1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez pieczenia
  4. Pascha czekoladowa

Pascha czekoladowa

pascha czekoladowa Wszystkiego Słodkiego
pascha czekoladowa Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli czerpać inspiracje, to tylko od najlepszych! I tak było w przypadku tego przepisu, który powstał bazując na recepturze Macieja Majzon-Wójtowicz, ambasadora Akademii Czekolady 🍫 Jeśli lubicie klasyczne przepisy z nowoczesnym smaczkiem, pascha czekoladowa jest strzałem w dziesiątkę!

Tym razem przygotowana w formie apetycznej monoporcji - niewielkie półkule wypełnione są niesamowicie delikatną masą z twarogu, z dodatkiem bakalii i białej czekolady Callebaut. Pascha wykończona glazurą wygląda jak niebiańska kopuła - i smakuje naprawdę nieziemsko☁️☁️

Do tej pory nie byliście entuzjastami tego wielkanocnego deseru? Pascha czekoladowa z przepisu poniżej z całą pewnością odczaruje tę niechęć 😉 Elegancka, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu. Zapraszam!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Bakal oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pascha z białą czekoladą

  • Krok 1

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

    żelatyna uniwersalna namoczona w małym naczyniu
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i solą. Na końcu dodaj żółtka.

    utarte masło z cukrem i solą, w miseczce żółtka
  • Magda poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Magda poleca
  • Krok 3

    Śmietankę zagotuj, ściągnij z palnika, dodaj namoczoną żelatynę i czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia.

    rondel ze śmietanką w miseczce namoczona żelatyna Dr.Oetkera
  • Krok 4

    Zalej masę maślaną.

    rondel ze śmietanką, w roboie kuchennym bosch ucierany krem maślany
  • Krok 5

    Dodawaj partiami twaróg. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

    W misie robota kuchennego bosch masa na paschę z białą czekoladą
  • Krok 6

    Orzechy i acerolę posiekaj, możesz urzyć do tego malaksera. Dodaj wraz z płatkami migdałów do masy.

    Orzech i acerola Bakal w malakserze
  • Krok 7

    Masę na paschę przełóż do formy silikonowej 🛒, ja użyłam formy do monoporcji. Możesz użyć formy do babki lub miski (wyłóż je wcześniej folią spożywczą). Odstaw do zamrażarki.

    monoporcje pascha czekoladowa w formie Silikomart
  • Porada

    ⭐ Paschę możesz przygotować w tradycyjnej wersji, bez glazury. W takim przypadku nie jest konieczne jej mrożenie. 

    ⭐ Tradycyjnie przygotowaną paschę możesz podać udekorowaną bakaliami lub polewą np. z białej czekolady.

Glazura z białej czekolady

  • Krok 8

    Do wody dodaj cukier i syrop glukozowy, zagotuj.

    w rondelku woda z cukrem i syropem glukozowym
  • Krok 9

    Ściągnij z palnika, dodaj mleko skondensowane oraz namoczoną żelatynę w listkach. Zalej czekoladę i zblenduj.

    składniki na glazurę z białej czekolady
  • Krok 10

    Przygotowaną ciepłą glazurę przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do lodówki do uzyskania ciepłej, lecz nie gorącej masy. Optymalnie glazura powinna mieć 30 - 40°C.

    rondel z masą na glazurę obok mleko skondensowane i kaletki czekolady Callebaut
  • Krok 11

    Zamrożone monoporcje przełóż na kratkę o oblewaj przygotowaną glazurą.

  • Krok 12

    Udekoruj suszonymi jadalnymi kwiatkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-bez-pieczenia/pascha-czekoladowa-1

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej