Omlet cesarski z karmelizowanymi gruszkami
Śniadanie godne cesarskiego tytułu, czyli najpyszniejszy, rozpływający się w ustach omlet Kaiserschmarrn🥚👑
Wyjątkowo puszysty, dzięki ubitym na sztywno białkom, smażony na maśle w nieco inny niż tradycyjny omlet sposób. Po obróceniu omlet rozrywamy widelcem lub szpatułką na mniejsze kawałki, które równomiernie smażą się na patelni, zyskując bursztynową, chrupiącą skórkę.
Z czym podawać omlet cesarski? Tradycyjnie serwuje się go z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi. Moja wersja to karmelizowane gruszki z odrobiną wanilii🍐
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Karmelizowane gruszki:
-
Krok 1
Gruszki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plastry. Na patelnię przesyp cukier wraz z cukrem z wanilią.
-
Krok 2
Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj gruszki. Podlej je kilkoma łyżkami wody i podgrzewaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści. a sos zgęstnieje.
Omlet cesarski:
-
Krok 3
Białka ubij ze szczyptą soli.
-
Krok 4
Wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem z wanilią i z mąką.
-
Krok 5
Dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 6
Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła
-
Krok 7
Wlej przygotowaną masę na omlet i smaż kilka minut pod przykryciem. Następnie obróć omlet.
-
Krok 8
Porozrywaj omlet widelcem na mniejsze kawałki i smaż jeszcze chwilę.
-
Krok 9
Usmażony omlet przełóż na talerz. Podaj z karmelizowanymi gruszkami, orzechami włoskimi i delikatnie posyp go cukrem pudrem.
*Karmelizowane gruszki spokojnie wystarczą na 2 porcje.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/omlet-cesarski-z-karmelizowanymi-gruszkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze