1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Ciasto orzechowa dama

Ciasto orzechowa dama

ciasto orzechowa dama
ciasto orzechowa dama
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto Orzechowa Dama to prawdziwa królowa deserów bez pieczenia – elegancka, słodka i… z charakterkiem!👸🏻 Warstwa chrupiących orzechów włoskich zatopionych w kremowym kajmaku, delikatna bita śmietana jak chmurka☁️, a do tego klasyczne herbatniki, które robią za idealną bazę i to wszystko bez włączania piekarnika.

Orzechowa Dama nie wymaga piekarnika, cierpliwości zen ani zdolności cukiernika level master – wystarczy kilka składników i lodówka, żeby stworzyć warstwowy, orzechowo-kajmakowy cud.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Orzechowa warstwa z kajmakiem

  • Krok 1

    Wszystkie orzechy (dodane do masy kajmakowej i na wierzch) upraż w kuchence mikrofalowej (lub na patelni). Orzechy przesyp na talerz, najlepiej w jednej warstwie, bez dodatku tłuszczu. Podgrzewaj około minutę, przemieszaj i kontynuuj prażenie w 30-sekundowych seriach, za każdym razem mieszając.Wystarczy 2–3 minuty łącznie, ale pilnuj – bardzo łatwo je przeprażyć.

    • Gotowe są, gdy zaczną mocniej pachnieć i lekko ściemnieją. Będą zdecydowanie bardziej aromatczne.

    w miseczce uprażone orzechy włoskie obok wyłożona papierem forma do pieczenia
  • Krok 2

    Masę kajmakową wymieszaj z miękkim masłem. Możesz ją lekko podgrzać, dzięki czemu będzie łatwiej dokadnie wymieszać i połączyć składniki. Masę wymieszaj z posiekanymi uprażonymi orzechami (200 g).

    w miseczce masa kajmakowa z masłem kerrygold
  • Krok 3

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż herbatnikami. Przełóż równomiernie masę kajmakową z posiekanymi orzechami.

    forma z wyłożonymi herbatnikami
  • Krok 4

    Przykryj drugą warstwę herbatników,  w mojej wersji są to herbatniki kakaowe, ale możesz pozostać tylko przy maślanych (jasnych). 

    w formie ciasto z herbatnikami orzechowa dama

Krem budyniowy

  • Krok 5

    Z porcji mleka odlej około 200 ml do wymieszania z proszkiem budyniowym i cukrem. Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj, pod koniec przelej wymieszany w mleku budyń z cukrem i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Na koniec wmieszaj miękkie masło.

    na kuchence rondelek z mlekiem do gotowania budyniu na krem budyniowy do orzechowej damy
  • Krok 6

    Jeszcze ciepły budyń przelaj na warstwę kakaowych herbatników. 

    w formie warstwa budyniowa orzechowej damy
  • Krok 7

    Na kremie budyniowym poukładaj trzecią warstwę ciasteczek. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

    w foremce do pieczenia orzechowa

Krem śmietankowy

  • Krok 8

    Cukier puder przesiej do miseczki, wymieszaj z śmietan fixami. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij, pod koniec przesypując cukier z śmietan fixami. 

  • Krok 9

    Krem śmietankowy przełóż na schłodzone ciasto. Pozostałe orzechy posiekaj na drobne kawałki i wyłóż równomiernie na wierzch ciasta.

    Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/ciasto-orzechowa-dama

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej