1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody z pieczonych śliwek

Lody z pieczonych śliwek

lody z pieczonych śliwek z wanilią w wafelkach
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Śliwki to kulinarny zwiastun jesieni! Dojrzałe w letnim słońcu mirabelki, renklody i węgierki kuszą głębokim smakiem i słodyczą. Uwielbiam ciasta na bazie śliwek,  śliwkowe nadzienie do pierogów oraz aromatyczny chutney. Skoro jednak jeszcze przez kilka dni trwa astronomiczne lato pomyślałam o tym aby wykorzystać je do przygotowania…lodów! Każdy z nas uwielbia te słodkie specjały, a w wersji z dodatkiem pieczonej śliwki, gwarantuję, że poczujecie istną eksplozję smaków! 😊  Nie bójcie się, moje lody są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Lody z pieczonych śliwek:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Śliwki umyj i wypestkuj, ułóż w naczyniu żaroodpornym. 

    śliwki wegierki w naczyniu żaroodpornym
  • Krok 2

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min, aż śliwki zmiękną i puszczą sok.

    pieczone śliwki węgierki
  • Krok 3

    Upieczone śliwki przestudź a następnie zmiksuj na gładką masę razem z sokiem z cytryny, odstaw do całkowitego wystudzenia.

    mus z pieczonych śliwek w melakserze
  • Krok 4

    Schłodzoną śmietankę razem z pastą wanilii ubij na sztywno.

    bita śmietana z wanilią w miseczce
  • Krok 5

    Do wystudzonego musu śliwkowego dodaj mleko skondensowane i ubitą śmietankę.  Wymieszaj dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.

    mus z pieczonych sliwek, mleko skondensowane słodzone, bita smietana z wanilią
  • Krok 6

    Schłodzoną masę na lody przelej do maszynki do lodów i mieszaj ok 20 min. Przełóż do pojemniczka, szczelnie zamknij i wstaw do zamrażarki na kilka godzin do zamrożenia. 

    masa na lody z pieczonych śliwek

* Jeśli nie masz maszynki do lodów, możesz co ok 30 min wyjąć lody z zamrażarki i przemieszać rózgą lub mikserem aby rozbić kryształki lodu. Powtórz tą czynność kilka razy.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej