1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Sorbet wiśniowy

Sorbet wiśniowy

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tym, którzy lubią słodkie ochłodzenie w mniej kremowej wersji, polecam sorbet wiśniowy.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i gotuj 10 minut, aż powstanie syrop.

  • Krok 1

    Do gorącego syropu przełóż pół kilograma wydrylowanych wiśni i dodaj sok z cytryny. Chwilę podduś, by wiśnie się troszkę rozpadły, jednocześnie pilnuj, żeby nie gotować ich zbyt mocno. Zdejmij z ognia i nieco przestudź.

  • Krok 1

    Chłodne wiśnie wraz z syropem dokładnie zmiksuj (można też część przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości skórek). Gotowy przecier wiśniowy wstaw do lodówki (do schłodzonego przecieru wiśniowego możesz dodać alkohol i wymieszać).

  • Krok 1

    Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj ze zmiksowanymi wiśniami. Następnie całość przelej do maszyny do lodów i wyrabiaj około 30 minut. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemniczka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej