1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik - łatwy i szybki przepis

Piernik - łatwy i szybki przepis

piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku Wszystkiego Słodkiego
piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.89/5 9 ocen

To piernik, który robi się ekspresowo, smakuje jak tradycja i wygląda jak z rodzinnej książki kucharskiej. W sam raz, gdy czasu jest mało, a chcesz stworzyć coś naprawdę magicznego na Boże Narodzenie🎄

Kilka prostych trików sprawi, że nawet Mikołaj z sani może pomyśleć: "Oho! Ktoś tu piecze coś wyjątkowego!" 🔔Podgrzewanie przypraw sprawia, że smak jest głębszy, pełniejszy i absolutnie świąteczny. A powidła? Nadają wilgoci i przyjemnego, owocowego smaczku.

Ho, ho, ho!🎅🏼Koniecznie wypróbuj ten przepis na szybki i łatwy piernik — może stanie się Waszym nowym świątecznym klasykiem!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie piernika:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka o dlugości 30 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Keksówka 30 cm

    Wysokiej jakości podłużna forma do pieczenia. Zapewnia intensywne i równomierne rumienienie ciasta.

    Keksówka 30 cm
  • Krok 2

    Do garnka dodaj masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawę korzenną. 

    Pokrojone masło w garnku. Obok przyprawa korzenna, miód, cukier oraz kakao.
  • Krok 3

    Podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa się połączy. Odstaw do przestudzenia.

    Podgrzane masło z przyprawą korzenną, miodem, cukrem i kakao na kuchence indukcyjnej firmy Bosch.
  • Krok 4

    Wymieszaj mąkę pszenną z sodą.

    Mąka pszenna i soda w miseczkach.
  • Krok 5

    Gdy masa z przyprawą korzenną przestygnie, dodaj jajka, powidła śliwkowe i mleko.

    W garnku masa miodowo-korzenna, obok mikser ręczny firmy Bosch, jajka, powidła śliwkowe i mleko.
  • Krok 6

    Krótko zmiksuj z mąką i sodą, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do foremki. Wstaw do nagrzanego piernika i piecz przez 40 minut ( do suchego patyczka).

    Ciasto na piernik w foremce.
  • Krok 7

    Upieczony piernik pozostaw do przestudzenia.

    Upieczony piernik na kratce do studzenia ciasta.
  • Krok 8

    Przestudzony piernik przekrój na 3 blaty i przełóż go powidłami śliwkowymi. Jeżeli powidła są za gęste, możesz je delikatnie podgrzać w garnku lub mikrofalówce. Złóż piernik, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

    Przekrojony piernik przełożony powidłami śliwkowymi.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. 

    Gorzka czekolada z masłem w garnku.
  • Krok 10

    Górę i boki piernika pokryj rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posyp orzechami. Odstaw piernik do lodówki, aby polewa stężała.

    Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą. Obok w miseczce orzechy włoskie.
  • Może się przydać

    Kratka, która służy zarówno do studzenia, jak i dekorowania ciast i ciasteczek.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-latwy-szybki-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej