1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap

Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Piernik staropolski dojrzewający, kolejny etap przygotowań świątecznego piernika. Tradycyjny, dojrzewający przez cztery tygodnie, wybornie pachnący przyprawami korzennymi. Zdecydowanie warto było na niego tyle czekać! Jeśli pokusiliście się o przygotowanie tego wyjątkowego piernika, to zachęcam Was do podzielenia się swoimi opiniami! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Przed przystąpieniem do pracy, wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na około 6 godzin w ciepłe miejsce.

  • Krok 2

    Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 160˚C. Ciasto podziel na 3 równe części.

  • Krok 3

    Każdą z porcji rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika i przełóż na blachę, ściągając górny arkusz papieru.

  • Krok 4

    Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 13-17 minut. Upieczony blat ciasta odstaw do wystudzenia.Podobnie postąp z pozostałymi częściami ciasta.

  • Krok 5

    Jeśli chcesz, by warstwy ciasta były wyższe, możesz upiec je w mniejszych formach (np. 25x35 cm), uzyskując tym samym grubszy blat ciasta.

  • Krok 6

    Piernik po upieczeniu i wystudzeniu najlepiej odstaw na 2-3 dni (przykryty folią aluminiową) i wówczas przełóż powidłami.  Przełożenie możesz również zrobić także od razu po upieczeniu i schłodzeniu ciasta.

  • Krok 7

    Przełożony piernik pokrój na 4 kawałki wielkości około 10x30 cm.

Polewa i dekoracja:

  • Krok 8

    Czekoladę z śmietanką rozpuść na małym ogniu w kąpieli wodnej, mieszając ją od czasu do czasu.

  • Krok 9

    Polewę odstaw do lekkiego przestudzenia, po czym udekoruj nią wierzch pierników.

  • Krok 10

    Piernik z zastygniętą polewą udekoruj złotym pisakiem i dekoracjami cukrowymi.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej