Pascha czekoladowa
Jeśli czerpać inspiracje, to tylko od najlepszych! I tak było w przypadku tego przepisu, który powstał bazując na recepturze Macieja Majzon-Wójtowicz, ambasadora Akademii Czekolady 🍫 Jeśli lubicie klasyczne przepisy z nowoczesnym smaczkiem, pascha czekoladowa jest strzałem w dziesiątkę!
Tym razem przygotowana w formie apetycznej monoporcji - niewielkie półkule wypełnione są niesamowicie delikatną masą z twarogu, z dodatkiem bakalii i białej czekolady Callebaut. Pascha wykończona glazurą wygląda jak niebiańska kopuła - i smakuje naprawdę nieziemsko☁️☁️
Do tej pory nie byliście entuzjastami tego wielkanocnego deseru? Pascha czekoladowa z przepisu poniżej z całą pewnością odczaruje tę niechęć 😉 Elegancka, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu. Zapraszam!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Bakal oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pascha z białą czekoladą
-
Krok 1
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i solą. Na końcu dodaj żółtka.
-
Magda poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
-
Krok 3
Śmietankę zagotuj, ściągnij z palnika, dodaj namoczoną żelatynę i czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia.
-
Krok 4
Zalej masę maślaną.
-
Krok 5
Dodawaj partiami twaróg. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 6
Orzechy i acerolę posiekaj, możesz urzyć do tego malaksera. Dodaj wraz z płatkami migdałów do masy.
-
Krok 7
Masę na paschę przełóż do formy silikonowej 🛒, ja użyłam formy do monoporcji. Możesz użyć formy do babki lub miski (wyłóż je wcześniej folią spożywczą). Odstaw do zamrażarki.
Porada
⭐ Paschę możesz przygotować w tradycyjnej wersji, bez glazury. W takim przypadku nie jest konieczne jej mrożenie.
⭐ Tradycyjnie przygotowaną paschę możesz podać udekorowaną bakaliami lub polewą np. z białej czekolady.
Glazura z białej czekolady
-
Krok 8
Do wody dodaj cukier i syrop glukozowy, zagotuj.
-
Krok 9
Ściągnij z palnika, dodaj mleko skondensowane oraz namoczoną żelatynę w listkach. Zalej czekoladę i zblenduj.
-
Krok 10
Przygotowaną ciepłą glazurę przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do lodówki do uzyskania ciepłej, lecz nie gorącej masy. Optymalnie glazura powinna mieć 30 - 40°C.
-
Krok 11
Zamrożone monoporcje przełóż na kratkę o oblewaj przygotowaną glazurą.
-
Krok 12
Udekoruj suszonymi jadalnymi kwiatkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/pascha-czekoladowa-1 |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze