1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

gofry belgijskie wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Nasze rodzime, nadmorskie gofry mają niemałą konkurencję 😉 Gofry belgijskie, bo o nich mowa, zaskoczą Cię niemal pod każdym względem. Smakują trochę jak pączki, a z drugiej strony przypominają smażone parzone ciasto 🧇🧇🧇

Przygotowane z ciasta drożdżowego, w niczym nie przypominają lekkich i chrupiących gofrów, jakimi zajadamy się latem na plaży 🏖️ Miękkie w środku i mocno chrupiące na zewnątrz. Dodatek grubego, perłowego cukru sprawia, że zyskują piękny bursztynowy kolor i karmelowy smak🤎

Gofry belgijskie są dość słodkie, dlatego najlepiej będą smakować solo, bez dodatków, lub w towarzystwie świeżych owoców. Koniecznie wypróbujcie mój przepis i dajcie znać, które gofry wypadają lepiej w Waszym prywatnym rankingu🏅

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na gofry

  • Krok 1

    Masło rozpuść, mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy i drożdże, wymieszaj.

  • Krok 2

    Dodaj ciepłe mleko, jajka, rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniataj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

    w misie robota ciasto drożdżowe
  • Krok 3

    Do wyrośniętego ciasta wmieszaj gruby cukier.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe obok w miseczce  gruby cukier
  • Krok 4

    Na dobrze rozgrzanej gofrownicy smaż po łyżce ciasta.

    w gofrownicy porcje ciasta na gofry belgijskie
  • Krok 5

    Gofry smaż na złoty kolor i przekładaj na kratkę do studzenia.

    usmażone gofry belgijskie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/gofry-belgijskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej