1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Deser z musem truskawkowym

Deser z musem truskawkowym

Desery z truskawkami i wanilią w pucharku
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepyszny, delikatny deser z musem truskawkowym przygotowany na bazie kremu angielskiego z prawdziwą wanilią.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Waniliowa warstwa deseru:

  • Krok 1

    W rondelku umieść mleko i śmietankę, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.

    Mleko i śmietanka podgrzewane w garnku
  • Krok 2

    W międzyczasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka. Do misy wbij żółtka, wsyp cukier, ziarenka wanilii. 

    Żółtka, laska wanilii i cukier w miseczce
  • Krok 3

    Utrzyj razem na jasną, puszystą masę.

    Żółtka z cukrem i wanilią utarte na puszystą masę
  • Krok 4

    Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, natychmiast zdejmij rondel z palnika. Połowę gorącego płynu przelej do utartych żółtek i szybko wymieszaj.

    Mleko ze śmietanką na palniku i utarte żółtka z cukrem
  • Krok 5

    Następnie powstałą mieszankę przelej do rondla z pozostałym płynem, ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj do czasu, aż krem lekko zgęstnieje (ma on oblepiać łyżkę, a nie z niej spływać). Ważne, aby kremu nie zagotować, ponieważ wówczas się zważy! Gotowy krem odstaw z palnika.

    Utarte żółtka przelane do garnuszka z mlekiem i śmietanką
  • Krok 6

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut, a następnie dodaj do gorącego kremu. Całość przestudź, rozlej do pucharków i wstaw do lodówki.

    Rozpuszczona żelatyna w listkach

Mus truskawkowy:

  • Krok 7

    Truskawki umyj i usuń szypułki. Razem z cukrem pudrem zmiksuj je na gładki mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut.

    Pokrojone truskawki w wysokim naczyniu, cukier puder w miseczce
  • Krok 8

    Razem z cukrem pudrem zmiksuj je na gładki mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Namoczoną żelatynę rozpuść w rondelku (nie wolno jej zagotować), dodaj 2-3 łyżki musu, wymieszaj i przelej do całej porcji musu, dokładnie mieszając aż do całkowitego połączenia.

    Mus z truskawek z cukrem pudrem
  • Krok 9

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Namoczoną żelatynę rozpuść w rondelku (nie wolno jej zagotować). 

    Żelatyna namoczona w rondelku
  • Krok 10

    Dodaj 2-3 łyżki musu i wymieszaj. 

    Żelatyna z musem truskawkowym
  • Krok 11

    Przelej do całej porcji musu, dokładnie mieszając aż do całkowitego połączenia.  

    Mus połączony z żelatyną
  • Krok 12

    Mus wyłóż na tężejący krem i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    Szklany pucharek z waniliową warstwą i mus truskawkowy
  • Krok 13

    Przed podaniem udekoruj połówkami truskawek.

    Deser z musem truskawkowym udekorowany truskawką

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej