Ciasto orzechowa dama
Ciasto Orzechowa Dama to prawdziwa królowa deserów bez pieczenia – elegancka, słodka i… z charakterkiem!👸🏻 Warstwa chrupiących orzechów włoskich zatopionych w kremowym kajmaku, delikatna bita śmietana jak chmurka☁️, a do tego klasyczne herbatniki, które robią za idealną bazę i to wszystko bez włączania piekarnika.
Orzechowa Dama nie wymaga piekarnika, cierpliwości zen ani zdolności cukiernika level master – wystarczy kilka składników i lodówka, żeby stworzyć warstwowy, orzechowo-kajmakowy cud.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Orzechowa warstwa z kajmakiem
-
Krok 1
Wszystkie orzechy (dodane do masy kajmakowej i na wierzch) upraż w kuchence mikrofalowej (lub na patelni). Orzechy przesyp na talerz, najlepiej w jednej warstwie, bez dodatku tłuszczu. Podgrzewaj około minutę, przemieszaj i kontynuuj prażenie w 30-sekundowych seriach, za każdym razem mieszając.Wystarczy 2–3 minuty łącznie, ale pilnuj – bardzo łatwo je przeprażyć.
-
Gotowe są, gdy zaczną mocniej pachnieć i lekko ściemnieją. Będą zdecydowanie bardziej aromatczne.
-
-
Krok 2
Masę kajmakową wymieszaj z miękkim masłem. Możesz ją lekko podgrzać, dzięki czemu będzie łatwiej dokadnie wymieszać i połączyć składniki. Masę wymieszaj z posiekanymi uprażonymi orzechami (200 g).
-
Krok 3
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż herbatnikami. Przełóż równomiernie masę kajmakową z posiekanymi orzechami.
-
Krok 4
Przykryj drugą warstwę herbatników, w mojej wersji są to herbatniki kakaowe, ale możesz pozostać tylko przy maślanych (jasnych).
Krem budyniowy
-
Krok 5
Z porcji mleka odlej około 200 ml do wymieszania z proszkiem budyniowym i cukrem. Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj, pod koniec przelej wymieszany w mleku budyń z cukrem i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Na koniec wmieszaj miękkie masło.
-
Krok 6
Jeszcze ciepły budyń przelaj na warstwę kakaowych herbatników.
-
Krok 7
Na kremie budyniowym poukładaj trzecią warstwę ciasteczek. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Krem śmietankowy
-
Krok 8
Cukier puder przesiej do miseczki, wymieszaj z śmietan fixami. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij, pod koniec przesypując cukier z śmietan fixami.
-
Krok 9
Krem śmietankowy przełóż na schłodzone ciasto. Pozostałe orzechy posiekaj na drobne kawałki i wyłóż równomiernie na wierzch ciasta.
Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-orzechowa-dama |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze