1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babeczki wielkanocne można dowolnie udekorować - oblewając je czekoladą lub lukrem i zdobiąc cukrową posypką, świetnie smakują też oprószone cukrem pudrem.  Nie może ich zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole! Idealne również do koszyczka! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babeczek wielkanocnych:

  • Krok 1

    Foremkę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

  • Krok 2

    Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj razem w misce i przesiej.

  • Krok 3

    Masło ucieraj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż podwoi swoją objętość i konsystencją przypominać będzie jasny, puszysty krem. Nie przerywając mieszania dodawaj stopniowo roztrzepane jajka i mleko.

  • Krok 4

    Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładaj do przygotowanych wcześniej papilotek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości.

  • Krok 5

    Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 22-25 minut, do suchego patyczka, kontrolując, aby wierzch babeczek jedynie lekko zbrązowiał. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej