Lody limonkowo-miętowe

Lody limonkowo-miętowe polecam na rozpoczęcie kolejnego, pięknego, letniego weekendu! Pyszne, orzeźwiające, z miętą i sokiem z limonki, świetnie sprawdzą się również w formie lodów na patyku. Jestem pewna, że niezależnie od wieku, przypadną Wam do gustu w upalne dni!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Mleko, miętę, sok i skórkę z limonki umieść w blenderze do koktajli i dokładnie zmiksuj, aby liście mięty dobrze się rozdrobniły.
-
Krok 2
Następnie dodaj śmietanę, mleko skondensowane i bardzo krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
-
Krok 3
Gotową masę odstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Po tym czasie masę na lody umieść w maszynie do lodów (powinna mieszać się około 20-30 minut).
-
Krok 4
Następnie lody przełóż do pojemniczka i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.
-
Krok 5
Jeżeli nie masz maszynki do lodów, wstaw miskę z masą do zamrażarki i co około 30 minut (i tak przez 3-4 godziny) intensywnie mieszaj zawartość rózgą, żeby rozbić kryształki lodu; możesz też użyć miksera. Lody możesz też przygotować w wersji na patyku. Jeśli wybierzesz ten wariant, podczas przygotowania masy, pomiń dodatkowe mieszanie (w maszynce do lodów lub za pomocą miksera/rózgi).
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze