1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody malinowe

Lody malinowe

Lody malinowe na śmietance i żółtkach z całymi malinami, udekorowane listkami mięty, świeżymi malinami i bezikami, podane w podłużnej foremce - Wszystkiego Słodkiego
Lody malinowe na śmietance i żółtkach z całymi malinami, udekorowane listkami mięty, świeżymi malinami i bezikami, podane w podłużnej foremce - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Lody malinowe - któż ich nie lubi? 😃 Po czarnych sezamowych lodach mam dla Ciebie klasyczny przepis przygotowany według tradycyjnej receptury z użyciem kremowej śmietanki i żółtek. Takimi lodami można cieszyć się całe lato, wszak maliny (w zależności od odmiany) mogą owocować aż do jesieni. Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów - nic straconego - poniżej przeczytasz, jak przygotować lody także bez jej użycia. Polecam na piękne, słoneczne i upalne dni! ❤️🍨


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lodów malinowych:

  • Krok 1

    450 g malin zmiksuj na mus i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.

  • Krok 2

    Mleko ze śmietaną umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. Gdy tylko zaczną się gotować, natychmiast zdejmij je z ognia.

  • Krok 3

    W międzyczasie w misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilią na kogel-mogel. Następnie dodawaj stopniowo gorący płyn, a potem ustaw na rondlu z gorącą wodą i podgrzewaj na parze, co jakiś czas mieszając.

  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
  • Krok 4

    Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia. Masa jest dobra. gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia (innymi słowy: nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce).

  • Krok 5

    Zdejmij miskę znad pary, dodaj wcześniej przygotowany mus malinowy, dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą.

  • Krok 6

    Całość dobrze schłodź w lodówce, następnie umieść w maszynie do lodów, dodając także pozostawione maliny w całości. Lody powinny mieszać się około 20 - 30 minut. Po tym czasie przełóż je do pojemniczka i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

Porada:

⭐ Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (przez 3 - 4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-malinowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej