1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Tiramisu

Tiramisu

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli lubisz uczucie dumy i satysfakcji z przygotowania deseru od podstaw, wypróbuj przepis na włoskie tiramisu, w którym biszkopty wypiekamy samodzielnie 💪🏻 Przepis jest klasyczny - masę przygotowujemy jedynie na bazie jajek i mascarpone - dokładnie tak, jak w słonecznej Italii ☀️

Biszkopty namoczone w mocnym, aromatycznym espresso ☕ nadają charakteru całemu deserowi. W tiramisu grzechem byłoby pominięcie dobrego gatunku kakao - wybierz Ciemne Kakao od Dr. Oetkera z linii "Ze świata natury" o intensywnym smaku i zapachu i miej pewność, że Twój deser jest idealny w każdym calu 👌🏻

Tiramisu możesz przygotować w jednym większym naczyniu lub mniejszych pucharkach czy kieliszkach. Smakuje obłędnie w każdym wydaniu 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopty lady fingers:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 40 g cukru i cukrem z wanilią na jasną masę.

    żółtka utarte z cukrem
  • Krok 2

    Białka ubij z pozostałą porcją cukru.

    masa bezowa
  • Krok 3

    Połącz bezową pianę z koglem moglem. Następnie dodaj mąkę, skrobię i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

    kogel mogel, beza, mąka pszenna na biszkopty
  • Krok 4

    Ciasto na biszkopty przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Oprósz cukrem pudrem.

    biszkopty lady fingers na blasze
  • Krok 5

    Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut do lekiego zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.

    upieczone biszkopty lady fingers

Krem z mascarpone:

  • Krok 6

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na kogel mogel.

    żółtka utarte z cukrem na krem
  • Krok 7

    Dodaj maskarpone i zmiksuj na najniższych obrotach do zgęstnienia.

    krem z mascarpone
  • Krok 8

    Białka ubij na pianę, dodaj do masy z mascarpone i wymieszaj na jednolitą masę.

    krem z mascarpone, ubite białka do tiramisu

Przełożenie:

  • Krok 9

    Biszkopty nasączaj w kawie i ułóż na dnie naczynia. Oprósz kakao.

    pierwsza warstwa biszkoptów oprószona kakao, kawa
  • Krok 10

    Wyłóż na biskzopty połowę kremu i oprósz kakao.

    pierwsza warstwa kremu do tiramisu, kawa, kakao , biszkopty
  • Krok 11

    Ułóż kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i oprósz je kakao.

    druga warstwa biszkoptów na kremie
  • Krok 12

    Pozostałą część kremu przełóż do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i wyciskaj stożki kremu na biszkopty

    druga warstwa biszkoptów , krem w rękawie cukierniczym
  • Krok 13

    Na koniec oprósz kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    tiramisu oprószone kakao
  • Może się przydać

    Pyszne literki z czekolady to prosty pomysł na słodką wiadomość dla bliskiej Ci osoby!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/tiramisu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej