaj i udekoruj pozostałe pierniczki ciemniejszym lukrem.

  • Krok 8

    Ciasteczka przyklej do obręczy za pomocą pozostalego lukru i lekko je dociśnij. 

    Przed powieszeniem ciasteczkowego wieńca poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie! 

    Obręcz z ciasta i kolorowe ciasteczka imbirowe przyczepione do obręczy za pomocą lukru

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej