Deser z musem truskawkowym - Przepis
Desery

Deser z musem truskawkowym

Desery z truskawkami i wanilią w pucharku

Deser z musem truskawkowym

  • 02:30
  • 4
  • Średni
02:30
4
Średni

Przepyszny, delikatny deser z musem truskawkowym przygotowany na bazie kremu angielskiego z prawdziwą wanilią.

Składniki

Waniliowa warstwa:
  • 250 ml mleka 3,2% tłuszczu
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • kilka truskawek do dekoracji
Wskazówki

Waniliowa warstwa:

Krok 1

W rondelku umieść mleko i śmietankę, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.

Mleko i śmietanka podgrzewane w garnku
Krok 2

W międzyczasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka. Do misy wbij żółtka, wsyp cukier, ziarenka wanilii. 

Żółtka, laska wanilii i cukier w miseczce
Krok 3

Utrzyj razem na jasną, puszystą masę.

Żółtka z cukrem i wanilią utarte na puszystą masę
Krok 4

Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, natychmiast zdejmij rondel z palnika. Połowę gorącego płynu przelej do utartych żółtek i szybko wymieszaj.

Mleko ze śmietanką na palniku i utarte żółtka z cukrem
Krok 5

Następnie powstałą mieszankę przelej do rondla z pozostałym płynem, ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj do czasu, aż krem lekko zgęstnieje (ma on oblepiać łyżkę, a nie z niej spływać). Ważne, aby kremu nie zagotować, ponieważ wówczas się zważy! Gotowy krem odstaw z palnika.

Utarte żółtka przelane do garnuszka z mlekiem i śmietanką
Krok 6

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut, a następnie dodaj do gorącego kremu. Całość przestudź, rozlej do pucharków i wstaw do lodówki.

Rozpuszczona żelatyna w listkach

Mus truskawkowy:

Krok 7

Truskawki umyj i usuń szypułki. Razem z cukrem pudrem zmiksuj je na gładki mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut.

Pokrojone truskawki w wysokim naczyniu, cukier puder w miseczce
Krok 8

Razem z cukrem pudrem zmiksuj je na gładki mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Namoczoną żelatynę rozpuść w rondelku (nie wolno jej zagotować), dodaj 2-3 łyżki musu, wymieszaj i przelej do całej porcji musu, dokładnie mieszając aż do całkowitego połączenia.

Mus z truskawek z cukrem pudrem
Krok 9

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Namoczoną żelatynę rozpuść w rondelku (nie wolno jej zagotować). 

Żelatyna namoczona w rondelku
Krok 10

Dodaj 2-3 łyżki musu i wymieszaj. 

Żelatyna z musem truskawkowym
Krok 11

Przelej do całej porcji musu, dokładnie mieszając aż do całkowitego połączenia.  

Mus połączony z żelatyną
Krok 12

Mus wyłóż na tężejący krem i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Szklany pucharek z waniliową warstwą i mus truskawkowy
Krok 13

Przed podaniem udekoruj połówkami truskawek.

Deser z musem truskawkowym udekorowany truskawką
Składniki
Waniliowa warstwa:
  • 250 ml mleka 3,2% tłuszczu
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • kilka truskawek do dekoracji
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
01:00
Średni
Krokant