Sorbet wiśniowy


Tym, którzy lubią słodkie ochłodzenie w mniej kremowej wersji, polecam sorbet wiśniowy.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i gotuj 10 minut, aż powstanie syrop.
-
Krok 2
Do gorącego syropu przełóż pół kilograma wydrylowanych wiśni i dodaj sok z cytryny. Chwilę podduś, by wiśnie się troszkę rozpadły, jednocześnie pilnuj, żeby nie gotować ich zbyt mocno. Zdejmij z ognia i nieco przestudź.
-
Krok 3
Chłodne wiśnie wraz z syropem dokładnie zmiksuj (można też część przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości skórek). Gotowy przecier wiśniowy wstaw do lodówki (do schłodzonego przecieru wiśniowego możesz dodać alkohol i wymieszać).
-
Krok 4
Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj ze zmiksowanymi wiśniami. Następnie całość przelej do maszyny do lodów i wyrabiaj około 30 minut. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemniczka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze