1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik czekoladowy z korzenną polewą

Piernik czekoladowy z korzenną polewą

piernik czekoladowy nasączony wiśniówką z kremem z białą czekoladą i korzenną galaretką udekorowany posiekanymi orzechami włoskimi - wszystkiego słodkiego
piernik czekoladowy nasączony wiśniówką z kremem z białą czekoladą i korzenną galaretką udekorowany posiekanymi orzechami włoskimi - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny
Piernik czekoladowy z korzenną polewą to moja propozycja lekkiej modyfikacji tradycyjnego przepisu. Podstawa, którą stanowi ciasto piernikowe, jest aromatyczna oraz lekko wilgotna za sprawą powideł śliwkowych. "Wisienką na torcie" jest krem z dodatkiem białej czekolady oraz korzenna galaretka. Polecam! 💜

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na piernik czekoladowy z korzenną polewą:

  • Krok 1

    Formę prostokątną o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji.

  • Krok 3

    Stopniowo dolewaj olej, miód i powidła śliwkowe. Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z kakao, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i sodą.

  • Przyprawa korzenna Dr. Oetker

    Przyprawa korzenna od Dr. Oetkera to zestaw aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak pierniczków, grzanego wina oraz innych wypieków!

  • Krok 4

    Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 5

    Ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie nasącz ponczem.

Krem z białej czekolady:

  • Krok 6

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz je w dłoni.

  • Krok 7

    Czekoladę posiekaj i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 8

    Ubij śmietankę, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do niej czekoladę.

  • Krok 9

    Odsączone listki żelatyny podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek śmietany, wymieszaj i dodaj całość do reszty śmietany, ciągle mieszając.

  • Żelatyna w listkach Dr. Oetker

    Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.

  • Krok 10

    Krem przełóż na ciasto i równomiernie go rozprowadź. Piernik schowaj do lodówki.

Galaretka korzenna:

  • Krok 11

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz je w dłoni.

  • Krok 12

    Miód, przyprawę korzenną i wodę przełóż do garnka. Podgrzewaj do momentu połączenia składników. Odstaw i dodaj odsączone listki żelatyny, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.

  • Krok 13

    Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na krem, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i pozostaw w lodówce na około 2 godziny do całkowitego stężenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-czekoladowy-korzenna-polewa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej