1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Sorbet wiśniowy

Sorbet wiśniowy

sorbet wiśniowy w miseczce z łyżeczką
sorbet wiśniowy w miseczce z łyżeczką
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Tym, którzy lubią słodkie ochłodzenie w mniej kremowej wersji, polecam sorbet wiśniowy 🍒Smak lekko kwaskowatych owoców podkreślony jest odrobiną likieru wiśniowego. Wypróbuj mój przepis na szybkie, domowe lody 🍨


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sorbetu wiśniowego:

  • Krok 1

    Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i gotuj 10 minut, aż powstanie syrop.

  • Może się przydać

    Cukier z naturalnym aromatem wanilii idealnie sprawdzi się jako dodatek do Twoich wypieków i deserów. Jedno opakowanie wystarczy aż na 500 g mąki.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Do gorącego syropu przełóż pół kilograma wydrylowanych wiśni i dodaj sok z cytryny. Chwilę podduś, by wiśnie się troszkę rozpadły, jednocześnie pilnuj, żeby nie gotować ich zbyt mocno. Zdejmij z ognia i nieco przestudź.

  • Krok 3

    Chłodne wiśnie wraz z syropem dokładnie zmiksuj (można też część przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości skórek). Gotowy przecier wiśniowy wstaw do lodówki (do schłodzonego przecieru wiśniowego możesz dodać alkohol i wymieszać).

  • Krok 4

    Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj ze zmiksowanymi wiśniami. Następnie całość przelej do maszyny do lodów i wyrabiaj około 30 minut. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemniczka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/sorbet-wisniowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej