Gładki dżem truskawkowy
Zamknij w słoiczku wiosenny smak pierwszych tegorocznych truskawek, rozkoszując się w nim w chłodniejsze jesienno-zimowe dni! Czego potrzebujesz? 🍓 Wystarczą owoce, szczypta kwasku cytrynowego, cukier oraz Żelfix 3:1.
Pamiętaj… domowe przetwory własnej roboty cieszą najbardziej! Poznaj mój przepis na pyszny i gładki truskawkowy dżem!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu:
-
Krok 1
W kielichu blendera umeść umyte truskawki bez szypułek.
-
Krok 2
Zmiksuj na gładką masę.
-
Krok 3
Przelej do garnka, dodaj kwasek cytrynowy oraz żelfix. Zagotuj cały czas mieszając.
-
Żelfix 3:1
Z Żelfixem 3:1 przygotujesz pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur. Ciesz się smakiem lata przez długie miesiące!
-
Krok 4
Dodaj cukier, ponownie zagotuj, mieszając gotuj przez 2-3 minuty.
-
Krok 5
Przelej do słoiczków.
Porada:
Tego typu dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, w szczególności kiedy nasze dzieci nie lubią dużych kawałków owoców. Osobiście bardzo często używam go jako polewę do ciast na zimno lub tart. Wystarczy go nieco podgrzać i bez problemu przelejemy go na wierzch ciasta, a po chwili dżem wraca do swojej zwięzłej konsystencji. Niezastąpiony do przełożenia ciast i tortów. Ostatnio użyłam go do truskawkowego ciasta z białą czekoladą bez pieczenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szybkie-latwe/gladki-dzem-truskawkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze