1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody malinowe

Lody malinowe

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Lody malinowe - któż ich nie lubi? Po czarnych, sezamowych lodach mam dla Was klasyczny przepis, przygotowany według tradycyjnej receptury. Takimi lodami można cieszyć się całe lato, wszak maliny (w zależności od odmiany) mogą owocować aż do jesieni. Jeśli nie posiadacie maszynki do lodów - nic straconego - poniżej przeczytacie jak wykonać je także bez jej użycia. Polecam na piękne, słoneczne i upalne dni! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Lody malinowe:

  • Krok 1

    450 g malin zmiksuj na mus i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.

  • Krok 2

    Mleko ze śmietaną umieść na większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie w większej misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilią na kogel-mogel.

  • Krok 3

    Gdy mleko ze śmietanką zacznie się gotować, zdejmij natychmiast z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodawaj stopniowo gorący płyn a następnie ustaw na rondlu z gorącą wodą i podgrzewaj na parze co jakiś czas mieszając.

  • Krok 4

    Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia. Masa jest dobra. gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia (nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce).

  • Krok 5

    Zdejmij miskę znad pary, dodaj wcześniej przygotowany mus malinowy, dokładnie wymieszaj i przykryłam folią spożywczą.

  • Krok 6

    Całość dobrze schłódź w lodówce, następnie umieść w maszynie do lodów dodając pozostałe maliny w całości. Lody powinny mieszać się około 20-30 minut. Po tym czasie przełóż je do pojemniczka i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej