1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Bułeczki wielkanocne do koszyczka

Bułeczki wielkanocne do koszyczka

Bułeczki wielkanocne w wiklinowym koszyczku z serwetką i baziami - Wszystkiego Słodkiego
Bułeczki wielkanocne w wiklinowym koszyczku z serwetką i baziami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

U mnie w domu zawsze w Wielki Piątek zawsze wypiekamy pachnące, chrupiące bułeczki wielkanocne do koszyczka. 🍞 Nie wyobrażamy sobie święconki bez samodzielnie wypiekanego pieczywa, które niesie za sobą wyjątkową symbolikę dobrobytu i pomyślności. Zobacz nasz tradycyjny przepis, bardzo prosty i szybki do wykonania, po prostu idealny na świąteczny okres. Zachęcam do wypróbowania! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bułeczek wielkanocnych do koszyka:

  • Krok 1

    Mąkę, drożdże, zakwas, cukier i sól dokładnie wymieszaj.

    mąka pszenna, cukier i sól w miseczkach, opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera oraz opakowanie zakwasu chlebowego żytniego dr. oetkera na blacie kuchennym
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

  • Krok 2

    Suche składniki przesyp do miski, a następnie dodawaj partiami ciepłą wodę i mleko. Pod koniec dodaj oliwę i dobrze zagnieć ciasto.

    miska z mąką wymieszaną z drożdżami, zakwasem, solą i cukrem, obok miseczki z wodą, mlekiem i oliwą oraz mieszadła miksera
  • Krok 3

    Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).

    wyrobione ciasto na bułeczki wielkanocne w misce
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką i ponownie zagnieć. Ciasto podziel na 4 części, utwórz kulki i natnij na każdej krzyżyk. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę).

    uformowane bułeczki wielkanocne na papierze do pieczenia
  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do 220°C. Wyrośnięte bułeczki piecz przez ok. 20 minut (aż lekko się zarumienią).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/buleczki-wielkanocne-do-koszyczka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej