1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chałka drożdżowa (zaplatana z 9 warkoczy)

Chałka drożdżowa (zaplatana z 9 warkoczy)

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pyszna, drożdżowa chałka. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie czy na Wielkanoc 🐇 Zapleciona została aż z 9 pasm. Jej wykonanie jest bardzo proste - wystarczy przygotować drożdżowe ciasto i zapleść 4 warkocze. A kto z nas nie potrafi zapleść klasycznego warkocza? 😉 Chałka może wyglądać inaczej niż na zdjęciu - wszystko zależy od tego czy warkocz będziesz zaplatać od góry czy od dołu. Zatem do dzieła! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło lub margarynę.

  • Krok 2

    Wymieszaj mąkę z drożdżami suszonymi. Dodaj pozostałe składniki na ciasto z wyją i wyrabiaj ciasto z pomocą miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Początkowo zagniataj ciasto na niskich obrotach, a następnie przez 5 minut na wysokich aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jak zapleść chałkę z 9 warkoczy?

  • Krok 1

    W momencie kiedy ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość, przełóż je na oprószony mąką  blat i krótko zagnieć. Następnie podziel je na 9 kawałków i uformuj pasma o długości 60 cm. 

    9 pasm ciasta drożdżowego na blacie
  • Krok 2

    Każde 3 pasma zapleć jak klasyczny warkocz.

    zaplatanie warkocza z 3 pasm
  • Krok 3

    Ściśnij 3 warkocze obok siebie na górnych końcach. Zaplecz 3 warkocze w jeden długi warkocz

    3 warkocze zaplecione ze sobą
  • Krok 4

    Dolne końcówki dociśnij mocno do siebie. Umieść warkocz na papierze do pieczenia na blasze do pieczenia i pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Rozgrzej piekarnik.

    Zaplatanie chałki na desce do krojenia

Do dekoracji:

  • Krok 1

    Ubij żółtko z mlekiem trzepaczką. Posmaruj tym warkocz i posyp cukrem drobnoziarnistym.

     

Pieczenie:

  • Krok 1

    Wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez około 30 minut w 180 °C. 

Po upieczeniu:

  • Krok 1

    Zsuń chałkę z papieru do pieczenia na deskę. Pozostaw do ostygnięcia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej