Piernik z bakaliami
 
                 
                 
    Świąteczny piernik z powidłami i mnóstwem bakalii, czyli uwielbiane ciasto na każde Boże Narodzenie. Idealnie skomponowana mieszanka korzennych przypraw sprawia, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się zapachem cynamonu, goździków i kardamonu 😍
Piernik z bakaliami przełożony jest powidłami ze śliwek, które sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu. Jeszcze tylko polewa czekoladowa, dekoracyjne posypki i można zacząć słodkie świętowanie!🎄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Piernik z bakaliami:
- 
    
    
    
    Krok 1Do garnka przełóż cukier, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz olej. Podgrzewaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystudzenia. W tym czasie keksówkę o długości 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. ![W garnku mleko. Obok cukier w miseczce, olej, miód i kakao. Na blacie opakowanie z przyprawą korzenną Dr. Oetkera.]()  
- 
    
        Może się przydaćStarannie dobrana, aromatyczna kompozycja, aż 9 składników w tym imbiru, goździków kardamonu oraz Cynamonu z Indonezji zapewni wyrazisty i niepowtarzalny smak piernika, pierniczków czy ciasteczek korzennych.  
- 
    
    
    
    Krok 2Bakalie drobno pokrój. ![Posiekane w miseczkach bakalie.]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Makę pszenną wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. ![W dużej misce mąka pszenna. Obok opakowanie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia Dr. Oetkera.]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Pokrojone wcześniej bakalie, wymieszaj z mąką pszenną. ![W misce mąka pszenna wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą. Obok w miseczkach pokrojone bakalie.]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Do mąki wymieszanej z bakaliami dodaj jajka i wystudzoną mieszankę z przyprawą korzenną. Całość wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. ![W dużej misie mąka z sodą, proszkiem i bakaliami. Obok w miseczce jajka oraz w garnku mieszkanka z przyprawą korzenną.]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C. ![Ciasto na piernik przełożone do keksówki.]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go na 3 blaty. ![Upieczony piernik studzący się na kratce do pieczenia.]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Przełóż piernik powidłami śliwkowymi i ułóż go z powrotem w formie. Przykryj z góry folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin. ![Przekładanie piernika powidłami śliwkowymi.]()  
Polewa czekoladowa:
- 
    
    
    
    Krok 9Do garnka przełóż czekoladę oraz masło i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta. Udekoruj dekoracją cukrową według uznania. ![Czekolada w garnku i masło.]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-z-bakaliami | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze