1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Magdalenki

Magdalenki

Magdalenki oblane czekoladą na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Magdalenki oblane czekoladą na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zaraz po migdałowych makaronikach to chyba najbardziej popularne ciastka o francuskim rodowodzie. Magdalenki, czyli niewielkie biszkopciki o charakterystycznym kształcie muszli, pieczone w specjalnej formie z wgłębieniami 🐚

Delikatne i maślane, najczęściej oblane czekoladową polewą. Moje magdalenki zanurzałam w zatemperowanej ciemnej czekoladzie. Warto dodać do ciasta odrobinę ekstraktu z cytrusów - u mnie była to pomarańcza🍊🍫

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Magdalenki:

  • Krok 1

    Foremkę na magdalenki wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.

    Przygotowana forma do magdalenek.
  • Krok 2

    Do garnka przelej mleko. Wsyp cukier, szczyptę soli, miód i ekstrakt pomarańczowy. Lekko podgrzej, bez rozpuszczenia cukru.

    Na płycie indukcyjnej garnek. Obok na blacie kuchennym sól na łyżeczce, cukier, miód, mleko i ekstrakt pomarańczowy.
  • Krok 3

    Dodaj jajko i wymieszaj. Przełóż do większej miski lub misy miksera.

    Na blacie kuchennym rózga oraz jajko w miseczce.
  • Krok 4

    Wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj. Tylko do połączenia składników.

    W misie miksera płynne składniki.
  • Krok 5

    Następnie wmieszaj rozpuszczone masło.

     

    Na blacie kuchennym masło Kerrygold rozpuszczone
  • Krok 6

    Gładką masę przełóż do rękawa cukierniczego.

    Przygotowane ciasto i forma na magdalenki.
  • Krok 7

    Wyszprycuj ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Odstaw do lodówki na około 12 godzin.

    Wyszprycowane ciasto do formy na magdalenki.
  • Krok 8

    Następnie piecz ciastka przez około 8 minut w temperaturze 180°C. Upieczone magdalenki przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone magdalenki na kratce do studzenia.
  • Krok 9

    Czekoladę zatemperuj. Jak to zrobić przeczytasz tutaj.

    Upieczone magdalenki na kratce do studzenia. A obok czekolada callebaut 811.
  • Krok 10

    Zanurzaj w czekoladzie ciastka i odstaw je do krystalizacji czekolady.

    Gotowe magdalenki zanurzone w czekoladzie.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/magdalenki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej