1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody rabarbarowe z sosem truskawkowym

Lody rabarbarowe z sosem truskawkowym

lody rabarbarowe w rożku polane sosem truskawkowym od dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
lody rabarbarowe w rożku polane sosem truskawkowym od dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepis na lody rabarbarowe z sosem truskawkowym,🍓 których na co dzień nie znajdziecie w lodziarni, ani w sklepach. 😉 Kwaskowaty rabarbar zatopiony w waniliowej masie lodowej to przepyszne lody na początek lata! 🍦


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lodów rabarbarowych z sosem truskawkowym:

  • Krok 1

    Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Umieść na patelni, podlej wodą i zasyp cukrem. Ustaw na wysokiej mocy palnika i podsmażaj przez kilka minut do miękkości. Następnie zdejmij z palnika, odstaw na chwilę do przestudzenia, i zmiksuj na purée.

  • Krok 2

    Mleko ze śmietaną umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. 

  • Krok 3

    Gdy mleko ze śmietanką zacznie się gotować, zdejmij natychmiast z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodaj część gorącego płynu, jednocześnie miksując całość przez chwilę. 

  • Krok 4

    Następnie zawartość naczynia przelej z powrotem do garnka z mlekiem i śmietanką, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 5

    Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia (nie gotuj, ponieważ masa się zważy!). Masa jest gotowa, gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia. 

  • Krok 6

    Do masy śmietankowo-jajecznej dodaj wcześniej przygotowane purée z rabarbaru (zostaw kilka łyżeczek do zrobienia melanżu) i dokładnie wymieszaj. Całość dobrze schłodź, a następnie umieść w maszynie do lodów.* Lody powinny mieszać się około 30 minut. 

  • Krok 7

    Po tym czasie przełóż je do pojemniczka, dodaj kilka kleksów rabarbarowych i delikatnie zamieszaj łyżeczką, aby powstał melanż. Schowaj do zamrażarki na całą noc (lody powinny się chłodzić co najmniej kilka godzin). Podawaj z sosem truskawkowym.

Porada:

⭐ Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (przez 3-4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera.

Na sam koniec dodaj kleksy rabarbarowe, delikatnie rozmieszaj i zostaw do schłodzenia. Takie lody będą twardsze niż te z maszynki (i ze sklepu), ale ich smak na pewno to wynagrodzi. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-rabarbarowe-z-sosem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej