Gofry, naleśniki, placki

Czekoladowe pancakes

czekoladowa pancakes z sosem czekoladowym

Czekoladowe pancakes

  • 01:00
  • 15
  • Łatwy
01:00
15
Łatwy

Czekoladowe pancakes należą do moich ulubionych przepisów na słodkie śniadania. Są niezwykle sycące, puszyste oraz mięciutkie, a czekolada którą do nich dodaję poprawia mi humor na cały dzień! :) Jestem najlepszym przykładem na to, że nie tylko dzieci uwielbiają takie śniadania. ;)

Składniki

Pancakes:
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
Sos czekoladowy:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Pancakes:

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i szczyptę soli przesyp do miski i wymieszaj.

Krok 2

Dodaj mleko, olej, jajka i krótko wymieszaj za pomocą blendera.

Krok 3

Ciasto pozostaw na około 30 minut.

Krok 4

Patelnię natłuść olejem i rozgrzej. Nakładaj około 2 łyżki ciasta i smaż, dopóki na jednej stronie placków pojawią się pęcherzyki. Następnie obracaj je na drugą stronę i smaż do zrumienienia.

Krok 5

Placuszki układaj jeden na drugim i polej gorącym sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy:

Krok 6

Czekoladę drobno pokrój i razem ze śmietanką przełóż składniki do garnka.

Krok 7

Podgrzewaj na małym ogniu do uzyskania czekoladowego sosu.

Składniki
Pancakes:
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
Sos czekoladowy:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Gofry, naleśniki, placki ->

Przepisy z kategorii Gofry, naleśniki, placki