Piernik czekoladowy z korzenną polewą


- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Formę prostokątną o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji.
-
Krok 3
Stopniowo dolewaj olej, miód i powidła śliwkowe. Mąkę pszenną przesiej. Wymieszaj ją z kakao, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i sodą.
-
Krok 4
Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 5
Ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie nasącz ponczem.
Krem:
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz je w dłoni.
-
Krok 7
Czekoladę posiekaj i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 8
Ubij śmietankę, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do niej czekoladę.
-
Krok 9
Odsączone listki żelatyny podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek śmietany, wymieszaj i dodaj całość do pozostałej masy, ciągle mieszając.
-
Krok 10
Krem przełóż na ciasto i równomiernie go rozprowadź. Ciasto przełóż do lodówki.
Galaretka:
-
Krok 11
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz listki w dłoni.
-
Krok 12
Miód, przyprawę korzenną i wodę przełóż do garnka. Podgrzewaj do momentu połączenia składników. Odstaw i dodaj odsączone listki żelatyny.
-
Krok 13
Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na krem i pozostaw w lodówce na około 2 godziny, do całkowitego stężenia galaretki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze