1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Czekoladowy piernik z powidłami

Czekoladowy piernik z powidłami

Pokrojony czekoladowy piernik z powidłami i polewą z czekolady obsypany posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
Pokrojony czekoladowy piernik z powidłami i polewą z czekolady obsypany posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Magia Świąt to bez wątpienia rozchodzący się po domu zapach piernika 🎄Aromatyczna korzenna przyprawa, miód i... dwa dodatki, które zamienią tradycyjny piernik w najsmaczniejsze bożonarodzeniowe ciasto. Ciemna czekolada i powidła śliwkowe sprawią, że ciasto zyska wyjątkowy smak, pozostając przyjemnie wilgotne. Czekoladowy piernik z powidłami wystarczy oblać czekoladową polewą i udekorować świąteczną, cukrową posypką!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowy piernik z powidłami

  • Krok 1

    Do garnka przelej mleko. Dodaj cukier, miód, przyprawę korzenną, kakao i olej rzepakowy. Podgrzewaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Na blacie kuchennym przyprawa korzenna, olej, cukier w miseczce, miód oraz kakao. Na palniku garnek z mlekiem.
  • Krok 2

    Wmieszaj powidła śliwkowe i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie keksówkę o długości 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170°C.

    W miseczce powidła śliwkowe. Obok podgrzane składniki do piernika.
  • Krok 3

    Mąkę pszenną przełóż do dużej misy. Dodaj sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.

    Mąka pszenna w misce. Obok opakowanie proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
  • Krok 4

    Dodaj czekoladę w kaletkach (lub pokrojoną) i wymieszaj.

    Miska z mąką i sodą, a obok na blacie czekolada w miseczce oraz opakowanie czekolady Callebaut.
  • Krok 5

    Do wymieszanych suchych składników dodaj jajka oraz wystudzone mokre składniki. Krótko zmiksuj, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Wymieszane suche składniki. Obok w miseczce jajka oraz mokre składniki do ciasta.
  • Krok 6

    Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

    Wymieszane składniki na piernik z powidłami.
  • Krok 7

    Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczony czekoladowy piernik z powidłami.
  • Krok 8

    Do garnka przełóż czekoladę oraz masło i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta. Udekoruj dekoracją cukrową  "Ciasteczkowa bajka" według uznania.

    Udekorowany cukrową posypką i polewą, piernik czekoladowy.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/czekoladowy-piernik-z-powidlami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej