Wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych
 
                 
                 
    Wieniec adwentowy jest symbolem świąt Bożego Narodzenia. 🎄 Zaskocz swoich bliskich i stwórz słodką wersję z ciasteczek imbirowych, która stanie się niezwykłą dekoracją świątecznego stołu. Idealnie sprawdzi się również jako ozdoba na drzwi. Przygotowanie wieńca adwentowego to dobry pomysł na wspólną zabawę dla całej rodziny. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie ciasteczek imbirowych na wieniec adwentowy:
- 
    
    
    
    Krok 1Dwie formy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. 
- 
    
    
    
    Krok 2Mąkę przesiej na stolnicę. Miód rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj, siekając nożem. Kolejno dodawaj cukier, sodę oczyszczoną oraz imbir, cały czas siekając ciasto. Następnie dodaj masło i jajko, wymieszaj nożem. Stopniowo dodawaj mleko, zagniatając ciasto rękami do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Całość wyrabiaj przez 10 minut. 
- 
    
    
    
    Krok 3Ciasto podziel na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek wytnij gwiazdki, ułóż je na blasze i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. Upieczone ciastka pozostaw do ostygnięcia. 
- 
    
        Może się przydaćSzeroki wybór foremek i wykrawaczek w różnych kształtach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! ⭐  
- 
    
    
    
    Krok 4Drugą część ciasta rozwałkuj na grubośc około 5 mm. Wytnij koło o średnicy około 20 cm, a w środku drugie, mniejsze koło, tworząc w ten sposób obręcz z ciasta. 
- 
    
    
    
    Krok 5Z pozostałego ciasta wytnij gwiazki za pomocą foremki. Przełóż obręcz i ciastka na blachę i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia. 
Lukier do wieńca adwentowego:
- 
    
    
    
    Krok 6Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i energicznie mieszaj przez około 1–2 minuty do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli lukier wydaje się zbyt gęsty, wówczas dodaj jeszcze odrobinę wody. Za pomocą pędzelka posmaruj białym lukrem 1/3 wystudzonych pierniczków oraz obręcz. ![ciasteczka imbirowe w kształcie gwiazdek na wieniec adwentowy pokryte białym i niebieskim lukrem]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Do miseczki z lukrem dodaj 1–2 krople niebieskiego barwnika, dokładnie wymieszaj i udekoruj część ciasteczek jasnoniebieskim lukrem. Następnie do lukru dodaj jeszcze 1–2 krople barwnika, dokładnie wymieszaj i udekoruj pozostałe pierniczki ciemniejszym lukrem. 
- 
    
    
    
    Krok 8Ciasteczka przyklej do obręczy za pomocą pozostalego lukru i lekko je dociśnij. Przed powieszeniem ciasteczkowego wieńca poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie! ![wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych w kształcie gwiazdek udekorowanych białym, jasnoniebieskim i ciemnoniebieskim lukrem, obok pędzelek i lukier]()  
        
            
        
        Porada:
    
    ⭐ Ciasteczkowy wieniec możesz przewiązać wstążeczką, ozdobić świątecznymi bombkami i zawiesić.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/wieniec-adwentowy-z-ciasteczek-imbirowych | 
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
 
            
            
            
         
            
            
            
         
                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze