1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody z czarnym sezamem

Lody z czarnym sezamem

Lody z czarnym sezamem w rożkach - Wszystkiego Słodkiego
Lody z czarnym sezamem w rożkach - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

⚫ Lody z czarnym sezamem - przepyszne i w niecodziennym czarnym kolorze. Pyszny chałwowy smak, kremowa konsystencja (domowa pasta z sezamu i mleko skondensowane sprawiają, że lody nie zamarzają zbyt mocno), a do tego kolor lodów sprawią, że zapamiętasz ten deser na długo. Dodatkowym atutem jest to, że do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów, a sam przepis jest naprawdę prosty! 😄 🍦


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pasta sezamowa:

  • Krok 1

    Sezam upraż na suchej patelni. Najlepiej prażyć go na średniej mocy palnika, aby mieć najlepszą kontrolę i nie przypalić ziaren. Cały czas delikatnie mieszaj, aby mieć pewność, że sezam równomiernie się upraży.

  • Krok 2

    Sezam będzie gotowy, gdy zacznie delikatnie pachnieć i nieznacznie dymić (mocne dymienie oznacza przypalanie, a tego nie chcemy, bo pasta będzie gorzka).

  • Krok 3

    Uprażone ziarna sezamu odstaw, aby nieco przestygły. Dodaj ekstrakt z wanilii. Jeszcze ciepłe ziarna zmiel partiami w malakserze na pastę. Na początku masa będzie gęsta i trudniej będzie się mielić. Żeby ułatwić sobie pracę, otwieraj malakser, zdejmuj masę ze ścianek naczynia, dosypuj po 2-3 łyżki ziaren i miel ponownie.

    Pasta będzie dobra, gdy zacznie wytrącać się z niej tłuszcz.

  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

Przygotowanie masy na lody z czarnym sezamem:

  • Krok 4

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Następnie zmniejsz obroty i powoli dodawaj mleko skondensowane. Do pasty sezamowej dodaj kilka łyżek śmietankowej masy, wymieszaj i przełóż do reszty bitej śmietany.

  • Krok 5

    Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą kuchenną. Gotową masę przełóż do pojemnika (można użyć formy keksówki wyłożonej folią spożywczą lub plastikowego pojemnika) i wstaw do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-z-czarnym-sezamem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej