Czekoladowy piernik z powidłami
Magia Świąt to bez wątpienia rozchodzący się po domu zapach piernika 🎄Aromatyczna korzenna przyprawa, miód i... dwa dodatki, które zamienią tradycyjny piernik w najsmaczniejsze bożonarodzeniowe ciasto. Ciemna czekolada i powidła śliwkowe sprawią, że ciasto zyska wyjątkowy smak, pozostając przyjemnie wilgotne. Czekoladowy piernik z powidłami wystarczy oblać czekoladową polewą i udekorować świąteczną, cukrową posypką!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowy piernik z powidłami
-
Krok 1
Do garnka przelej mleko. Dodaj cukier, miód, przyprawę korzenną, kakao i olej rzepakowy. Podgrzewaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 2
Wmieszaj powidła śliwkowe i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie keksówkę o długości 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 3
Mąkę pszenną przełóż do dużej misy. Dodaj sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
-
Krok 4
Dodaj czekoladę w kaletkach (lub pokrojoną) i wymieszaj.
-
Krok 5
Do wymieszanych suchych składników dodaj jajka oraz wystudzone mokre składniki. Krótko zmiksuj, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 6
Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
-
Krok 7
Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 8
Do garnka przełóż czekoladę oraz masło i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta. Udekoruj dekoracją cukrową "Ciasteczkowa bajka" według uznania.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/czekoladowy-piernik-z-powidlami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze