1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych

Wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych

Wieniec adwentowy z kolorowych ciasteczek imbirowych - Wszystkiego Słodkiego
Wieniec adwentowy z kolorowych ciasteczek imbirowych - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Wieniec adwentowy jest symbolem świąt Bożego Narodzenia. 🎄 Zaskocz swoich bliskich i stwórz słodką wersję z ciasteczek imbirowych, która stanie się niezwykłą dekoracją świątecznego stołu. Idealnie sprawdzi się również jako ozdoba na drzwi. Przygotowanie wieńca adwentowego to dobry pomysł na wspólną zabawę dla całej rodziny. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasteczek imbirowych na wieniec adwentowy:

  • Krok 1

    Dwie formy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. 

  • Krok 2

    Mąkę przesiej na stolnicę. Miód rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj, siekając nożem. Kolejno dodawaj cukier, sodę oczyszczoną oraz imbir, cały czas siekając ciasto.

    Następnie dodaj masło i jajko, wymieszaj nożem. Stopniowo dodawaj mleko, zagniatając ciasto rękami do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Całość wyrabiaj przez 10 minut.

  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwie części. 

    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek wytnij gwiazdki, ułóż je na blasze i piecz przez około 10 minut na złoty kolor.

    Upieczone ciastka pozostaw do ostygnięcia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór foremek i wykrawaczek w różnych kształtach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! ⭐

    Może się przydać
  • Krok 4

    Drugą część ciasta rozwałkuj na grubośc około 5 mm. Wytnij koło o średnicy około 20 cm, a w środku drugie, mniejsze koło, tworząc w ten sposób obręcz z ciasta. 

  • Krok 5

    Z pozostałego ciasta wytnij gwiazki za pomocą foremki. Przełóż obręcz i ciastka na blachę i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia.

Lukier do wieńca adwentowego:

  • Krok 6

    Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki gorącej wody i energicznie mieszaj przez około 1–2 minuty do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

    Jeżeli lukier wydaje się zbyt gęsty, wówczas dodaj jeszcze odrobinę wody. Za pomocą pędzelka posmaruj białym lukrem 1/3 wystudzonych pierniczków oraz obręcz.

    ciasteczka imbirowe w kształcie gwiazdek na wieniec adwentowy pokryte białym i niebieskim lukrem
  • Krok 7

    Do miseczki z lukrem dodaj 1–2 krople niebieskiego barwnika, dokładnie wymieszaj i udekoruj część ciasteczek jasnoniebieskim lukrem. Następnie do lukru dodaj jeszcze 1–2 krople barwnika, dokładnie wymieszaj i udekoruj pozostałe pierniczki ciemniejszym lukrem.

  • Krok 8

    Ciasteczka przyklej do obręczy za pomocą pozostalego lukru i lekko je dociśnij. 

    Przed powieszeniem ciasteczkowego wieńca poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie! 

    wieniec adwentowy z ciasteczek imbirowych w kształcie gwiazdek udekorowanych białym, jasnoniebieskim i ciemnoniebieskim lukrem, obok pędzelek i lukier

Porada:

⭐ Ciasteczkowy wieniec możesz przewiązać wstążeczką, ozdobić świątecznymi bombkami i zawiesić. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/wieniec-adwentowy-z-ciasteczek-imbirowych

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej