Gładki dżem truskawkowy - Przepis
Szybkie/łatwe

Gładki dżem truskawkowy

Gładki dżem truskawkowy

  • 00:20
  • 0
  • Łatwy
00:20
0
Łatwy

Zamknij w słoiczku wiosenny smak pierwszych tegorocznych truskawek, rozkoszując się w nim w chłodniejsze jesienno-zimowe dni! Czego potrzebujesz? 🍓 Wystarczą owoce, szczypta kwasku cytrynowego, cukier oraz Żelfix 3:1.

Pamiętaj… domowe przetwory własnej roboty cieszą najbardziej!

Składniki

Dżem:
  • 900 g truskawek
  • pół łyżeczki Kwasku cytrynowego Dr.Oetkera
  • Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru

Tego typu dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, w szczególności kiedy nasze dzieci nie lubią dużych kawałków owoców. Osobiście bardzo często używam go jako polewę do ciast na zimno lub tart. Wystarczy go nieco podgrzać i bez problemu przelejemy go na wierzch ciasta, a po chwili dżem wraca do swojej zwięzłej konsystencji. Niezastąpiony do przełożenia ciast i tortów. Ostatnio użyłam go do truskawkowego ciasta z białą czekoladą bez pieczenia.

 

Składniki
Dżem:
  • 900 g truskawek
  • pół łyżeczki Kwasku cytrynowego Dr.Oetkera
  • Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
Szybkie/łatwe ->

Przepisy z kategorii Szybkie/łatwe