Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne można dowolnie udekorować - oblewając je czekoladą lub lukrem i zdobiąc cukrową posypką, świetnie smakują też oprószone cukrem pudrem. Nie może ich zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole! Idealne również do koszyczka!
Sprawdź również inne sprawdzone przepisy na Wielkanoc🐇 i daj się zainspirować. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babeczek wielkanocnych:
-
Krok 1
Foremkę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
-
Krok 2
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj razem w misce i przesiej.
-
Krok 3
Masło ucieraj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż podwoi swoją objętość i konsystencją przypominać będzie jasny, puszysty krem. Nie przerywając mieszania dodawaj stopniowo roztrzepane jajka i mleko.
-
Może się przydać
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru. Nada intensywny smak i aromat Twoim wypiekom i deserom.
-
Krok 4
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładaj do przygotowanych wcześniej papilotek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości.
-
Krok 5
Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 22-25 minut, do suchego patyczka, kontrolując, aby wierzch babeczek jedynie lekko zbrązowiał. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
-
Lukry i polewy
Szeroki wybór lukrów i polew do udekorowania babeczek i ciasteczek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-wielkanocne |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze