1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik czekoladowy z korzenną polewą

Piernik czekoladowy z korzenną polewą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen
Piernik czekoladowy z galaretką korzenną to moja propozycja lekkiej modyfikacji tradycyjnego przepisu. Podstawa, którą stanowi ciasto piernikowe, jest aromatyczna oraz lekko wilgotna za sprawą powideł śliwkowych. "Wisienką na torcie" jest krem z dodatkiem białej czekolady oraz korzenna galaretka. Polecam!

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę prostokątną o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Stopniowo dolewaj olej, miód i powidła śliwkowe. Mąkę pszenną przesiej. Wymieszaj ją z kakao, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i sodą.

  • Krok 4

    Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 5

    Ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie nasącz ponczem.

Krem:

  • Krok 1

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz je w dłoni.

  • Krok 2

    Czekoladę posiekaj i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 3

    Ubij śmietankę, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do niej czekoladę.

  • Krok 4

    Odsączone listki żelatyny podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek śmietany, wymieszaj i dodaj całość do pozostałej masy, ciągle mieszając.

  • Krok 5

    Krem przełóż na ciasto i równomiernie go rozprowadź. Ciasto przełóż do lodówki.

Galaretka:

  • Krok 1

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz listki w dłoni.

  • Krok 2

    Miód, przyprawę korzenną i wodę przełóż do garnka. Podgrzewaj do momentu połączenia składników. Odstaw i dodaj odsączone listki żelatyny.

  • Krok 3

    Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na krem i pozostaw w lodówce na około 2 godziny, do całkowitego stężenia galaretki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej