1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Gładki dżem truskawkowy

Gładki dżem truskawkowy

gładki dżem truskawkowy wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zamknij w słoiczku wiosenny smak pierwszych tegorocznych truskawek, rozkoszując się w nim w chłodniejsze jesienno-zimowe dni! Czego potrzebujesz? 🍓 Wystarczą owoce, szczypta kwasku cytrynowego, cukier oraz Żelfix 3:1.

Pamiętaj… domowe przetwory własnej roboty cieszą najbardziej! Poznaj mój przepis na pyszny i gładki truskawkowy dżem! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dżem truskawkowy:

  • Krok 1

    W kielichu blendera umeść umyte truskawki bez szypułek.

    w kielichu blendera bosch mum świeże truskawki
  • Krok 2

    Zmiksuj na gładką masę. 

    w kielichu blendera bosch mum zmiksowane świeże truskawki
  • Krok 3

    Przelej do garnka, dodaj kwasek cytrynowy oraz żelfix. Zagotuj cały czas mieszając.

    w garnku zmiksowane truskawki obok Żelfix 3:1 Dr.Oetkera
  • Krok 4

    Dodaj cukier, ponownie zagotuj, mieszając gotuj przez 2-3 minuty. 

    w garnku na kuchence gotujący się dżem
  • Krok 5

    Przelej do słoiczków.

    na kuchence słoiczki z gładkim dżemem truskawkowym

Tego typu dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, w szczególności kiedy nasze dzieci nie lubią dużych kawałków owoców. Osobiście bardzo często używam go jako polewę do ciast na zimno lub tart. Wystarczy go nieco podgrzać i bez problemu przelejemy go na wierzch ciasta, a po chwili dżem wraca do swojej zwięzłej konsystencji. Niezastąpiony do przełożenia ciast i tortów. Ostatnio użyłam go do truskawkowego ciasta z białą czekoladą bez pieczenia.

 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej