Gofry belgijskie
Nasze rodzime, nadmorskie gofry mają niemałą konkurencję 😉 Gofry belgijskie, bo o nich mowa, zaskoczą Cię niemal pod każdym względem. Smakują trochę jak pączki, a z drugiej strony przypominają smażone parzone ciasto 🧇🧇🧇
Przygotowane z ciasta drożdżowego, w niczym nie przypominają lekkich i chrupiących gofrów, jakimi zajadamy się latem na plaży 🏖️ Miękkie w środku i mocno chrupiące na zewnątrz. Dodatek grubego, perłowego cukru sprawia, że zyskują piękny bursztynowy kolor i karmelowy smak🤎
Gofry belgijskie są dość słodkie, dlatego najlepiej będą smakować solo, bez dodatków, lub w towarzystwie świeżych owoców. Koniecznie wypróbujcie mój przepis i dajcie znać, które gofry wypadają lepiej w Waszym prywatnym rankingu🏅
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na gofry
-
Krok 1
Masło rozpuść, mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy i drożdże, wymieszaj.
-
Krok 2
Dodaj ciepłe mleko, jajka, rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniataj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
-
Krok 3
Do wyrośniętego ciasta wmieszaj gruby cukier.
-
Krok 4
Na dobrze rozgrzanej gofrownicy smaż po łyżce ciasta.
-
Krok 5
Gofry smaż na złoty kolor i przekładaj na kratkę do studzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/gofry-belgijskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze