1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik - łatwy i szybki przepis

Piernik - łatwy i szybki przepis

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Szybki i prosty piernik z powidłami. Idealny przepis na świąteczne last minute! 🎄 Dzięki podgrzewaniu przyprawy korzennej, piernik ma jeszcze intenstywniejszy aromat. Koniecznie wypróbujcie! Ho Ho Ho 🎅


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka o dlugości 30 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Do garnka dodaj masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawę korzenną. 

    Pokrojone masło w garnku. Obok przyprawa korzenna, miód, cukier oraz kakao.
  • Krok 3

    Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa się połączy, a cukier rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

    Podgrzane masło z przyprawą korzenną, miodem, cukrem i kakao na kuchence indukcyjnej firmy Bosch.
  • Krok 4

    Wymieszaj mąkę pszenną z sodą.

    Mąka pszenna i soda w miseczkach.
  • Krok 5

    Gdy masa z przyprawą korzenną przestygnie, dodaj jajka, powidła śliwkowe i mleko.

    W garnku masa miodowo-korzenna, obok mikser ręczny firmy Bosch, jajka, powidła śliwkowe i mleko.
  • Krok 6

    Krótko zmiksuj z mąką i sodą, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do foremki. Wstaw do nagrzanego piernika i piecz przez 40 minut ( do suchego patyczka).

    Zmiksowane ciasto na piernik.
  • Krok 7

    Upieczony piernik pozostaw do przestudzenia.

    Upieczony piernik na kratce do studzenia ciasta.
  • Krok 8

    Przestudzony piernik przekrój na 3 blaty i przełóż go powidłami śliwkowymi. Jeżeli powidła są za gęste, możesz je delikatnie podgrzać w garnku lub mikrofalówce.

    Przekrojony piernik przełożony powidłami śliwkowymi.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 1

    Połamaną, gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. 

    Gorzka czekolada z masłem w garnku, na kuchence indukcyjnej firmy Bosch.
  • Krok 2

    Górę i boki piernika pokryj rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posyp orzechami. Odstaw piernik do lodówki, aby polewa stężała.

    Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą. Obok w miseczce orzechy włoskie.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej