Lody rabarbarowe z sosem truskawkowym
Przepis na lody rabarbarowe z sosem truskawkowym,🍓 których na co dzień nie znajdziecie w lodziarni, ani w sklepach. 😉 Kwaskowaty rabarbar zatopiony w waniliowej masie lodowej to przepyszne lody na początek lata! 🍦
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lodów rabarbarowych z sosem truskawkowym:
-
Krok 1
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Umieść na patelni, podlej wodą i zasyp cukrem. Ustaw na wysokiej mocy palnika i podsmażaj przez kilka minut do miękkości. Następnie zdejmij z palnika, odstaw na chwilę do przestudzenia, i zmiksuj na purée.
-
Krok 2
Mleko ze śmietaną umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel.
-
Krok 3
Gdy mleko ze śmietanką zacznie się gotować, zdejmij natychmiast z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodaj część gorącego płynu, jednocześnie miksując całość przez chwilę.
-
Krok 4
Następnie zawartość naczynia przelej z powrotem do garnka z mlekiem i śmietanką, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 5
Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia (nie gotuj, ponieważ masa się zważy!). Masa jest gotowa, gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia.
-
Krok 6
Do masy śmietankowo-jajecznej dodaj wcześniej przygotowane purée z rabarbaru (zostaw kilka łyżeczek do zrobienia melanżu) i dokładnie wymieszaj. Całość dobrze schłodź, a następnie umieść w maszynie do lodów.* Lody powinny mieszać się około 30 minut.
-
Krok 7
Po tym czasie przełóż je do pojemniczka, dodaj kilka kleksów rabarbarowych i delikatnie zamieszaj łyżeczką, aby powstał melanż. Schowaj do zamrażarki na całą noc (lody powinny się chłodzić co najmniej kilka godzin). Podawaj z sosem truskawkowym.
Porada:
⭐ Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (przez 3-4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera.
Na sam koniec dodaj kleksy rabarbarowe, delikatnie rozmieszaj i zostaw do schłodzenia. Takie lody będą twardsze niż te z maszynki (i ze sklepu), ale ich smak na pewno to wynagrodzi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-rabarbarowe-z-sosem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze