1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Eton mess

Eton mess

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Eton Mess to tradycyjny angielski deser znany od XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Truskawki 🍓, bita śmietana i chrupiące bezy. Połączenie smaków i konsystencji, które zachwyca! Poleca się na lato i nie tylko.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beziki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 100˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca, a cukier musi całkowicie się rozpuścić. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilę.

  • Krok 3

    Na papier do pieczenia wyłóż pianę małymi porcjami, zachowując odstępy - możesz użyć rękawa cukierniczego. Uzyskasz około 20 niewielkich bezików.

  • Krok 4

    Piecz bezy przez 2 godziny, aż będą suche i chrupiące. Wystudź w piekarniku.

    Upieczone beziki na papierze do pieczenia - krok 4 do przepisu na Eton Mess

Sos truskawkowy:

  • Krok 5

    Zblenduj 250 g truskawek z cukrem cytrynowym na gładki sos. Drugą połowę truskawek pokrój na mniejsze części.

Dodatkowo:

  • Krok 6

    Zimną śmietankę ubij na sztywno.

  • Krok 7

    Pokrusz bezy na nierówne kawałki.

  • Krok 8

    W miseczkach układaj warstwy bezy, śmietany, sosu truskawkowego i pokrojonych truskawek. Udekoruj połówkami truskawek. Podawaj natychmiast. 


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej