Magdalenki
Zaraz po migdałowych makaronikach to chyba najbardziej popularne ciastka o francuskim rodowodzie. Magdalenki, czyli niewielkie biszkopciki o charakterystycznym kształcie muszli, pieczone w specjalnej formie z wgłębieniami 🐚
Delikatne i maślane, najczęściej oblane czekoladową polewą. Moje magdalenki zanurzałam w zatemperowanej ciemnej czekoladzie. Warto dodać do ciasta odrobinę ekstraktu z cytrusów - u mnie była to pomarańcza🍊🍫
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Magdalenki:
-
Krok 1
Foremkę na magdalenki wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.
-
Krok 2
Do garnka przelej mleko. Wsyp cukier, szczyptę soli, miód i ekstrakt pomarańczowy. Lekko podgrzej, bez rozpuszczenia cukru.
-
Krok 3
Dodaj jajko i wymieszaj. Przełóż do większej miski lub misy miksera.
-
Krok 4
Wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj. Tylko do połączenia składników.
-
Krok 5
Następnie wmieszaj rozpuszczone masło.
-
Krok 6
Gładką masę przełóż do rękawa cukierniczego.
-
Krok 7
Wyszprycuj ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Odstaw do lodówki na około 12 godzin.
-
Krok 8
Następnie piecz ciastka przez około 8 minut w temperaturze 180°C. Upieczone magdalenki przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 9
Czekoladę zatemperuj. Jak to zrobić przeczytasz tutaj.
-
Krok 10
Zanurzaj w czekoladzie ciastka i odstaw je do krystalizacji czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/magdalenki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze