Zawijane bułeczki dyniowe

Nowy tydzień zaczęłam od upieczenia bułeczek dyniowych. To jeden z moich pomysłów na wykorzystanie dyni. Zawijane bułeczki dyniowe będą idealne na jesienne śniadania. Zapraszam! :-)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól. Wymieszaj suche składniki i dodaj puree z dyni (pamiętaj, by nie było wyciągnięte bezpośrednio z lodówki, powinno być letnie lub w temperaturze pokojowej).
-
Krok 2
Masło rozpuść w rondelku, odczekaj chwilę, by przestygło i ciepłe przelej do pozostałych składników.
-
Krok 3
Na końcu dodaj jajka i zagnięć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Krok 4
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi obojętość (na około godzinę).
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, lekko zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i szerokości około 30 cm. Ciasto pokrój na 10 prostokątnych kawałków.
-
Krok 6
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180˚C.
-
Krok 7
Kawałki ciasta zawiń delikatnie w rulon i układaj na blaszce. Bułeczki posyp pestkami dyni, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 8
Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze