1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami prze艂o偶ony powid艂ami 艣liwkowymi z polew膮 czekoladow膮 i z艂otymi cukrowymi pere艂kami - Wszystkiego S艂odkiego
Piernik z bakaliami prze艂o偶ony powid艂ami 艣liwkowymi z polew膮 czekoladow膮 i z艂otymi cukrowymi pere艂kami - Wszystkiego S艂odkiego
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

艢wi膮teczny piernik z powid艂ami i mnóstwem bakalii, czyli uwielbiane ciasto na ka偶de Bo偶e Narodzenie. Idealnie skomponowana mieszanka korzennych przypraw sprawia, 偶e podczas pieczenia ca艂y dom wype艂nia si臋 zapachem cynamonu, go藕dzików i kardamonu 馃槏 

Piernik z bakaliami prze艂o偶ony jest powid艂ami ze 艣liwek, które sprawiaj膮, 偶e ciasto jest przyjemnie wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu. Jeszcze tylko polewa czekoladowa, dekoracyjne posypki i mo偶na zacz膮膰 s艂odkie 艣wi臋towanie!馃巹

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik z bakaliami:

  • Krok 1

    Do garnka prze艂ó偶 cukier, mleko, miód, przypraw臋 do piernika, kakao oraz olej. Podgrzewaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystudzenia. W tym czasie keksówk臋 o d艂ugo艣ci 35 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    W garnku mleko. Obok cukier w miseczce, olej, mi贸d i kakao. Na blacie opakowanie z przypraw膮 korzenn膮 Dr. Oetkera.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Starannie dobrana, aromatyczna kompozycja, a偶 9 sk艂adnik贸w w tym imbiru, go藕dzik贸w kardamonu oraz Cynamonu z Indonezji zapewni wyrazisty i niepowtarzalny smak piernika, pierniczk贸w czy ciasteczek korzennych.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Bakalie drobno pokrój.

    Posiekane w miseczkach bakalie.
  • Krok 3

    Mak臋 pszenn膮 wymieszaj z sod膮 i proszkiem do pieczenia.

    W du偶ej misce m膮ka pszenna. Obok opakowanie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Pokrojone wcze艣niej bakalie, wymieszaj z m膮k膮 pszenn膮.

    W misce m膮ka pszenna wymieszana z proszkiem do pieczenia i sod膮. Obok w miseczkach pokrojone bakalie.
  • Krok 5

    Do m膮ki wymieszanej z bakaliami dodaj jajka i wystudzon膮 mieszank臋 z przypraw膮 korzenn膮. Ca艂o艣膰 wymieszaj krótko, tylko do po艂膮czenia sk艂adników.

    W du偶ej misie m膮ka z sod膮, proszkiem i bakaliami. Obok w miseczce jajka oraz w garnku mieszkanka z przypraw膮 korzenn膮.
  • Krok 6

    Nast臋pnie prze艂ó偶 mas臋 do keksówki wy艂o偶onej papierem do pieczenia i piecz przez oko艂o 65 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

    Ciasto na piernik prze艂o偶one do keks贸wki.
  • Krok 7

    Upieczony piernik pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia, a nast臋pnie przekrój go na 3 blaty.

    Upieczony piernik studz膮cy si臋 na kratce do pieczenia.
  • Krok 8

    Prze艂ó偶 piernik powid艂ami 艣liwkowymi i u艂ó偶 go z powrotem w formie. Przykryj z góry foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    Przek艂adanie piernika powid艂ami 艣liwkowymi.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Do garnka prze艂ó偶 czekolad臋 oraz mas艂o i rozpu艣膰 na ma艂ej mocy palnika. Nast臋pnie rozsmaruj polew臋 na górze i bokach ciasta. Udekoruj dekoracj膮 cukrow膮 wed艂ug uznania.

    Czekolada w garnku i mas艂o.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-z-bakaliami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej