1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik choinka

Piernik choinka

Piernik w kształcie choinki z kremem maślanym wszystkiego słodkiego
Piernik w kształcie choinki z kremem maślanym wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Piernik choinka to połączenie tradycyjnego, wilgotnego piernika z powidłami i bakaliami z ozdobnym wykończeniem z kremu maślanego. Ciasto, które zadowoli fanów klasyki i entuzjastów nowoczesnych technik dekoracji. Przygotowane w oryginalnej forme w kształcie choinki, pięknie ozdobi świąteczny stół 🎄🎅

Tę wyjątkową dekorację przygotujesz w prosty i szybki sposób, barwiąc krem barwnikiem na trzy różne odcienie zielonego. Krem nałożysz przy pomocy worka cukierniczego z ozdobną tylką. Jeszcze tylko odrobina świątecznej posypki i gotowe! 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na piernik:

  • Krok 1

    Formę w kształcie choinki wysmaruj miękkim masłem i oprósz minimalną ilością mąki.

  • Magda poleca

    Forma do pieczenia w kształcie choinki. Ciasto z tej foremki z pewnością ozdobi bożonarodzeniowy stół.

    Magda poleca
  • Krok 2

    Masło, mióg i przyprawę rozpuść.

  • Krok 3

    Dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.

  • Krok 4

    Mąkę, kakao, sodę i proszek wymieszaj w osobnej miseczce.

  • Krok 5

    Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

  • Krok 6

    Do masy jajecznej dodaj przestudzone masło z powidłami. Posiekaj bakalie.

  • Krok 7

    Do masy dodaj suche składniki, na końcu bakalie. Przełóż do formy.

  • Krok 8

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 40 minut.

  • Krok 9

    Miękkie masło ubij na jasny lekki puch, nawet kilkanaście minut. Po tym czasie cienką strużką przelej mleko skondensowane, cały czasu miksując. Na końcu szpatułką wymieszaj do momentu całkowitego odpowietrzenia kremu, tak by zniknęły pęcherzyki powietrza.

  • Krok 10

    Krem podziel na trzy części i dodaj niewielką ilość barwnika z każdego odcienia. Przełóż do worka z ozdobną końcówką.

  • Magda poleca

    Zestaw akcesoriów do dekoracji Wilton to podstawowy zestaw dla początkujących fanów dekorowania ciast i babeczek.

    Magda poleca
  • Krok 11

    Udekoruj kremem wystudzony piernik tworząc różne wzory przy pomocy ozdobnych końcówek. Przed podaniem udekoruj kolorową posypką.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-choinka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej