Lody malinowe
 
                 
                 
    Lody malinowe - któż ich nie lubi? 😃 Po czarnych sezamowych lodach mam dla Ciebie klasyczny przepis przygotowany według tradycyjnej receptury z użyciem kremowej śmietanki i żółtek. Takimi lodami można cieszyć się całe lato, wszak maliny (w zależności od odmiany) mogą owocować aż do jesieni. Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów - nic straconego - poniżej przeczytasz, jak przygotować lody także bez jej użycia. Polecam na piękne, słoneczne i upalne dni! ❤️🍨
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie lodów malinowych:
- 
    
    
    
    Krok 1450 g malin zmiksuj na mus i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ziarenek. 
- 
    
    
    
    Krok 2Mleko ze śmietaną umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. Gdy tylko zaczną się gotować, natychmiast zdejmij je z ognia. 
- 
    
    
    
    Krok 3W międzyczasie w misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilią na kogel-mogel. Następnie dodawaj stopniowo gorący płyn, a potem ustaw na rondlu z gorącą wodą i podgrzewaj na parze, co jakiś czas mieszając. 
- 
    
        Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. OetkerWanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.  
- 
    
    
    
    Krok 4Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia. Masa jest dobra. gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia (innymi słowy: nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce). 
- 
    
    
    
    Krok 5Zdejmij miskę znad pary, dodaj wcześniej przygotowany mus malinowy, dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą. 
- 
    
    
    
    Krok 6Całość dobrze schłodź w lodówce, następnie umieść w maszynie do lodów, dodając także pozostawione maliny w całości. Lody powinny mieszać się około 20 - 30 minut. Po tym czasie przełóż je do pojemniczka i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia. 
        
            
        
        Porada:
    
    ⭐ Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (przez 3 - 4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-malinowe | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze