1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Zawijane bułeczki dyniowe

Zawijane bułeczki dyniowe

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Nowy tydzień zaczęłam od upieczenia bułeczek dyniowych. To jeden z moich pomysłów na wykorzystanie dyni. Zawijane bułeczki dyniowe będą idealne na jesienne śniadania. Zapraszam! :-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól. Wymieszaj suche składniki i dodaj puree z dyni (pamiętaj, by nie było wyciągnięte bezpośrednio z lodówki, powinno być letnie lub w temperaturze pokojowej).

  • Krok 2

    Masło rozpuść w rondelku, odczekaj chwilę, by przestygło i ciepłe przelej do pozostałych składników.

  • Krok 3

    Na końcu dodaj jajka i zagnięć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi obojętość (na około godzinę).

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, lekko zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i szerokości około 30 cm. Ciasto pokrój na 10 prostokątnych kawałków.

  • Krok 6

    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180˚C.

  • Krok 7

    Kawałki ciasta zawiń delikatnie w rulon i układaj na blaszce. Bułeczki posyp pestkami dyni, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 8

    Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej