Piernik - łatwy i szybki przepis
Szybki i prosty piernik z powidłami. Idealny przepis na świąteczne last minute! 🎄 Dzięki podgrzewaniu przyprawy korzennej, piernik ma jeszcze intenstywniejszy aromat. Koniecznie wypróbujcie! Ho, Ho, Ho! 🎅
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie piernika:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Keksówka 30 cm
Wysokiej jakości podłużna forma do pieczenia. Zapewnia intensywne i równomierne rumienienie ciasta.
-
Krok 2
Do garnka dodaj masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawę korzenną.
-
Krok 3
Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa się połączy, a cukier rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 4
Wymieszaj mąkę pszenną z sodą.
-
Krok 5
Gdy masa z przyprawą korzenną przestygnie, dodaj jajka, powidła śliwkowe i mleko.
-
Krok 6
Krótko zmiksuj z mąką i sodą, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do foremki. Wstaw do nagrzanego piernika i piecz przez 40 minut ( do suchego patyczka).
-
Krok 7
Upieczony piernik pozostaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Przestudzony piernik przekrój na 3 blaty i przełóż go powidłami śliwkowymi. Jeżeli powidła są za gęste, możesz je delikatnie podgrzać w garnku lub mikrofalówce.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 9
Połamaną, gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem.
-
Krok 10
Górę i boki piernika pokryj rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posyp orzechami. Odstaw piernik do lodówki, aby polewa stężała.
-
Może się przydać
Kratka, która służy zarówno do studzenia, jak i dekorowania ciast i ciasteczek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-latwy-szybki-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze