1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Wielkanocne bułeczki

Wielkanocne bułeczki

Wielkanocne bułeczki
Wielkanocne bułeczki
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Poniżej przedstawiam przepis na drożdżowe, wielkanocne bułeczki z ziarnami. Będą w sam raz do wielkanocnego koszyczka lub na świąteczne śniadanie. Zasmakują wszystkim najbliższym. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na wielkanocne bułeczki:

  • Krok 1

    Wsyp do miski oba rodzaje mąki, dodaj do nich drożdże i dokładnie razem wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób całość do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 2

    Nagrzej piekarnik do 180°C, a blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko je zagnieć.

  • Krok 4

    Uformuj z niego wałek i podzieliłam na 16 równych części. Z każdej z nich zrób ładną, okrągłą bułeczkę.

  • Krok 5

    Ziarna słonecznika, sezamu i czarnuszki wysyp na oddzielne talerzyki. Posmaruj wierzch bułeczek wodą i obtocz je w nasionach.

  • Krok 6

    Obtoczone bułeczki poukładaj na blasze, zostawiając między nimi odstępy. Odstaw je jeszcze na trochę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

  • Rękawica kuchenna

    Modny dodatek w Twojej kuchni. Trwała, dwustronna i dwukolorowa rękawica. Ułatwi Ci wyjmowanie naczyń z piekarnika

    Rękawica kuchenna
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/wielkanocne-buleczki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej