1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Bułeczki wielkanocne do koszyczka

Bułeczki wielkanocne do koszyczka

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bułeczki wielkanocne do koszyczka – w Wielki Piątek, przed poświęceniem koszyczka, zawsze wypiekamy pachnące, chrupiące bułeczki. Nie wyobrażamy sobie święconki bez samodzielnie wypiekanego pieczywa, które niesie za sobą wyjątkową symbolikę! Wierzy się, że pieczywo w koszyczku wielkanocnym zapewni dobrobyt i pomyślność – Wiedzieliście o tym?
Tradycyjny przepis, bardzo prosty i szybki do wykonania, po prostu idealny na świąteczny okres. Zachęcamy do wypróbowania! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę, drożdże, zakwas, cukier i sól dokładnie wymieszaj.

    mąka, cukier i sól w miseczkach, drożdże i zakwas chlebowy na blacie
  • Krok 2

    Suche składniki przesyp do miski, a następnie dodawaj partiami ciepłą wodę i mleko. Pod koniec dodaj oliwę z oliwek i dobrze zagnieć ciasto.

    mieszanka mąki w miseczce, woda, mleko i oliwa z oliwek w miseczkach
  • Krok 3

    Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).

    wyrobione ciasto w misce
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką i ponownie zagnieć. Ciasto podziel na 4 części, utwórz kulki i natnij na każdej krzyżyk. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 1 h).

    uformowane bułeczki na papierze do pieczenia
  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do 220°C. Wyrośnięte bułeczki piecz przez ok. 20-23 minuty.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej